Află din rândurile de mai jos cum să îți pregătești grădina pentru primăvară!
Deși afară încă sunt zile destul de reci, primăvara bate la ușă, iar grădina are nevoie de puțină atenție pentru a reveni la viață. Așadar, tot ce poți face este să profiți de această perioadă mai liniștită pentru a face ordine și a pregăti terenul pentru flori, legume sau gazonul verde. Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre cum să îți pregătești grădina pentru primăvară!
Cum să îți pregătești grădina pentru primăvară
Igienizează sera și echipamentele de grădinărit
Citește și: Plante pentru dormitor care îți oferă o stare de bine
![Cum să îți pregătești grădina pentru primăvară](https://cdn.knd.ro/media/521/2864/1759/20453849/1/garden-tools-basket.jpg?width=800&height=534)
Dacă ai o seră, acum este momentul să o cureți bine.
Comandă semințe și bulbi de flori de vară
![Cum să îți pregătești grădina pentru primăvară](https://cdn.knd.ro/media/521/2864/1759/20453849/1/tired-sitting-resting-beautiful-young-woman-is-gardening.jpg?width=800&height=1200)
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Nu lăsa pe ultima sută de metri achiziționarea semințelor și bulbilor de flori. Astfel, acum este momentul perfect pentru a-ți face planurile și a alege crini sau gladiole. Acestea trebuie comandate din timp, pentru a le putea planta la început de primăvară.
Începe semănarea plantelor cu perioadă lungă de creștere
Unele plante au nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta, așa că le poți începe din timp, în interior. Begoniile, ardeii sau vinetele trebuie semănate în mini-seră sau într-un loc luminos și călduros, pentru a avea răsaduri la momentul transplantării în grădină. Oferă suficientă lumină, fie printr-un pervaz luminos, fie prin lămpi speciale de creștere.
Curăță straturile de flori și aleile
![Cum să îți pregătești grădina pentru primăvară](https://cdn.knd.ro/media/521/2864/1759/20453849/1/woman-gardener-apron-with-notebook-working-garden-center-better-quality-control.jpg?width=800&height=534)
Îndepărtează frunzele uscate, resturile vegetale și buruienile care s-au adunat în grădină. Dacă solul nu este înghețat, poți începe să-l afânezi și să-l îmbogățești cu compost sau îngrășăminte naturale. Un strat de 5 cm de materie organică va ajuta solul să-și recapete fertilitatea pentru noi plantări.
Scapă de dăunători înainte să se înmulțească
Verifică atent plantele perene și ghivecele rămase din sezonul trecut, deoarece dăunătorii se ascund în crăpături sau în resturile vegetale. Așadar, înlăturarea lor acum te va scuti de probleme mari în primăvară și vară.
Repară gardurile și suporturile pentru plante
Acum este momentul perfect pentru a repara orice panouri de gard deteriorate, a întări suporturile pentru viitoarele plante cățărătoare sau a vopsi structurile de lemn pentru protecție suplimentară. Aceste lucrări te vor scuti de efort atunci când grădina va fi în plină expansiune. Înlocuiește șipcile de gard deteriorate, aplică un strat de lac sau vopsea pentru protecție și curăță mușchiul și murdăria de pe porți.
Creează un spațiu pentru compost
![Cum să îți pregătești grădina pentru primăvară](https://cdn.knd.ro/media/521/2864/1759/20453849/1/gardener-composting-kitchen-waste-yard-waste-garden.jpg?width=800&height=319)
Dacă nu ai deja un colț dedicat compostării, acesta este momentul perfect pentru a începe. Compostul îți va furniza un îngrășământ natural de calitate, iar grădina ta va avea un sol mai bogat și mult mai sănătos. Amestecă resturi verzi, precum frunze, coji de legume cu resturi maro, crengi, hârtie, paie. Aerisește compostul amestecându-l lunar și evită să adaugi resturi de carne sau lactate, deoarece pot atrage dăunători.
Instalează butoaie pentru colectarea apei de ploaie
Apa de ploaie este ideală pentru plante, iar colectarea acesteia este un gest ecologic și economic. Montarea unui butoi sub un jgheab îți va permite să folosești apă naturală pentru udarea grădinii. Dacă ai un spațiu mic, folosește un butoi vertical pentru a economisi loc. Acoperă butoiul cu un capac pentru a preveni acumularea murdăriei și dezvoltarea larvelor de țânțari.