Cum să nu faci diferența între frați. De ce părinții fac diferența între copii?

de ce parintii fac diferenta intre copii
De ce părintii fac diferență între copii

Venirea unui copil pe lume este o adevărată binecuvântare. Atunci când în familie mai există deja un copil, pot apărea probleme. Relația între frați este una dintre cele mai puternice legături și este esențial să fie păstrată până la adânci bătrâneți.

În cadrul emisiunii „Consilier de vedete”, psihologul Felicia Akkaya a explicat de ce părinții joacă un rol esențial în relația dintre frați și cum adulții trebuie să aibă mare grijă cum tratează situația.

De ce părinții fac diferență între copii

relatia dintre surori
Cum trebuie să gestioneze părinții relația dintre copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum păstrezi feminintatea în timpul sarcinii

Din nefericire, există multe situații în care părinții fac diferențe între copii.

Chiar dacă acestea pot fi considerate a fi minore de către adulți, cei mici simt atunci când fratele este privilegiat. De cele mai multe ori, părinții nici nu realizează că au creat diferențe între micuți, deoarece acest obicei începe timpuriu. Atunci când un copil apare pe lume, tinde să primească toată atenția din partea familiei, iar cel mare ajunge să se simtă inferior și neiubit. În acest mod, se creează diferențe între cei doi și relația dintre ei se poate deteriora.

„În momentul în care vin cei mici, au senzația că li se ia din atenție, din timp, li se iau părinții, li se ia cam tot. Ar fi bine să li se dea ceva. Creează așteptarea unui dar: o jucărie pe care și-o dorește foarte mult și alimentează această nevoie în așa fel încât atunci când vine pe lume copilașul, să vină împreună cu acel dar mult dorit, pe care nimeni altcineva nu a reușit să îl aducă.”

,a povestit psihologul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Specialistul a explicat că atunci când apare pe lume un frate sau o soră, stările prin care cel mare trece sunt extrem de sensibile. De aceea, părinții trebuie să îi explice din timp venirea pe lume a noului membru, dar și să îi ofere o mare atenție, după ce s-a născut bebelușul.

„Căutați să aveți timp dedicat doar celui mare. Faceți în așa fel încât, atunci când doarme cel mic să simtă că o bucățică de timp este doar a lui. Este important să fie ascultat și înțeles.”, a mărturisit specialistul.

Experiențele trecute

nu fa diferente intre copii
De ce nu trebuie să faci diferențe între copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 5 Filme de dragoste românești pe care trebuie să le vezi dacă ești romantică

Experiențele din trecutul copilului îi pot dicta modul în care se va comporta cu noul membru al familiei. Cu cât acesta a înțeles că este iubit și că are atenție, cu atât mai puține probleme vor fi.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Așteptările sociale

În multe situații, oamenii așteaptă ca relațiile dintre frați să fie minunate. Este important de menționat faptul că există perioade și perioade și în funcție de diferența de vârste, cei doi copii se pot înțelege foarte bine în anumite aspecte și mai puțin în altele.

Competiția între frați

relatia dintre frati
Totul despre relația dintre frați[Sursa foto: Freepik]

În special când copiii sunt de același sex, se creează diferențe între cei doi.

Acestea nu ar trebui să existe, deoarece pot crea un dispreț unul față de celălalt. Este recomandat ca părinții să evite să îi compare și să înțeleagă faptul că fiecare este diferit, chiar dacă sunt chiar și frați gemeni. Aceste comparații pot duce la o competiție, care în timp să se transforme într-o relație disfuncțională.

Diferențele individuale

Fiecare copil are propriile calități și defecte. De multe ori, unul dintre frați este acuzat de către părinți, că nu este suficient de muncitor, capabil sau ascultător precum fratele său. Pentru a evita comparația între cei doi, adulții trebuie să se axeze pe nevoile fiecăruia, dar separate. Așadar, este important de menționat că nu este necesar ca amândoi să facă același sport sau să urmeze aceeași școală. În acest mod, de cele mai multe ori, cel mic ajunge să fie umbra celui mare și să îi copieze personalitatea. Este esențial ca cei doi să se dezvolte armonios, să creeze o legătură aparte, dar să fie clar înțeles că deși sunt frați, sunt diferiți. Un alt aspect important pentru lipsa competiției între cei doi este acela că părinții ar trebui să petreacă timp în mod egal cu fiecare, pentru a nu se lupta pentru atenția adulților.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies