Cum să gestionezi cu succes oamenii toxici

cum sa gestionezi oamenii toxici
Cum să gestionezi cu succes oamenii toxici

Oamenii toxici te pot afecta din mai multe puncte de vedere. Insa stiati cum ii puteti gestiona?

Aflați din rândurile următoare, cum puteți gestiona momentele în care aveți de discutat cu o persoană toxică sau pur și simplu vă aflați într-o relație cu o astfel de persoană.

 

1. Recunoașteți semnele comportamentului toxic

Recunoașterea comportamentelor care sunt dăunătoare bunăstării tale este primul pas în manipularea persoanelor toxice. Toxicitatea lor poate crește ca urmare a anumitor obiceiuri comune:

  • Negativitatea- caracterizată prin pesimism, critici și plângeri fără niciun scop constructiv.
  • Manipularea- caracterizată prin întoarcerea faptelor, situațiilor sau conversațiilor în favoarea lor, de obicei pentru a te face să te simți vinovat, responsabil pentru ceva sau speriat.
  • Lipsa de respect- caracterizată prin trecerea frecventă a graniței, nerespectarea sentimentelor tale și a comentarii sau acțiuni nepotrivite.
  • Lipsa de responsabilitate- caracterizată prin faptul că nu își asumă răspunderea pentru acțiunile lor.

Citește și: Cum să iubești pe cineva: 7 pași pentru a construi o relație puternică

semne ale unei relatii toxice
Cum să gestionezi cu succes oamenii toxici[Sursa foto: freepik]

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citește și: Partenerul tău „ezită”? 4 semne că nu este sigur de tine

2. Rămâi calm

Când vine vorba de a face față personalităților dificile, poate fi dificil să rămâi calm. Nu o lua în considerare direct.

Amintiți-vă că comportamentul lor nu reprezintă valoarea ta reală, mai degrabă, este un rezultat al tulburării tale interioare. Practicați să răspundeți calm. Pregătește-te pentru interacțiuni viitoare prin planificarea unor răspunsuri calme și măsurate la provocările care apar frecvent.

3. Alegeți-vă bătăliile cu înțelepciune

Te poți simți mai puțin stresat și mai puțin energic dacă știi cum să lași lucrurile să se întâmple fără să te implici.

Întrebați-vă dacă problema este de o importanță suficientă pentru a justifica o luptă. În anumite situații, poate fi mai bine să ignorați nemulțumirile minore decât să le rezolvați. Evitați escaladarea situației. Dacă alegeți să vă comportați într-un anumit mod, păstrați atenția pe problema în cauză și evitați atacurile personale sau răspunsurile emoționale care ar putea escalada conflictul.

relatie toxica
Cum să gestionezi cu succes oamenii toxici[Sursa foto: freepik]

4. Stabiliți limite ferme

Granițele sunt limite pe care le stabilim cu alții și care dictează comportamentul pe care îl considerăm acceptabil și inacceptabil. Menținerea unei stime de sine sănătoase, precum și pentru a asigura că relațiile noastre sunt reciproc sprijinitoare și respectuoase, este esențial să stabilim limite clare. Ele sunt vitale pentru gestionarea stresului și menținerea independenței și respectului de sine în relații. Identificați limite pentru a vă simți în siguranță și respectat.

Discutați aceste limite fără scuze cu oameni toxici. Atunci când stabiliți limite, este esențial să fiți atenți și direcți.

Citește și: A făcut furori! Ce a putut să pună posesorul acestei mașini pe plăcuța de înmatriculare: „ADIO...”- kanald.ro

Citește și: El este bărbatul care are 100 de copii. Are doar 39 de ani și este unul dintre cei mai bogați oameni din lume- stirilekanald.ro

5. Concentrați-vă pe auto-îngrijire

A face față cu oameni toxici poate fi epuizant emoțional, ceea ce face ca îngrijirea de sine să fie mai importantă.

  • Angajați-vă în activități care vă plac- Fă-ți timp pentru hobby-uri și interese care te relaxează și te întineresc
  • Căutați sprijin- Discutați despre sentimentele tale cu prietenii, familia sau un specialist. Nu trebuie să te descurci singur
  • Dă-ți prioritate bunăstării, asigurându-te că dormiți suficient, mâncați sănătos și faceți exerciții pentru a vă menține sănătatea sub control

cum sa eviti o relatie toxica
Cum să gestionezi cu succes oamenii toxici[Sursa foto: freepik]

6. Nu evita momentul când trebuie să pleci

În anumite situații, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm complet relațiile toxice. Pentru a menține bunăstarea mentală și emoțională, este esențial să recunoașteți momentul în care trebuie să faceți acest lucru. Evaluați în mod regulat modul în care relația vă afectează sănătatea mintală. Dacă efectele negative depășesc orice beneficii posibile, este timpul să vă gândiți să părăsiți. Considerați eforturile pe care le-ați depus pentru a gestiona relația. În cazul în care ați încercat o varietate de abordări și ați continuat să adoptați comportamente dăunătoare, menținerea relației ar putea fi dăunătoare. Pentru a obține o perspectivă clară, consultați un terță parte neutră, cum ar fi un terapeut sau un consilier. În ceea ce privește situația dvs., ei vă pot oferi sfaturi profesionale.

7. Căutați ajutor profesional

Încheierea oricărei relații, în special a uneia toxice, poate fi o provocare emoțională și o durere. Pentru a naviga în acest proces în siguranță și sănătos, puteți căuta îndrumare profesională. În plus, dezvoltarea rezistenței și formarea de relații mai bune în viitor pot fi posibile cu ajutorul profesioniștilor.

cum recunosti o relatie toxica
Cum să gestionezi cu succes oamenii toxici[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Partenerul tău „ezită”? 4 semne că nu este sigur de tine

Previziuni numerologice! Află modul unic prin care ești influențat azi!

Doliu imens! A murit actorul Mihai Răducu. Colegii de breaslă sunt devastați

Escrocherie demascată! Cum a reușit tânărul cu 8 clase să păcălească Poliția, pretinzând că este ofițer: "Escroc și mitoman iscusit"

Ce a decis Emily Burghelea, la puțin timp după accidentul din Mauritius.

Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august 2024

Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin


Cookies