Cum să nu faci diferența între frați. De ce părinții fac diferența între copii?

de ce parintii fac diferenta intre copii
De ce părintii fac diferență între copii

Venirea unui copil pe lume este o adevărată binecuvântare. Atunci când în familie mai există deja un copil, pot apărea probleme. Relația între frați este una dintre cele mai puternice legături și este esențial să fie păstrată până la adânci bătrâneți.

În cadrul emisiunii „Consilier de vedete”, psihologul Felicia Akkaya a explicat de ce părinții joacă un rol esențial în relația dintre frați și cum adulții trebuie să aibă mare grijă cum tratează situația.

De ce părinții fac diferență între copii

relatia dintre surori
Cum trebuie să gestioneze părinții relația dintre copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum păstrezi feminintatea în timpul sarcinii

Din nefericire, există multe situații în care părinții fac diferențe între copii.

Chiar dacă acestea pot fi considerate a fi minore de către adulți, cei mici simt atunci când fratele este privilegiat. De cele mai multe ori, părinții nici nu realizează că au creat diferențe între micuți, deoarece acest obicei începe timpuriu. Atunci când un copil apare pe lume, tinde să primească toată atenția din partea familiei, iar cel mare ajunge să se simtă inferior și neiubit. În acest mod, se creează diferențe între cei doi și relația dintre ei se poate deteriora.

„În momentul în care vin cei mici, au senzația că li se ia din atenție, din timp, li se iau părinții, li se ia cam tot. Ar fi bine să li se dea ceva. Creează așteptarea unui dar: o jucărie pe care și-o dorește foarte mult și alimentează această nevoie în așa fel încât atunci când vine pe lume copilașul, să vină împreună cu acel dar mult dorit, pe care nimeni altcineva nu a reușit să îl aducă.”

,a povestit psihologul.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Specialistul a explicat că atunci când apare pe lume un frate sau o soră, stările prin care cel mare trece sunt extrem de sensibile. De aceea, părinții trebuie să îi explice din timp venirea pe lume a noului membru, dar și să îi ofere o mare atenție, după ce s-a născut bebelușul.

„Căutați să aveți timp dedicat doar celui mare. Faceți în așa fel încât, atunci când doarme cel mic să simtă că o bucățică de timp este doar a lui. Este important să fie ascultat și înțeles.”, a mărturisit specialistul.

Experiențele trecute

nu fa diferente intre copii
De ce nu trebuie să faci diferențe între copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 5 Filme de dragoste românești pe care trebuie să le vezi dacă ești romantică

Experiențele din trecutul copilului îi pot dicta modul în care se va comporta cu noul membru al familiei. Cu cât acesta a înțeles că este iubit și că are atenție, cu atât mai puține probleme vor fi.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Așteptările sociale

În multe situații, oamenii așteaptă ca relațiile dintre frați să fie minunate. Este important de menționat faptul că există perioade și perioade și în funcție de diferența de vârste, cei doi copii se pot înțelege foarte bine în anumite aspecte și mai puțin în altele.

Competiția între frați

relatia dintre frati
Totul despre relația dintre frați[Sursa foto: Freepik]

În special când copiii sunt de același sex, se creează diferențe între cei doi.

Acestea nu ar trebui să existe, deoarece pot crea un dispreț unul față de celălalt. Este recomandat ca părinții să evite să îi compare și să înțeleagă faptul că fiecare este diferit, chiar dacă sunt chiar și frați gemeni. Aceste comparații pot duce la o competiție, care în timp să se transforme într-o relație disfuncțională.

Diferențele individuale

Fiecare copil are propriile calități și defecte. De multe ori, unul dintre frați este acuzat de către părinți, că nu este suficient de muncitor, capabil sau ascultător precum fratele său. Pentru a evita comparația între cei doi, adulții trebuie să se axeze pe nevoile fiecăruia, dar separate. Așadar, este important de menționat că nu este necesar ca amândoi să facă același sport sau să urmeze aceeași școală. În acest mod, de cele mai multe ori, cel mic ajunge să fie umbra celui mare și să îi copieze personalitatea. Este esențial ca cei doi să se dezvolte armonios, să creeze o legătură aparte, dar să fie clar înțeles că deși sunt frați, sunt diferiți. Un alt aspect important pentru lipsa competiției între cei doi este acela că părinții ar trebui să petreacă timp în mod egal cu fiecare, pentru a nu se lupta pentru atenția adulților.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies