Cum să îi învățăm pe cei mici să fie generoși

cum ii invatam pe cei mici sa fie generosi
Cum îi învățăm pe cei mici să fie generoși

Atunci când vine vorba de copii, părinții se confruntă cu diverse situații pe care trebuie să le gestioneze. De nenumărate ori, copiilor le este greu să împartă cu frații sau colegii, de la jucării la dulciuri și așa mai departe.

Este esențial să învățăm de mici să fim generoși, pentru ca ulterior în viață să fim niște oameni ematici cu restul, dornici să facă o faptă bună. În cadrul unei emisiuni, Ruxandra Luca, specialist în parenting, a explicat cum ar trebui să se ccomporte adulții cu copiii lor, pentru a îi învăța importanța generozității.

Cât de important este exemplul personal

cum sa ai un copil generos
Cum să ai un copil generos[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

În prezent, există diverse soluții care să îi ajute pe adulți să îi învețe pe cei mici numeroase principii de viață, fie că vorbim de jocuri, cărți sau desene animate. Totuși, specialistul a explicat că cel mai important aspect, pentru care cel mic să învețe lucruri, este exemplul părinților. Așadar, dacă ne dorim un copil generos, acesta trebuie să vadă la noi ce înseamnă generozitatea.

Cel mic va observa actele noastre de generozitate, indiferent cât de mici ar fi. Cel mai important este însă, ca aceste comportamente să vină spontan și din inimă, nu să fie forțate sau impuse.

„Contează să le citești povești în care să le vorbești despre generozitate și să se uite la filmulețe educative. Dar cel mai mult contează ce ne văd pe noi părinții că facem.

E tare util să ne vadă făcând fapte bune spontane. Cred că asta este cel mai important, degeaba ne răcim gura să le spunem să facă într-un fel, când copii te văd făcând altceva.”, a povestit specialistul în parenting.

Cum îl învățăm pe cel mic să împartă jucăriile

generozitatea la copii
Generozitatea la copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citește și: De la ce vârstă lăsăm copiii singuri în casă. ”Ajută foarte mult să lași copiii încă de mici în excursii și în tabere.”

Printre primele acte de generozitate pe care le învață un copil este împărțirea jucăriilor. În cazul în care are frați, unui copil îi va fi mai ușor să împartă. Însă, în multe cazuri copiii refuză vehement să își împartă lucrurile.

Ruxandra Luca a explicat că este greșit să îi obligăm pe cei mici să împartă și cu restul jucăriile, însă este recomandat să îl încurajăm și să îi explicăm de ce ar fi bine să facă acest lucru. În special cei care nu au frați, trebuie expuși la colectivitate, acolo unde să înțeleagă că dacă este bun cu restul copiilor, așa se vor comporta și ei cu el.

„Nu îl obligăm să împartă jucăriile, dar îl încurajăm să o facă. Nu neapărat în momentul acela, când e pus în diverse situații, ci acasă, în diferite contexte. Cu cât sunt mai mici, sunt mai generoși pentru că se concentrează mai greu pe un obiect. Cu cât e mai mare, cu atât mai greu împarte jucăria. Una peste alta, se vor clădi în timp .”, a declarat specialistul.

Efectele generozității asupra copilului

cum dezvoltam generozitatea la copii
Cum dezvoltăm generozitatea la copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: TOP 3 idei de cadou pentru un nou-născut

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Atunci când suntem generoși, prin diverse modalități, ne bucurăm de efectele pe care le-am generat. Pentru ca cel mic să să vadă o plăcere în a dărui, acesta trebuie să fie conștient de efectele produse de el, pentru că vor funcționa precum o răsplată. Spre exemplu, în cazul în care cel mic ne oferă un cadou, nu trebuie să îl refuzăm sau să îi spunem că este prea mult. Este foarte util pentru copil să vadă cât de fericiți suntem datorită lui și cât de benefic este ceea ce a făcut. De asemenea, cel mic trebuie încurajat să ofere celor mai vulnerabili decât el și să înțeleagă că este capabil să îi ajute și pe alții, sub diverse moduri.

„O parte importantă din lecția generozității, pe care le-o predăm copiilor noștri, este să îi lăsăm să vadă efectele faptelor bune și să se bucure de ele.”, a precizat Ruxandra Luca.

 

 



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

De ce este importantă terapia de cuplu și cum ne ajută

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies