Venirea unui copil pe lume este o adevărată binecuvântare. Atunci când în familie mai există deja un copil, pot apărea probleme. Relația între frați este una dintre cele mai puternice legături și este esențial să fie păstrată până la adânci bătrâneți.
În cadrul emisiunii „Consilier de vedete”, psihologul Felicia Akkaya a explicat de ce părinții joacă un rol esențial în relația dintre frați și cum adulții trebuie să aibă mare grijă cum tratează situația.
De ce părinții fac diferență între copii
Citește și: Cum păstrezi feminintatea în timpul sarcinii
Din nefericire, există multe situații în care părinții fac diferențe între copii.
„În momentul în care vin cei mici, au senzația că li se ia din atenție, din timp, li se iau părinții, li se ia cam tot. Ar fi bine să li se dea ceva. Creează așteptarea unui dar: o jucărie pe care și-o dorește foarte mult și alimentează această nevoie în așa fel încât atunci când vine pe lume copilașul, să vină împreună cu acel dar mult dorit, pe care nimeni altcineva nu a reușit să îl aducă.” ,a povestit psihologul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Specialistul a explicat că atunci când apare pe lume un frate sau o soră, stările prin care cel mare trece sunt extrem de sensibile. De aceea, părinții trebuie să îi explice din timp venirea pe lume a noului membru, dar și să îi ofere o mare atenție, după ce s-a născut bebelușul.
„Căutați să aveți timp dedicat doar celui mare. Faceți în așa fel încât, atunci când doarme cel mic să simtă că o bucățică de timp este doar a lui. Este important să fie ascultat și înțeles.”, a mărturisit specialistul.
Experiențele trecute
Citește și: 5 Filme de dragoste românești pe care trebuie să le vezi dacă ești romantică
Experiențele din trecutul copilului îi pot dicta modul în care se va comporta cu noul membru al familiei. Cu cât acesta a înțeles că este iubit și că are atenție, cu atât mai puține probleme vor fi.
Așteptările sociale
În multe situații, oamenii așteaptă ca relațiile dintre frați să fie minunate. Este important de menționat faptul că există perioade și perioade și în funcție de diferența de vârste, cei doi copii se pot înțelege foarte bine în anumite aspecte și mai puțin în altele.
Competiția între frați
În special când copiii sunt de același sex, se creează diferențe între cei doi.
Acestea nu ar trebui să existe, deoarece pot crea un dispreț unul față de celălalt. Este recomandat ca părinții să evite să îi compare și să înțeleagă faptul că fiecare este diferit, chiar dacă sunt chiar și frați gemeni. Aceste comparații pot duce la o competiție, care în timp să se transforme într-o relație disfuncțională.Diferențele individuale
Fiecare copil are propriile calități și defecte. De multe ori, unul dintre frați este acuzat de către părinți, că nu este suficient de muncitor, capabil sau ascultător precum fratele său. Pentru a evita comparația între cei doi, adulții trebuie să se axeze pe nevoile fiecăruia, dar separate. Așadar, este important de menționat că nu este necesar ca amândoi să facă același sport sau să urmeze aceeași școală. În acest mod, de cele mai multe ori, cel mic ajunge să fie umbra celui mare și să îi copieze personalitatea. Este esențial ca cei doi să se dezvolte armonios, să creeze o legătură aparte, dar să fie clar înțeles că deși sunt frați, sunt diferiți. Un alt aspect important pentru lipsa competiției între cei doi este acela că părinții ar trebui să petreacă timp în mod egal cu fiecare, pentru a nu se lupta pentru atenția adulților.