Atunci când vine vorba despre copilul nostru, intotdeauna ne vom dori tot ce este mai bun pentru el. Insa iata cum sa nu suprasolicitati programul acestuia, conform celor dezvaluite de catre psihologul Cristian Andrei.
Aflați din rândurile următoare care este modalitatea prin care să nu solicităm programul copiilor cu diverse activități, încă de când sunt mici, aspect dezvăluit chiar de unul dintre cei mai cunoscuți psihologi de la noi din țară, Cristian Andrei.
Citeste si: Simptome care îți arată o carență de vitamine. La ce semne să fii atentă
Cum să nu suprasolicităm programul copiilor
Atunci când un copil crește, ne dorim, ca părinți, să-i oferim cât mai multe cu putință, astfel incluzând și diverse activități, în dorința de a-l dezvolta într-o anumită zonă sau de ce nu, chiar mai multe. Cu toate acestea, se pare că nu procedăm întotdeauna corect, conform celor spuse de către psihologul Cristian Andrei, în cadrul Știrilor Kanal D.
„ Din păcate, mulți părinți administrează viața copiilor cam cum își umplu căruciorul cu, cumpărături la supermarket. Hai să luăm și d-aia, hai să luăm și d-aia, să-l punem să facă și asta. Ba mai mult decât atât, unii părinți vor chiar performanță din partea copilului și îl supra motivează spunând «Uite, ai văzut băiețelul nașilor noștri, știe să cânte și la pian și să schieze și să înoate. Tu când faci toate astea?» și copilul vrea să-și vadă părinții mândri, mulțumiți, zâmbitori și pentru o vreme particip ă din tot sufletul, mai ales că unii părinți știu să-l motiveze, dar după o vreme copilul începe să manifeste, fără să vrea, tot felul de tulburări, de somn, nervozitate, comportament instabil acasă, incapacitatea de a alege, nu mai știe ce să aleagă și grav, este că dacă se continuă așa, ajunge să aibă tulburare de identitate. El nu mai știe cine este.”, a dezvăluit psihologul, Cristian Andrei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cum îi responsabilizează pe tineri, job-urile pe timp de vară?
Cum arată un program armonios pentru copii
Deși avem impresia în unele momente că oferim copilului nostru ceea ce are nevoie, prin diversele activități la care îl înscriem, există șanse destul de mari ca acestuia să nu-i placă întotdeauna respectivul sport, de exemplu. Prin urmare, se recomandă să ținem cont și de dorințele acestuia, înainte de toate.
„ Un părinte dacă vede că are un copil cu resurse, care ar putea să afle mai multe și să facă mai multe, ar trebui să-i dea copilului acestuia ocazia, în primul rând, să aleagă după ce a vizionat, adică să vadă
De asemenea, să țină cont de limitele copilului, care spune «Astăzi nu vreau, nu pot, nu vreau să merg», să nu insiste să meargă. În felul acesta noi conservăm sănătatea mintală a copilului nostru și poate chiar și pe cea fizică și vom avea un copil care se dezvoltă și la vremea facultății și ca adult tânăr, nu ajunge să spună «Gata am făcut și pian, am făcut și balet, am făcut și germană și vreau să mă duc să beau. Nu mai vreau să mai fac nimic.».”, susține Cristian Andrei.
Citeste si: Cum să fii o persoană organizată în 3 pași simpli
Cum gestion ăm programul copilului
Programul copilului poate deveni destul de încărcat, dacă acesta deține și alte activități în afară de cele de la școală. Prin urmare, cel mai bine ar fi să facem diferența între ceea ce ne dorim noi, ca părinți, pentru copilul nostru și ceea ce își dorește el de fapt.
„ Sunt fete, de exemplu, care se căsătoresc foarte devreme ca să scape de această presiune teribilă a părinților. Adică sunt băieți care ajung să stea pe substanțe interzise și să facă mai nimic, pentru că au făcut totul, când erau la școală.
Ce vrea copilul să facă, sigur vine de la părinți. Ce vrea copilul poate să vină și de pe internet și de la prietenii lui, dar trece de multe ori prin curtea părinților și de aceea nu este chiar așa o catastrofă, faptul că avem un copil care vrea ceva anume. De asemenea, și noi ca părinți vrem anumite lucruri. Important este să nu existe un conflict între ce îi face plăcere copilului și ce trebuie să facă el. Dacă am putea să le amestecăm ce bine ar fi. Viața copilului nu ar mai fi conflictuală, ar fi armonioasă.”, a mărturisit doctorul psiholog, Cristian Andrei, invitat în cadrul Știrilor Kanal D.
Citeste si: Cum să-ți crești imunitatea în câțiva pași simpli. Pregătește-te pentru sezonul rece.