Cum să nu mai fim dependenți de dulciuri

Cum să nu mai fim dependenți de dulciuri
Cum să nu mai fim dependenți de dulciuri

Află din rândurile următoare cum să renunți la dependența de dulciuri.

Zahărul este unul dintre cele mai nesănătoase alimente, care are o mulțime de efecte negative asupra corpului nostru. Mai mult decât atât, dependența de dulciuri reprezintă o boală tot mai des întâlnită în zilele noastre, care este adesea asociată de către cercetători cu dependența de cocaină, în timp ce alții susțin că este de 8 ori mai periculoasă. Pe lângă efectele negative pe care le are asupra organismului nostru, cum ar fi apariția cariilor, a obezității, pierderea fermității pielii, zahărul consumat în cantități mari poate cauza și o serie de afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat,

hipertensiunea arterială sau alte probleme cardiace.

Este foarte important să știm când și cum să consumăm zahărul și să avem motivația necesară pentru a renunța la acest aliment care deși este atât de bun, ne face atât de mult rău.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cezar a vorbit despre dependența de zahăr și cum poate fi ea oprită.

De unde provine dependența de zahăr

Citește și: Meniu vegetarian vs. meniu carnivor

De unde provine dependența de zahăr
De unde provine dependența de zahăr[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, consumul de zahăr se află într-o strânsă legătură cu starea noastră de spirit. Astfel, atunci când suntem triști, stresați, obosiți sau ne aflăm într-o stare de nervozitatea suntem mai predispuși să consumăm zahăr pentru că acesta are efecte asupra dopaminei, hormonul fericirii și ne induce senzația că ne va ajuta să ne simțim mai bine.

În primul rând, trebuie făcută diferența între foame și poftă. Pofta este dependența de dopamină, adicția. Trebuie să conștientizezi că vrei dulce pentru că ești stresat .”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, zaharul induce pofta de dulce.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Fructoza poate influența în organism senzația de sațietate.

Când mâncăm zahăr nu se secretă aceleași substanțe de sațietate. Dulcele nu crește atât de mult hormonii sațietății. Când ești tot timpul plin de zahăr, corpul tău este afectat. Molecula de glucoză se leagă de colagen și de toate proteinele din corp. Când se leagă îi strică conformația tridimensională. Colagenul este ca o plasă în care sunt prinse toate țesuturile. Acea plasă, acea structură, mai ales în artere, este alterată.
Pe interiorul arterelor se produc niște răni
.”, spune specialistul în domeniu.

Astfel,  alimentele dulci consumate ne pot induce pofta de dulce și nevoia de a consuma cât mai multe alimente bogate în zahăr.

Cum scapi de dependența de zahăr

Citește și: Ce se mănâncă în post intermitent. Realizează lista cu alimentele care sunt necesare

Cum scapi de dependența de zahăr
Cum scapi de dependența de zahăr[Sursa foto: pexels]

Specialistul în domeniu a oferit câteva sfaturi prin intermediul cărora putem să scăpăm de dependența de zahăr:

Elimină stresul din viața ta

Este dovedit științific faptul că stresul, oboseala și stările de nervozitate accentuează dorința de a mânca dulce. De aceea, este foarte important să ai o viață echilibrată în cadrul căreia stresul să nu fie prezent.

Fă mișcare

Mișcarea te ajută să scapi de dependența de dulciuri. Insulina este hormonul care trebuie să ne țină zahărul jos, glicemia jos. Corpul știe că zahărul este nociv și trebuie să ajungă în celule pentru a fi ars dacă faci mișcare sau pentru a fi păstrat .”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Planifică-ți mesele

Cum scapi de dependența de zahăr
Cum scapi de dependența de zahăr[Sursa foto: pexels]

Un program de mese te-ar putea foarte mult să te ajute să eviți mâncatul de dulciuri între mese. De asemenea, poți găsi alimente care să te ajute să înlocuiești această poftă de dulciuri.

Nu te duce la cumpărături când ești flămând. Încearcă să ai ceva sănătos lângă tine.”, ne sfătuiește specialistul în domeniu.  

Hidratează-te

Potrivit specialistului în domeniu, dacă ești deshidratat și nu bei, corpul reține calorii și așa nevoia de dulce este din ce în ce mai accentuată. Încearcă să bei minimum 2 litri de apă pe zi și poți încerca să bei apă ori de câte ori ți se face poftă de ceva dulce.

Odihnește-te corespunzător

La fel ca stresul, oboseala este un alt factor care declanșează pofta de dulce. De aceea, este recomandat să te odihnești măcar 7-8 ore pe noapte și nu uita să te preocupi de calitatea somnului tău.

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cu ce pot înlocui cafeaua

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies