Cum să îți educi copilul, astfel încât să își dezvolte independența. Sfaturi utile de parenting

educatie copil
educatie copil

Părinții reprezintă cea mai mare influență pentru copii și de aceea este esențial să fim foarte responsabili în ceea ce privește educația acestora. Află din acest articol cum să îți educi copilul, astfel încât să fie independent.

Independența este o caracteristică foarte utilă în viața unui om și este bine să fie implantată încă din copilărie. Unele persoane se nasc cu acest stil de caracter, însă în cele mai multe cazuri, este transmis de la părinți, prin modul în care se raportează la educația celor mici. Descoperă în rândurile de mai jos câteva tactici utile, prin care îi dezvolți copilului independența, chiar de la o vârstă fragedă.

Lasă-l să încerce de unul singur

Citește și: Hobby-uri pentru femeile sofisticate. Idei de activități elegante și creative pentru femei

sfaturi parenting
sfaturi parenting[Sursa foto: freepik]

Citește și: 3 cărți inspiraționale care îți vor schimba viața

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Independența înseamnă să te descurci singur în diverse situații, în funcție de vârstă. De aceea, este important ca cel mic să înțeleagă, încă de la o vârstă fragedă, că este capabil să facă diverse activități specifice vârstei sale. Așadar, lasă-l să experimenteze și așa nu doar că va fi independent, ci va avea și mai multă încredere în el. Poți începe de la lucruri mărunte, cum ar fi alegerea hainelor, spălarea fructelor, legarea șireturilor și așa mai departe.

Astfel e acțiuni care poate mar nesemnificative, sunt de fapt pline de valoare pentru el ș i îl vor ajuta în propria dezvoltare.

Nu îl testa

Mulți părinți obișnuiesc să își supună copiii la diferite teste, fie că este vorba de întrebări pe care le adresează sau pur și simplu le testează abilitățile. Acest comportament poate să nu fie greșit, însă nu trebuie ca cel mic să își dea seama.

Încurajează-l de fiecare dată

copil independent
copil independent[Sursa foto: freepik]

Indiferent ce activitate face, este important ca un copil să fie încurajat, pentru a îi implementa stima de sine. Spre exemplu, dacă cel mic merge la cumpărături singur și a luat tot ce trebuia de pe listă, este esențial să îl încurajezi. Nu doar că va fi mândru de el, dar o să se simtă și mai sigur pe el atunci când o să fie nevoit să facă altceva singur.

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie- stirilekanald.ro

Încurajează-I greșelile

Este normal să greșim și din greșeli învățăm cu toții. Este foarte probabil ca cel mic să facă greșeli în momentl când va face o activitate nouă, de unul singur.

În acel moment, este vital să îl încurajezi și să îi spui că nu trebuie să se dea bătut. În acest mod, el va dori în continuare să facă lucruri și să își depășească limitele. Dacă îl vei certa sau mustra în momentul în care nu va face totul corect în totalitate, va prinde frică de respecticva acțiune, nu va avea încredere în propriile forțe și de asemenea, îi va scădea încrederea în el.

Faceți activități împreună

independenta la copii
independenta la copii[Sursa foto: freepik]

La început, este important ca dacă o activitate este total nouă, să nu i-o atribui în totalitate. De aceea, îl poți introduce și pe el în diverse activități, pe care să le faceți împreună și să îl pui să te ajute. Spre exemplu, în momentul în care gătești o prăjitură, ia-ți copilul și încurajează-l să facă lucruri mărunte, specifice vârstei lui. Chiar dacă este vorba să îți aducă ingredientele, să spargă ouăle sau să aleagă ustensilele, aceste întrebuințări îl vor responsabiliza și îl vor pregăti pentru momentul când va reuși să pregătească un desert singur. Este esențial să îi explici fiecare pas și să nu îl cerți dacă a greșit ceva. De asemenea, în momentul în care are o nedumerire, este recomandat să îi explici pe înțelesul lui, pe un ton foarte calm. În acest mod, vei crește un copil căruia nu îi va fi frică să încerce lucruri noi, se va descurca și singur, iar tu nu vei mai avea teamă cu privire la acest lucru.



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum înveți copiii despre faptele bune

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri, departe de geamuri, durata estimată 90 de min”

Zarzavat pentru iarnă la ceaun, rețeta fratelui Daniel de la Mănăstirea Slănic, județul Argeș. “Această rețetă necesită trei pași.”

Situație incendiară în ”Casa iubirii”. „Vreau să-mi explici pozele!” Andreea Mantea îl va lua la întrebări pe Antoni, în ediția de luni, 9 septembrie, de la 10:00 si 16:30, la Kanal D

Daniel a dispărut fără urmă. A plecat cu mașina de acasă și nu s-a mai întors


Cookies