Informatiile cu care suntem asaltati la capitolul mancare or sa ne oblige in final sa inlocuim urarea " Pofta buna!" cu ceva de genul "Bafta!" sau "Noroc!" sau la extrema "Fie ce-o fi!".
"Ca si cum fiecare masa e o loterie, ai emotii sa vezi daca ai pariat bine, daca ai ales produsul norocos/sanatos/dietetic/natural...
Exista mereu aceasta angoasa a alegerilor corecte, ai impresia ca trebuie sa eviti capcane si sa ocolesti pericole pentru a depasi cu succes o noua confruntare cu mancarea. Ceea ce trebuie sa fie un moment de placere, de relaxare, de confort, de normalitate, are tendinta sa devina problema noastra de zi cu zi.
Contrar a ceea ce vor sa induca vanzatorii de drame si de orori alimentare, mancatul nu este o activitate periculoasa, cu atat mai putin temerara. Nu ne asezam la masa cu frica in suflet, ca si cum am pleca la un razboi din care nu stim daca ne mai intoarcem, daca supravietuim. E absurd sa credem ca sanatatea si fericirea vietii noastre sunt conditionate DOAR de alegerile alimentare.
Preocupatii fiind sa mancam corect uitam ce ne place. Atentii fiind sa alegem cu mintea si ratiunea nu mai stim sa ne ascultam corpul, sa-i dam ce are nevoie. Suspiciunea si neincrederea ne face mai mult rau decat dietetica.
De frica sa nu gresim ajungem sa mancam monoton sau sa imbratisam extremismul alimentar. Sanatatea vine din diversitate si din moderatie. Insa suntem prea incrancenati si prea dornici sa ne invinovatim mancarea astfel incat uitam sa ne mai bucuram de ea.
Mancati in pace, viata inseamna mai mult decat sa vanati pericolul din mancare!", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
"Ca si cum fiecare masa e o loterie, ai emotii sa vezi daca ai pariat bine, daca ai ales produsul norocos/sanatos/dietetic/natural...
Exista mereu aceasta angoasa a alegerilor corecte, ai impresia ca trebuie sa eviti capcane si sa ocolesti pericole pentru a depasi cu succes o noua confruntare cu mancarea.
Ceea ce trebuie sa fie un moment de placere, de relaxare, de confort, de normalitate, are tendinta sa devina problema noastra de zi cu zi.
Contrar a ceea ce vor sa induca vanzatorii de drame si de orori alimentare, mancatul nu este o activitate periculoasa, cu atat mai putin temerara. Nu ne asezam la masa cu frica in suflet, ca si cum am pleca la un razboi din care nu stim daca ne mai intoarcem, daca supravietuim.
E absurd sa credem ca sanatatea si fericirea vietii noastre sunt conditionate DOAR de alegerile alimentare. Preocupatii fiind sa mancam corect uitam ce ne place. Atentii fiind sa alegem cu mintea si ratiunea nu mai stim sa ne ascultam corpul, sa-i dam ce are nevoie. Suspiciunea si neincrederea ne face mai mult rau decat dietetica.
De frica sa nu gresim ajungem sa mancam monoton sau sa imbratisam extremismul alimentar.
Sanatatea vine din diversitate si din moderatie. Insa suntem prea incrancenati si prea dornici sa ne invinovatim mancarea astfel incat uitam sa ne mai bucuram de ea. Mancati in pace, viata inseamna mai mult decat sa vanati pericolul din mancare!", scrie medicul nutritionist
Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook. Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro