Fiecare persoană a întâmpinat măcar o dată un episod intens și neașteptat de frică sau de anxietate. Află din rândurile de mai jos cum să faci față unui atac de panică!
Cristina Trepcea, psihoterapeut, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre atacurile de panică.
Atacurile de panică și tulburările de anxietate
Atacul e panică este un episod imprevizibil și neplăcut, care se manifestă prin accelerarea respirației, tremurul, bătăile accelerate ale inimii, palpitații și transpirații. Mai mult decât atât, oamenii pot experimenta senzații de teamă, panică sau de decuplare cu realitatea.
”Este un episod neplăcut în momentul în care ți se accelerează reparația, e posibil să ai tremur, bătăi de inima, palpitații, transpirații, sau din punct de vedere mental emoțional să experimentezi senzația de teamă, de decuplare de ce se întâmplă în jur, panică.”, a spus specialistul.
Citește și: Care este cauza reală pentru amețeli
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ce trebuie să știi despre atacul de panică și cum îl tratezi
Episodul de panică poate dura de la 5 până la 20 de minute, iar acest lucru depinde de cât de mult se lasă afectată o persoană de frică. Astfel, oricând este binevenită o vizită la un specialist, pentru a discuta despre temerile care accentuează atacurile de anxietate sau de panică.
”Un atac de panică poate să dureze între 5 și 20 de minute, bineînțeles că simptomele fizice mai acute sunt în primele minute. Contează foarte mult ce facem în legătura cu asta, în ce măsură lăsăm frica de frică să ne contopească, să ne pună jos. E sănătoasă vizita la un specialist măcar pentru o discuție în legătură cu asta.”, a mai explicat ea.
Cum să recunoști și să gestionezi simptomele unui atac de panică
Atacurile de panică sau de anxietate pot apărea în orice moment, chiar și în situații în care nu există un pericol real. Însă, este esențial ca mintea să înțeleagă ce se întâmplă, pentru ca frica de moarte sau de nebunie să nu se instaleze. Atunci când o persoană este conștientă de ceea ce se întâmplă sau urmează să se întâmple, aceștia îi pot da un nume și vor recunoaște traseul pe care trebuie să îl urmeze.
”Este foarte important ca mintea noastră să ne spună ce se întâmplă, și este foarte important ca atunci când ai un atac de panică să nu ai fricile care se instalează în momentele acelea, frica de moarte sau frica de nebunie. În momentul în care știi ce ți se întâmplă și să îi dai un nume, ai în tine un soi de recunoaștere a unui traseu pe care trebuie să îl urmezi.,
Simptome, cauze și modalități de a gestiona eficient un atac de panică
Un episod anxios sau o criză de panică poate fi recunoscută atunci când respirația accelerează, apare transpirația și amorțirea mâinilor, palpitații, dureri în piept și amețeli. Astfel, pentru ca oamenii să nu se hiperventileze și să se sperie, pot recurge la câteva tehnici de autocontrol foarte utile. Mai precis, este vorba de respirația profundă și controlată, în care trebuie să se inspire lent și adânc. De asemenea, alte tehnici sunt vizualizarea unui pătrat, în care fiecare trebuie să își pună atenția și energia acolo, sau proiectarea mentală într-un loc frumos și relaxant.
”Nu orice om reacționează la fel la ceea ce i se întâmplă. Atunci când vezi că ți se accelerează respirația, transpiri, îți amorțesc mâinile, ai palpitații, simți că inima ți-o ia razna, poți să ai chiar un soi de durere în piept, amețeli. Când astfel de lucruri se petrec deja în același timp, poți să te gândești că ori este un episod anxios, ori este o criza de panică. Cel mai periculos este că noi ne speriem de frică, iar asta ne face să ne hiperventilăm, să se agraveze starea pe care o avem. E foarte important să ne liniștim, ideal e ca fiecare persoană să aibă o practică de liniștire, de curățare a mintii. Ideal este să închidem ochii și să respirăm, sunt mai multe practici de respirație. În toate tehnicile spirituale sunt tehnici de respirație, respiri în patru timpi, de exemplu. Inspiri în patru timpi, menții apnee în patru timpi, stai cu plămânii goi în patru timpi. Și vizualizezi un pătrat, îți pui atenția și energia acolo. Poți să te proiectezi mental într-un loc în care te-ai simțit fericit și relaxat.”, a încheiat ea.