Un copil vine cu multă iubire, dar și cu o mare doză de responabilitate. Părinții sunt responsabili pentru stabilirea unei relații cât mai sănătoase cu cel mic, dar și pentru transmiterea celor mai importante valori și idei. Cu toate acestea, mulți adulți întâmpină dificultăți în creșterea unui copil, în special când acesta devine adolescent.
În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Marinela Gheorghiță a explicat ce trebuie adulții să facă pentru a fi părinți mai buni, dar și cum putem să avem o conexiune mai strânsă cu cel mic.
Cât de mult contează exemplul personal
Citește și: Cum să fim modele pentru copiii noștri
În mod cert, părintele reprezintă un model pentru copil.
„Secretul începe de la omul mare, adultul din casă, pentru că cel mic se uită în stânga și în dreapta, se uită și la ceilalți adulți cu semnificație pentru el. În felul acesta, copilul devine o oglindă pentru părinte.
Psihoterapeutul a explicat că indiferent de vârstă, trebuie să comunicăm foarte mult cu cel mic, fiindcă acesta va înțelege. Adulții trebuie să aibă cât mai multe discuții cu copiii, adaptate în funcție de vârstă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Trebuie să fim cât se poate de onești cu copiii noștri, să îi vorbim serios, chiar dacă avem un copil de 4-5 ani, pe limbajul lui, putem să îi explicăm ce înseamnă școala online, de ce a intervenit vacanța. Cu cât crește vârsta copilului și ajungem la adolescență, acolo putem să avem chiar o dezbatere cu copilu. Adolescenții din ziua de astăzi se întâmplă să fie chiar mai bine informați decât noi. Încercăm să îi aflăm opinia.”, a povestit psihoterapeutul.
Cum să avem un copil responsabil
Citește și: Cum convingi un copil mofturos să mănânce
Modul cum ne creștem copiii reflectă comportamentul lor din viitor. Cu toții ne dorim un copil capabil și responsabil, însă ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de o educație optimă, de la o vârstă cât mai mică.
„Trebuie să ne creștem copiii cu foarte mult curaj, ca ei să devină adulți responsabili și totodată, să aibă un echilibru emoțional. Nevoia de a mă conecta cu al meu copil contează foarte mult, petrec timp cu el, dar nu eu pe telefon și el pe tabletă.
Cum să îți încurajezi copilul
Citește și: Cum să îi învățăm pe cei mici să fie generoși
Un copil echilibrat și stăpân pe sine este un copil încurajat de către părinți. Este extrem de important ca cel mic să fie apreciat, indiferent de calitățile pe care le are. De asemenea, este un comportament total toxic să ne comparăm copiii cu alte persoane.
„Când îl trimitem mai departe în societate pe copil, îl învățăm să fie conectat la social. Adică să fie atent și la el dar și la ceilalți, să aibă mult bun simț civic. Nu mai facem comparații, pentru că noi suntem indivizi unici. Indiferent de vârsta pe care o ai, contează cine ești tu cu totul. Nu îți spun: te iubesc mami pentru că ai luat nota 10 la matematică, ci tu contezi pentru cum ești tu cu totul, tu ca individ contezi. Este ca un soi de validare. Cu cât avem grijă să ne încurajăm copiii de la o vârstă fragedă, ei vor ajunge adulți echilibrați.!”, a declarat Marinela Gheorghiță.