Cum sa faci un smoothie verde perfect! Uite tot ce trebuie sa stii!

Cum sa faci un smoothie verde perfect! Uite tot ce trebuie sa stii!
Cum sa faci un smoothie verde perfect! Uite tot ce trebuie sa stii!

Trebuie sa urmezi cateva reguli simple, dar foarte eficiente, pentru a obtine un smoothie verde cu gust bun, echilibrat nutritiv si usor digerabil.

 

1. Urmeaza formula 30/30/40 – adica 30% frunze verzi, 30% lichid si alte ingrediente, 40% fructe pentru a masca gustul verdeturilor si pentru a face smoothie-ul dulce si cremos.
Frunzele verzi pot fi – spanac, frunze de sfecla, frunze de ridichi, kale, mangold, patrunjel, menta, untisor, macris, stevie, rucola, papadie, salata – le puteti folosi proaspete sau congelate (dar fara a le decongela inainte de prepararea smoothie-ului).
Frunzele de spanac, salata si sfecla au un gust neutru si sunt cele mai “sigure” atunci cand construiti un smoothie verde, cu celelalte trebuie sa aveti grija pentru ca gustul poate fi iute, amar, acrisor, si poate strica echilibrul gustului.
Lichid – pentru a nu incarca sistemul digestiv cu un produs de origine animala, si a-l lasa sa isi traga pe indelete nutrientii din fructe si frunzele verzi, eu am ales sa nu adaug in smoothie lapte sau iaurt.
Si pentru ca nu prea e timp de preparat lapte vegetal, solutia mea e mai simpla – las migdalele sau caju-ul la inmuiat peste noapte, si dimineata le adaug direct in smoothie, cu apa. Mai puteti folosi apa plata sau filtrata, sau lapte de cocos (atentie insa ca laptele de cocos din comert contine de cele mai multe ori tot felul de E-uri), lapte vegetal din comert, suc proaspat de portocale, lamaie, lime sau grapefruit, ceai verde.
Fructe – aici va puteti juca oricum – eu am folosit mere si pere curatate de coaja, kiwi, mango, seminte de rodie, catina de la congelator, fructe de padure proaspete sau congelate, ananas, banana si chiar avocado, care va face smoothie-ul foarte cremos si va veni cu un aport important de minerale si grasimi sanatoase. Pe acestea le am la dispozitie acum iarna, insa vara va puteti folosi de toate fructele minunate proaspete – caise, piersici, cirese, visine, capsuni, fructe de padure proaspete, pepene, prune.
Oricum ar fi, important e ca fructele sa fie bine coapte, pentru ca smoothie-ul sa iasa cremos. Smoothie-ul este un motiv excelent sa nu mai aruncati bananele prea coapte – le puteti congela si adauga direct in blender pentru smoothie.
2. Procesati separat frunzele cu lichidul, apoi adauga fructele si procesati din nou, pentru a evita un smoothie cu bucati de fructe, legume sau fasii de frunze.
Incepeti intotdeauna cu o cantitate mai mica de apa, si daca mai este nevoie puteti sa mai adaugati – ideea de smoothie este cremozitatea, consistenta de spuma. Este bine sa folositi un blender puternic, ca sa va bucurati la maxim de aceasta consistenta.
3. Folositi super-alimente si alte ingrediente sanatoase ca sa cresti valoarea nutritiva a smoothie-ului – seminte de chia, de in, de canepa, unt de arahide, carob (pudra de roscove), spirulina, migdale, seminte de floarea soarelui, alune de padure crude, ghimbir, cacao, scortisoara, turmeric, germeni de diverse seminte.
Unele dintre vitaminele din verdeturi si fructe – vitamina A, K, D, E sunt mai usor absorbite cu ajutorul grasimilor sanatoase, deci avocado, semintele crude si nucile sunt un adaos perfect pentru echilibrul nutritiv al smoothie-ului. Cantitatea potrivita pentru aceste ingrediente este de o lingura sau doua la un smoothie pentru doua persoane.
4. Indulceste smoothie-ul cu miere – daca fructele nu creeaza gustul pe care vi-l doriti, puteti sa adaugati o lingurita de miere naturala sau 2-3  fructe uscate taiate marunt (curmale), insa evitati adaosul de zahar.
5. Smoothie-ul nu trebuie sa aiba neaparat culoarea verde – poti folosi frunze verzi, insa daca pui fructe de padure sau multe fructe galbene, sau pudra de carob sau turmeric, culoarea nu va mai fi verde, insa nu inseamna ca smoothie-ul tau nu este la fel de sanatos.
Sursa: Blogculegume.ro

1. Urmeaza formula 30/30/40 – adica 30% frunze verzi, 30% lichid si alte ingrediente, 40% fructe pentru a masca gustul verdeturilor si pentru a face smoothie-ul dulce si cremos.

