Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă

cum sa faci curat mai repede
Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă

Există momente în care nu ai starea necesară pentru a face ordine în casă. Însă știai cum poți începe, cu pași mici?

Află care sunt pașii care te vor ajuta să nu mai fii atât de dezordonat, iar ordinea în casa ta, dar și în viața ta, în general, o vei putea face mult mai ușor și mai puțin copleșitor.

 

1. Organizează-te

Menținerea unei case organizate este esențială pentru a avea o viață ordonată și mai puțin agitată.

Nu trebuie decât 10-15 minute pe zi pentru a păstra casa în ordine. Odată ce casa este organizată, vei avea mai puține griji. Dacă faci curățenie pe parcursul zilei, te vei simți mai în control și mai pregătit pentru viitor. Păstrându-te organizat în mod constant, vei economisi timp, deoarece nu va trebui să cauți printre grămezi de lucruri. Având un loc fix pentru fiecare obiect îți va elibera timp și îți va permite să te bucuri mai mult de momentele libere.

Citește și: Cum să fii motivat să faci curat

organizare casa
Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă[Sursa foto: freepik]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citește și: Cu ce se duce mirosul de peşte din bucătărie. Trucuri banale de mare ajutor

2. Prioritizează

Pentru a rămâne eficient, concentrează-te asupra celor mai importante proiecte, fie că este vorba de curățenie acasă sau de sarcini de serviciu.

Dacă unele sarcini nu sunt urgente, le poți amâna sau finaliza mai târziu. În acest fel, vei economisi energia mentală pentru lucrurile esențiale. Evaluarea fiecărei sarcini în funcție de timp, bani și alte resurse necesare te ajută să înțelegi cât de mult contribuie la atingerea obiectivelor tale. O metodă eficientă este să împărți sarcinile între cele importante și cele mai puțin importante. Începe cu sarcinile prioritare și lasă restul pentru mai târziu.
De exemplu, acordă prioritate curățeniei esențiale, precum spălatul vaselor și al hainelor, deoarece acestea sunt necesare zilnic. În schimb, curățarea prafului poate fi făcută într-o altă zi, deoarece nu afectează direct productivitatea ta.

trucuri de curatenie
Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă[Sursa foto: freepik]

3. Creează programe

De obicei, devenim dezorganizați   atunci când suntem pe fugă. Un plan bine pus la punct poate face ca totul să fie mai ușor de gestionat și mai puțin stresant zi de zi.

Astfel, vei reduce stresul și haosul cotidian. În loc să te lași copleșit, fă-ți un obicei din a crea un plan zilnic care să te ajute să fii mai organizat. Dacă planificarea zilnică pare complicată, începe prin a stabili zile și ore specifice pentru curățenie. O rutină simplificată este foarte utilă, mai ales când treci de la o stare de dezordine la una mai organizată. Pe măsură ce te organizezi, vei găsi că este mai ușor să faci față altor probleme și vei dezvolta obiceiuri care te vor ajuta să rămâi organizat zi de zi.

Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă[Sursa foto: freepik]

Citește și: Bianca îi pune la zid pe Giuly și Robert: "Calci pe cadavre pentru bani..." Care ar fi planul celor doi concurenți din ''Casa iubirii''? Aflați ce se va întâmpla joi, 12 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: "S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă- stirilekanald.ro

4. Setează limite de timp pentru curățenie

Dacă ești genul c are tinde să fie dezorganizat, stabilirea unor limite de timp pentru curățenie te-ar putea ajuta. De exemplu, poți decide să dedici doar 10 minute pentru a curăța fiecare cameră din casă. Astfel, vei reuși să păstrezi ordinea fără să te simți copleșit de întregul proces. Această abordare te va ajuta să reduci stresul și să ai mai mult timp pentru alte activități! Stabilirea unor intervale de timp pentru curățenie îți va spori productivitatea și te va ajuta să te simți mai bine. După ce stabilești și respecți aceste limite, vei observa că ești mai relaxat, având mai mult timp pentru a te odihni și pentru alte lucruri.

cum sa scapi de aglomeratia din casa
Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă[Sursa foto: freepik]

5. Începe treptat

Cel mai simplu mod de a deveni mai organizat este să începi cu micile detalii din viața ta. Nu încerca să faci totul dintr-o dată, deoarece poate fi copleșitor și te poate face să îți pierzi motivația. Începe cu schimbări mici și treptate. O sarcină mică poate fi, de exemplu, să faci curat în jurul tău. Fie că este vorba de ștergerea prafului, curățarea tastaturii de la computer sau de a pune hainele la locul lor după ce ajungi acasă. Dacă nu știi de unde să începi, începe cu o zonă mică dintr-o cameră și ocupă-te de ea pas cu pas. Acest lucru îți va face sarcina mai ușor de gestionat și te va ajuta să nu te simți copleșit de întreaga situație.

trucuri de curatenie in casa
Cum să fii mai puțin dezordonat și să scapi de aglomerația din casă[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Cu ce se duce mirosul de peşte din bucătărie. Trucuri banale de mare ajutor

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Mesajul prin care Ciprian Tătărușanu și-a anunțat retragerea din fotbal: "Am fost binecuvântat și onorat să practic acest sport"

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Birkan Sokullu, actorul care joacă rolul principal Han în serialul “Vinovați de iubire”, în cele mai tandre ipostaze alături de iubita sa, pe insula Mykonos

„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas


Cookies