Află din rândurile următoare ce trebuie să faci astfel încât să eviți dezvoltarea unei anxietăți de performanță la copil.
Din păcate, mulți părinți au tendința de a-și compara copilul cu alți copii și de a-l pune pe acesta într-o lumină proastă atunci când unul dintre colegii sau prietenii lui au reușit să îndeplinească o sarcină pe care el nu a putut să o ducă la bun sfârșit. Acest comportament este unul total greșit și poate avea efecte negative asupra dezvoltării emoționale a copilului, facilitând apariția unei anxietăți de performanță.
În cadrul unei emisiuni, Lidia Grecu, coordonator educațional, a vorbit despre ce înseamnă anxietatea de performanță și ce trebuie să facem astfel încât să o evităm în cadrul educației copiilor noștri.
De când apare anxietatea de performanță la copii
Potrivit specialistului în domeniu, această formă de anxietate care are legătură cu sentimentul de neputință al copilului, poate apărea de la vârste foarte fragede, iar acest lucru se datorează în mare parte părinților.
„ Poți să dezvolți această teamă încă de când copilul învață să se îmbrace și să se dezbrace singur. Dacă tu ca părinte îl îmbraci de fiecare dată și nu îl lași pe el să vadă că a reușit să se încalțe, să se îmbrace, clar el nu simte că poate să facă ceva, că este în stare să facă un anumit lucru. Cu pașii aceștia mărunți încă de când sunt mici, copiii pot dezvolta anxietate. Dacă văd că reușesc încă de la simplu la complex, atunci nu mai dobândesc această anxietate .”, spune specialistul în domeniu.
Astfel, este foarte important să îi oferim copilului oportunitatea de a îndeplini anumite sarcini de unu singur și să îl încurajăm în vederea realizării lor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce trebuie să faci ca să eviți apariția anxietății de performanță la copii
Citește și: Care este cel mai bun părinte în opinia specialiștilor
Potrivit specialistului în domeniu, principalul lucru pe care ar trebui să îl facă părinții atunci când observă că cel mic nu a reușit să îndeplinească o anumită sarcină este să îl încurajeze în vederea realizării lui și să îl determine astfel încât pe viitor să poată să facă ceea ce și-a propus.
„ Atunci când punem foarte mult accentul pe produs, nu pe procesul de a-l realiza, atunci copilul va avea anxietatea aceasta că nu va reuși. Trebuie să mergem către procesul prin care realizează anumite lucruri, să vedem unde nu reușește și să îl ajutăm acolo să reușească. Trebuie să facem împreună cu el, să exersăm împreună cu el până va reuși să facă lucrurile acelea .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, comparația între copilul nostru și alți copii este extrem de nocivă pentru sănătatea emoțională a copilului. Acesta trebuie să fie crescut și educat astfel încât să se afle într-o competiție cu propria persoană și să lucreze pentru a se depăși pe el însuși.
Cum setăm obiective realiste pentru copilul nostru
Citește și: Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți
O altă greșeală pe care o fac părinții în creșterea și educația copilului este aceea că nu setează obiective corecte pentru copil și au pretenția ca el să îndeplinească anumite sarcini care nu sunt corect formulate din punct de vedere al vârstei și aptitudinilor de care dă dovadă copilul la momentul respectiv.
În acest caz, specialistul în domeniu ne recomandă să setăm obiective realiste pentru copilul nostru, să îl lăsăm să se dezvolte în propriul lui ritm și să îl încurajăm atunci când are nevoie. Totodată, este foarte important ca atunci când copilul intră în colectivitate, să fie înconjurat de alți copii de aceeași vârstă pentru că în caz contrar, el se va frustra și va dezvolta această anxietate de care vorbeam.
„ Depinde de obiectivele pe care noi ni le setăm. Dacă tu ca părinte îți setezi niște obiective ireale pentru copil, atunci copilul nu va reuși niciodată să le facă și se va inhiba din ce în ce mai mult și nu va avea încredere în el. Dacă setarea obiectivelor este una reală și mergi cu pași mărunți, atunci el va reuși să facă și acel lucru mare .”, a explicat specialistul în domeniu.