Frunzele verzi pot fi
– spanac, frunze de sfecla, frunze de ridichi, kale, mangold, patrunjel, menta, untisor, macris, stevie, rucola, papadie, salata – le puteti folosi proaspete sau congelate (dar fara a le decongela inainte de prepararea smoothie-ului). Frunzele de spanac, salata si sfecla au un gust neutru si sunt cele mai “sigure” atunci cand construiti un smoothie verde, cu celelalte trebuie sa aveti grija pentru ca gustul poate fi iute, amar, acrisor, si poate strica echilibrul gustului.

Lichid – pentru a nu incarca sistemul digestiv cu un produs de origine animala, si a-l lasa sa isi traga pe indelete nutrientii din fructe si frunzele verzi, eu am ales sa nu adaug in smoothie lapte sau iaurt. Si pentru ca nu prea e timp de preparat lapte vegetal, solutia mea e mai simpla – las migdalele sau caju-ul la inmuiat peste noapte, si dimineata le adaug direct in smoothie, cu apa. Mai puteti folosi apa plata sau filtrata, sau lapte de cocos (atentie insa ca laptele de cocos din comert contine de cele mai multe ori tot felul de E-uri), lapte vegetal din comert, suc proaspat de portocale, lamaie, lime sau grapefruit, ceai verde.

Fructe – aici va puteti juca oricum – eu am folosit mere si pere curatate de coaja, kiwi, mango, seminte de rodie, catina de la congelator, fructe de padure proaspete sau congelate, ananas, banana si chiar avocado, care va face smoothie-ul foarte cremos si va veni cu un aport important de minerale si grasimi sanatoase. Pe acestea le am la dispozitie acum iarna, insa vara va puteti folosi de toate fructele minunate proaspete – caise, piersici, cirese, visine, capsuni, fructe de padure proaspete, pepene, prune. Oricum ar fi, important e ca fructele sa fie bine coapte, pentru ca smoothie-ul sa iasa cremos. Smoothie-ul este un motiv excelent sa nu mai aruncati bananele prea coapte – le puteti congela si adauga direct in blender pentru smoothie.

2. Procesati separat frunzele cu lichidul, apoi adauga fructele si procesati din nou, pentru a evita un smoothie cu bucati de fructe, legume sau fasii de frunze. Incepeti intotdeauna cu o cantitate mai mica de apa, si daca mai este nevoie puteti sa mai adaugati – ideea de smoothie este cremozitatea, consistenta de spuma. Este bine sa folositi un blender puternic, ca sa va bucurati la maxim de aceasta consistenta.

3. Folositi super-alimente si alte ingrediente sanatoase ca sa cresti valoarea nutritiva a smoothie-ului – seminte de chia, de in, de canepa, unt de arahide, carob (pudra de roscove), spirulina, migdale, seminte de floarea soarelui, alune de padure crude, ghimbir, cacao, scortisoara, turmeric, germeni de diverse seminte. Unele dintre vitaminele din verdeturi si fructe – vitamina A, K, D, E sunt mai usor absorbite cu ajutorul grasimilor sanatoase, deci avocado, semintele crude si nucile sunt un adaos perfect pentru echilibrul nutritiv al smoothie-ului. Cantitatea potrivita pentru aceste ingrediente este de o lingura sau doua la un smoothie pentru doua persoane.

4. Indulceste smoothie-ul cu miere
– daca fructele nu creeaza gustul pe care vi-l doriti, puteti sa adaugati o lingurita de miere naturala sau 2-3  fructe uscate taiate marunt (curmale), insa evitati adaosul de zahar.

5. Smoothie-ul nu trebuie sa aiba neaparat culoarea verde – poti folosi frunze verzi, insa daca pui fructe de padure sau multe fructe galbene, sau pudra de carob sau turmeric, culoarea nu va mai fi verde, insa nu inseamna ca smoothie-ul tau nu este la fel de sanatos.

Sursa: Blogculegume.ro

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies