Află din rândurile următoare cum să faci față unei relații abuzive din punct de vedere emoțional.
Fiecare dintre noi ne dorim să facem parte dintr-o relație armonioasă și sănătoasă, în cadrul căreia să ne simțim iubite, apreciate și respectate. Din păcate, însă, foarte multe femei ajung să facă parte din relații abuzive, care le distrug din punct de vedere emoțional și le fac să-și piardă încrederea în sine. Ulterior, perioada de recuperare după o astfel de relație este atât mai grea, cu cât, ajung în cele din urmă să nu mai aibă încredere în cei din jur și să nu poată să se angajeze într-o altă relație.
Dacă te afli într-o relație abuzivă emoțional, este important să identifici semnele și să începi să acționezi.
3 semne potențiale
Citește și: Motive pentru a comunica cu partenerul chiar dacă sunteți în pragul despărțirii
Citește și: Cum „să te cerți” într-un mod sănătos. 7 lucruri care te vor ajuta să diminuezi conflictele
Principalele trei semne ale unei relații abuzive sunt așteptările nerealiste, sentimentul de inferioritate și controlul excesiv al partenerului.
Atunci când vorbim despre așteptările nerealiste, ne referim la ceea ce așteaptă partenerul tău de viață de la tine, ceea ce este mereu mai mult decât tot ceea ce poți tu să-i oferi. Astfel, ai tendința să crezi că, de fapt, problema este la tine pentru că nu reușești să te ridici la standardele sale, când de fapt, el face în așa fel încât să te facă să te simți astfel.
Acest comportament creează frustrare interioară și poate duce la sentimentul de inferioritate, care provine tot din așteptările nerealiste pe care partenerul de viață le are asupra ta.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Adesea, partenerul abuziv are tendința de a se poziționa pe el pe un piedestal și te face pe tine să te simți că nu ai dreptul și capacitatea de a-ți exprima opinia, pentru că părerea lui este singurul lucru care contează.
Un alt comportament adesea întâlnit în cadrul unei relații abuzive este controlul excesiv al partenerului. Acesta are tendința de a te controla și vrea să știe fiecare mișcare a ta, unde ești, cu cine vorbești și absolut tot ceea ce faci.
Acum că am identificat comportamente preponderente în relațiile abuzive, trebuie să acționăm în consecință și să le combatem. Descoperă din rândurile următoare cum poți să faci acest lucru.
Prioritizați-vă
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți prioritizezi propria bunăstare și să te pui pe tine pe primul loc. Astfel, îți vei construi treptat încrederea în sine și vei ajunge în punctul în care să nu mai accepți ca partenerul tău să te facă să te simți inferioară. Și chiar dacă va face acest lucru, vei știi că adevărul este cu totul altul.
Setează reguli
Un alt pas extrem de important într-o astfel de situație constă în stabilirea unor limite clare în ceea ce privește relația de cuplu. Pentru a atinge acest obiectiv este esențial să-ți exprimi neplăcerile atunci când ești tratat într-un mod abuziv și să îl faci pe partener să conștientizeze că acest tratament este împotriva principiilor tale.
Nu mai da vina pe tine însuți
Persoanele care fac parte din relații abuzive au adesea tendința de a se blama pe ele însele. De aceea, este foarte important să conștientizezi că de fapt, nu tu ești responsabil pentru comportamentul abuziv al partenerului și să încetezi să mai dai vina pe tine însuți.
Setează o legătură importantă cu cei dragi ție
O altă modalitate foarte utilă care să te ajute să ieși din acest cerc vicios este să setezi o legătură importantă cu cei dragi ție.
Caută sprijin și împărtășește-ți situația cu persoane de încredere precum familie, prieteni sau terapeuți. Încearcă pe cât posibil să nu te izolezi și vorbește deschis despre sentimentele tale.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.