Cum să faci față stresului psihologic provocat de cancer

Relația dintre stres și cancer

Problemele de sănătate reprezintă unele dintre cele mai grele situații pentru orice persoană. Odată cu problemele fizice, apar și cele emoționale.

În momentul în care o persoană este diagnosticată cu cancer, începe atât lupta pentru viață, cât și pentru sănătatea emoțională. În cadrul unei emisiuni, doctorul psiho-oncolog Laszlo Csaba Degi a explicat prin ce stări trece un pacient bolnav de cancer, dar și cum le putem confrunta.

Comunică deschis

Cancerul și emoțiile [Sursa foto: Freepik]

Citește și: 5 provocări cu care se confruntă femeile din România cu vârsta de peste 40 de ani

Este important ca atunci când o persoană apropiată este diagnosticată cu această boală cruntă, să nu ne schimbăm relația cu aceasta, să nu o privim ca pe o victimă. De asemenea, comportamentul într-o extremă pozitivă sau negativă, poate să îi deregleze starea de spirit.

„Starea aceasta se asociaz ă cu un sentiment de neputința în fața vieții, cu ideea că această boală înseamnă moarte, nu supraviețuire. Avem de înfruntat nu numai analizele, sistemul medical, dar și acele emoții care se ivesc. Înseamnă o povară atât de mare, încât ai nevoie de ajutor. Persoana diagnosticată cu cancer nu este pacient acasă, rămâne aceeași persoană, dar cu o povară în plus.”, a declarat specialistul.

Găsește sprijin într-un grup de susținere

Cum să te comporți dacă ai cancer [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citește și: Cum îl convingi să meargă la terapie

Este esențial să te integrezi într-un grup de susținere, în cazul în care te confrunți cu cancer. Persoanele care trec prin aceeași situație te vor înțelege foarte bine și vă veți ajuta reciproc. De asemenea, în acest mod poți crea relații de prietenie și vei putea comunica deschis și eficient.

„Ei trebuie să se ocupe de planificarea supraviețuirii, care înseamnă în primul rând decizii cât mai bune în ceea ce privește viitorul, inclusiv legate de locul de muncă, familie, de tratament. Înseamnă comunicare cu echipa de tratament și înseamnă să înveți cum să îți controlezi aceste stări negative, care nu sunt problematice, dar ele nefiind controlate, ajung să facă mai mult rău.”, a mărturisit doctorul.

Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață echilibrat te va face să te simți mai bine atât fizic, cât și psihic. Sportul și mișcarea îți vor oferi o stare de bine și te vor ajuta să fii mai sănătos. De asemenea, este recomandat să adopți o alimentație cât se poate de sănătoasă, deoarece și mâncarea îți poate dicta sănătatea organismului tău.

Caută ajutor profesional

Foarte multe persoane care suferă de cancer obișnuiesc să se rupă de viața profesională, izolându-se. Acest comportament poate fi nociv. De aceea, este important să ai încă o activitate, pentru ca mintea ta să fie ocupată și distrasă. Chiar dacă sănătatea nu îți mai permite să fii atât de productiv, poți apela la un program de muncă mai redus. Mai mult, colegii de la locul de muncă pot reprezenta persoane care te susțin, te sprijină și te ajută să treci mai ușor prin această perioadă.

Fă lucruri care îți plac

Hobby-urile îți pot oferi o stare de spirit mult mai bună. Indiferent că este vorba de sport, citit, plimbat sau orice altă activitate, pune-te pe primul loc și fă ceea ce îți place. Dacă activitățile preferate pot fi făcute și în cadrul unui grup, acest lucru este și mai benefic, deoarece integrarea și comunicarea te vor face să uiți de problema pe care o ai.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Nu te judeca

Cancerul provoacă stări negative de spirit [Sursa foto: Freepik]

De multe ori, persoanele care se confruntă cu această boală nefastă, se întreabă ce au făcut să merite această situație, încercând să găsească răspunsuri. Indiferent cum abordezi situația, trebuie să știi că nu trebuie să te judeci. Este esențial să fii conștient de fiecare decizie pe care o iei și să faci exact ceea ce simți.

„Normalizarea sentimentului este foarte importantă. Această stare de stres trebuie monitorizată. Ele ne blochează, nu ne putem trăi viața așa cum am făcut-o până acum.”, a povestit doctorul.

 

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce este trauma de abandon și cum afectează relațiile

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte