Savarina este unul dintre cele mai apreciate deserturi. Blatul insiropat si racoritor e perfect pentru o zi calduroasa de vara.
Ingrediente
6 oua
7 linguri de pesmet
6 linguri de zahar
1 praf de sare
sirop:
2 pahare de apa
1 pahar de zahar
rom sau esenta de rom
500 ml smantana dulce pentru frisca
2-3 linguri de zahar pudra
gelatina, intaritor de frisca (facultativ, este util sa
folositi unul dintre aceste ingrediente pentru stabilizare)gem, dulceata, jeleu (de care preferati)
Mod de preparare
Ouale se separa, galbenusurile se mixeaza cu 3 linguri de zahar pana se albesc si se formeaza o crema consistenta.Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga cele trei linguri de zahar ramase si se bat in continuare pana la dizolvarea completa a zaharului.In
crema de galbenusuri se adauga pesmetul, apoi spuma albusurilor si se amesteca prin miscari verticale pana la omogenizarea competa.Se pregatesc formele de savarina, se ung cu unt sau margarina solida si se tapeteaza cu faina. Se imparte in mod egal aluatul in forme.
Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 15 minute (preferabil sa se faca testul cu o scobitoare introdusa intr-una din savarine, daca aceasta iese curata inseamna ca sunt gata).Intre
timp, se fierbe apa cu zaharul pentru sirop, doar cateva clocote si se adauga esenta de rom sau rom, cat de aromat va place.Savarinele coapte.
Se scot fierbinti din forme si se plonjeaza in sirop. Se vor insiropa foarte repede, pesmetul absoarbe lichidul. Se scot din sirop si se aseaza pe o tava.Se bate frisca spuma foarte tare (recomand folosirea smantanii naturale, asa numitele preparate de „frisca vegetala” au un gust net inferior celei naturale).
Se indulceste cu zaharul si se mai bate foarte putin (cu grija sa nu se separe). Eventual se stabilizeaza cu intaritor de frisca sau gelatina in prealabil hidratata si dizolvata in bain-marie.Dupa ce se racesc, se taie un capacel fiecarei savarine. Baza se orneaza cu frisca turnata cu posul cu deschizatura stelata, capacelul se unge cu un gem (dulceata, jeleu) dupa preferinta si se aseaza usor peste frisca.
Se poate orna cu frisca si capacelul.
Obligatoriu se dau la rece inainte de a fi servite, savarina nu are farmec daca nu e foarte rece.
Sursa: wowbiz.ro
Ingrediente
6 oua
7 linguri de pesmet
6 linguri de zahar
1 praf de sare
sirop:
2 pahare de apa
1 pahar de zahar
rom sau esenta de rom
500 ml smantana dulce pentru frisca
2-3 linguri de zahar pudra
gelatina, intaritor de frisca (facultativ, este util sa folositi unul dintre aceste ingrediente pentru stabilizare)gem, dulceata, jeleu (de
care preferati)
Mod de preparare
Ouale se separa, galbenusurile se mixeaza cu 3 linguri de zahar pana se albesc si se formeaza o crema consistenta.Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga cele trei linguri de zahar ramase si se bat in continuare pana la dizolvarea completa a zaharului.In crema de galbenusuri se adauga pesmetul, apoi spuma albusurilor si se amesteca prin miscari verticale pana la omogenizarea competa.Se
pregatesc formele de savarina, se ung cu unt sau margarina solida si se tapeteaza cu faina. Se imparte in mod egal aluatul in forme.
Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 15 minute (preferabil sa se faca testul cu o scobitoare introdusa intr-una din savarine, daca aceasta iese curata inseamna ca sunt gata).Intre timp, se fierbe apa cu zaharul pentru sirop, doar cateva clocote si se adauga esenta de rom sau rom, cat de aromat va place.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Savarinele coapte.
Se scot fierbinti din forme si se plonjeaza in sirop. Se vor insiropa foarte repede, pesmetul absoarbe lichidul. Se scot din sirop si se aseaza pe o tava.Se bate frisca spuma foarte tare (recomand folosirea smantanii naturale, asa numitele preparate de „frisca vegetala” au un gust net inferior celei naturale). Se indulceste cu zaharul si se mai bate foarte putin (cu grija sa nu se separe). Eventual se stabilizeaza cu intaritor de frisca sau gelatina in prealabil hidratata si dizolvata in bain-marie.Dupa ce se racesc, se taie un capacel fiecarei savarine. Baza se orneaza cu frisca turnata cu posul cu deschizatura stelata, capacelul se unge cu un gem (dulceata, jeleu) dupa preferinta si se aseaza usor peste frisca.
Se poate orna cu frisca si capacelul. Obligatoriu se dau la rece inainte de a fi servite, savarina nu are farmec daca nu e foarte rece.
Sursa: wowbiz.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro