Află din rândurile următoare cum să-ți îngrijești corect pielea și mai ales tenul în sezonul rece.
Odată cu apariția sezonului rece, pielea noastră este din ce în ce mai expusă unor factori termici care ar putea avea un efect negativ asupra aspectului acesteia, mai ales atunci când vorbim despre ten.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, a vorbit despre îngrijirea tenului în sezonul rece.
Cât de importante sunt vitaminele în sezonul rece
Citește și: Cum să-ți păstrezi tinerețea tenului. Vrei un ten perfect, indiferent de vârstă?
Potrivit specialistului în domeniu, în sezonul rece pielea noastră este mai predispusă deshidratării. De aceea, există anumite vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina B și vitamina C, care contribuie la sănătatea tenului și ne oferă ceea ce avem nevoie pentru a trece cu bine peste această perioadă.
„ Cele mai frecvente afecțiuni care pot apărea în sezonul rece sunt legate de deshidratarea cutanată. Există anumite vitamine esențiale care ne ajută să ne refacem bariera cutanată, însă este important să luăm măsuri preventive mai mult decât de tratament pentru că în general bolile care se asociază cu uscăciune cutanată, cum ar fi dermatita atopică, eczemele, psoriazisul, dermatita seboreica, se agravează în sezonul rece .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum să îngrijim corect tenul în sezonul rece
Potrivit specialistului în domeniu, în sezonul rece este esențial să nu ne lipsească produsul de hidratare. Acestea se împart în mai multe categorii în funcție de rolul pe care îl ocupă în procesul de îngrijire al tenului. Astfel, avem umectanți, produse care atrag apa în țesuturi și o mențin, cum ar fi acidul hialuronic și glicerina, moisturizers, produse care să mențină apa în țesut și au rolul de a repara bariera cutanată, cum ar fi produsele pe bază de unt sau de grăsimi vegetale și produse ocluzive, acele produse care formează o peliculă la suprafața pielii astfel încât apa să nu se piardă din țesuturi. În categoria produselor ocluzive întâlnim vaselina, uleiurile minerale, nanolina și dimeticola – produse extrem de benefice în sezonul rece, mai ales pentru persoanele cu tenul uscat sau predispuse la deshidratare.
„ Una dintre cele mai sensibile zone este zona din colțul nasului, în special la persoanele care folosesc produse de skincare mai agresive, cum ar fi retinoizii sau vitamina C. Putem să exfoliem tenul. Este foarte important să nu folosim produse foarte dure de tipul scruburilor acelea foarte agresive cu microparticule .”, a precizat specialistul în domeniu.
De asemenea, un alt produs esențial chiar și în sezonul rece este crema cu factor de protecție.
„ Crema de protecție este bine să existe la noi pentru că aceste radiații UVA trec și prin nori, deci sunt prezente și în sezonul rece și dau semne de îmbătrânire cutanată, respectiv semne de cancer de piele. Foarte important este să ne dăm cu cremă de fotoprotecție din două în două ore dacă suntem pe o pârtie, dacă suntem la o altitudine mai mare pentru că riscul este foarte mare de arsuri solare .”, spune specialistul în domeniu.
Îngrijirea mâinilor în sezonul rece
Citește și: Cum să-ți faci o rutină de îngrijire de primăvară potrivită: 4 recomandări
Pe lângă ten, și pielea mâinilor are de suferit în acest sezon, mai ales că este în permanență expusă frigului. Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă să ne protejăm mâinilor cu mănuși, să evităm produsele agresive de spălare, în special săpunurile care conțin dezinfectant și să folosim produse de reparare.
Îngrijirea buzelor în sezonul rece
„ În zona buzelor, ca să nu suferim de fisurare și deshidratare excesivă, primul și cel mai important lucru este să evităm să ne umezim buzele, adică să nu ne lingem buzele, mai ales atunci când este vânt .”, spune specialistul în domeniu.
Pe lângă evitarea acestui obicei, este foarte important să limităm pe cât posibil folosirea rujurilor mate sau rezistente la transfer pentru că ele usucă buzele, dar și a luciului de buze foarte strălucitor. De asemenea, este foarte important să folosim balsam de buze, atât pentru a trata, cât și cu rol preventiv.