Cum să faci acasă cozonacul Rosenkrantz. Puține gospodine se încumetă

cozonac
Cum să faci acasă cozonacul Rosenkrantz. Puține gospodine se încumetă

Cozonacul Rosenkrantz se poate face și acasă, chiar dacă puține gospodine au curajul să încerce această rețetă. Este mai complicat de preparat, dar rezultatul va depăși toate așteptările.

Cozonacul Rosenkranz sau cozonacul trandafir, așa cum mai este denumit, este un preparat sofisticat, care arată absolut demențial. Și pentru că oricum se apropie Crăciunul, iar cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele de sărbători, încercați de data aceasta o rețetă mai specială, care o să impresioneze pe toată lumea. 

Cozonacul Rosenkrantz, vedeta dulciurilor de Crăciun

Așa cum îi spune și numele, cozonacul Rosenkrantz are formă de trandafir, este puțin crocant la exterior, dar pufos în interior.

În plus, este extrem de aromat și miroase, într-adevăr, a sărbătoare. 

Ca orice cozonac, necesită puțin mai multă îndemânare și mai mult timp pierdut în bucătărie, dar o dată e Crăciunul, iar cei dragi merită tot ce e mai bun. La prima vedere, pare o rețetă extrem de complicată, mai ales dacă ne uităm la aspectul deosebit. 

Tocmai de aceea, nu toate gospodinele se încumetă să prepare acest cozonac, de teamă că nu le va ieși exact așa cum trebuie.

Cu puțină răbdare și cu multă dragoste, cozonacul Rosenkrantz poate fi gătit însă de oricine. Pe scurt acest deliciu conține aluat de cozonac, cremă de unt, umplutură de nucă și bineînțeles, zahăr caramelizat.  Ingrediente pentru aluat:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

  • 750 g făină
  • 500 ml lapte
  • 30 g drojdie proaspată sau 10 g drojdie uscată
  • o lingură zahăr
  • 100 g zahăr pudră
  • două gălbenușuri
  • 80 g unt (82% grăsime)
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de la o lămâie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 120 g unt
  • 150 g nucă
  • 150 g zahăr
  • un plic zahăr vanilat 

Ingrediente pentru caramel:

  • 150 g zahăr tos

Cum se prepară cozonacul Rosenkrantz

Într-un castron, puneți drojdia, o lingură de zahăr și laptele călduț.

Lăsați aceste ingrediente să stea așa pentru cel puțin 10 minute. După aceea, adăugați gălbenușurile, untul topit, care nu trebuie să fie fierbinte, un praf de sare, zahărul pudră, coaja de lămâie și zahărul vanilat. 

Amestecați aceste ingrediente, după care începeți să adăugați făina, puțin câte puțin. Aluatul trebuie frământat, până va fi omogen. După aceea, se lasă la dospit, pentru cel puțin 30-35 de minute. Acoperiți castronul cu un prosop și lăsați-l într-un loc călduț. 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Între timp, pregătiți umplutura pentru cozonac. Măcinați fin 100 de grame de nucă, iar restul de 50 de grame de miez de nucă trebuie tocat mai

mare. Puneți untul topit peste nucă, adăugați zahărul și vanilia și amestecați foarte bine. 

Când aluatul a crescut, îl puneți pe masă, pe care înainte ați presărat făină din belșug, și începeți să-l întindeți cu sucitorul. Adăugați umplutura de nucă, după care rulați ușor cozonacul. Luați un cuțit foarte ascuțit și tăiați felii din cozonac. Veți obține 6-7 bucăți. 

Puneți zahărul pentru caramel în tava în care veți coace cozonacul.

Aceasta trebuie să fie rotundă, pentru ca aspectul cozonacului să fie cel dorit. Lăsați zahărul să se topească, dar fiți atentă să nu se ardă. Când este gata, luați tava de pe foc și rotiți-o, pentru ca zahărul să se împrăștie peste tot. 

Lăsați zahărul să se răcească puțin, după care puneți bucățile de cozonac în tavă. Cuptorul trebuie încins la 170 de grade, iar cozonacul se va coace în aproximativ 40 de minute. Când este gata, se răstoarnă cu grijă pe un platou, dintr-o singură mișcare.  Nu lăsați cozonacul să se răcească, înainte de a-l răsturna, pentru că se va întări zahărul și nu veți mai scoate desertul întreg din tavă. De-abia după ce l-ați pus pe platou, lăsați-l să se răcească, înainte de a-l tăia. 



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies