Strudelul este un desert extrem de apreciat, o umplutura fina, in crusta crocanta.
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
1 kg mere
30 g unt
3 linguri pesmet
scortisoara
esenta de rom
30 g zahar
100 g merisoare uscate
1 ou batut amestecat cu o jumatate de pahar de lapte, pentru uns
3-4 linguri zahar amestecat cu o lingurita scortisoara, pentru decor
Cuptorul se preincalzeste la 160 grade Celsius. Foile de placinta se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei.
Intre timp, se face umplutura. Merele se spala bine cu apa rece. Trei sferturi se dau pe razatoare (cu sau fara coaja), iar restul se taie cand felii, cand cubulete, dupa preferinta. Desigur, se pot lasa si intr-o singura varianta, dupa bunul plac: rase, cubulete sau felii subtiri.
Intr-o tigaie incinsa se pune zaharul, untul si 3-4 linguri de apa. Se caramelizeaza usor, apoi se pun merele, merisoarele, pesmetul si esenta. Se amesteca bine, continuu, sa nu se arda zaharul, pana se inmoaie merele si scade sucul lasat. Cu 5 minute inainte de a lua merele de pe foc se adauga scortisoara si se amesteca. Cand este gata, se iau de pe foc si se lasa sa-si aseze aromele.
Se ia cate o foaie de placinta si se desface pe blatul de lucru. Cu ajutorul unei pensule se umezesc marginile foii cu amestecul din ou si lapte. La un capat se intind fasii lungi de umplutura (1-2 linguri). Se impatureste capatul foii peste umplutura, se aduna capetele si se ruleaza, ca o clatita, pana se termina foaia. Se preseaza usor, cat sa se prinda partile.
Se asaza intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Operatiunea se repeta pana se termina toate foile si umplutura.
Odata asezate in tava, rulourile se ung din abundenta cu ou si lapte, insistand la capete. Deasupra se presara zahar amestecat cu scortisoara. Se coc 20-25 de minute, pana devin aramii. Din cand in cand se mai ung cu amestec de ou si lapte, daca se usuca prea rau.
Se scot pe un platou intins si se acopera, pana se servesc, cu folie de aluminiu. Astfel, isi vor pastra textura moale, dar usor crocanta. Se servesc calde.
Sursa
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
1 kg mere
30 g unt
3 linguri pesmet
scortisoara
esenta de rom
30 g zahar
100 g merisoare uscate
1 ou batut amestecat cu o jumatate de pahar de lapte, pentru uns
3-4 linguri zahar amestecat cu o
lingurita scortisoara, pentru decor
Mod de preparare: Cuptorul se preincalzeste la 160 grade Celsius. Foile de placinta se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei.
Intre timp, se face umplutura. Merele se spala bine cu apa rece. Trei sferturi se dau pe razatoare (cu sau fara coaja), iar restul se taie cand felii, cand cubulete, dupa preferinta. Desigur, se pot lasa si intr-o singura varianta, dupa bunul plac: rase, cubulete sau felii subtiri.
Intr-o tigaie incinsa se pune zaharul, untul si 3-4 linguri de apa. Se caramelizeaza usor, apoi se pun merele, merisoarele, pesmetul si esenta. Se amesteca bine, continuu, sa nu se arda zaharul, pana se inmoaie merele si scade sucul lasat. Cu 5 minute inainte de a lua merele de pe foc se adauga scortisoara si se amesteca. Cand este gata, se iau de pe foc si se lasa sa-si aseze aromele.
Se ia cate o foaie de placinta si se desface pe blatul de lucru. Cu ajutorul unei pensule se umezesc marginile foii cu amestecul din ou si lapte. La un capat se intind fasii lungi de umplutura (1-2 linguri). Se impatureste capatul foii peste umplutura, se aduna capetele si se ruleaza, ca o clatita, pana se termina foaia. Se preseaza usor, cat sa se prinda partile. Se asaza intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Operatiunea se repeta pana se termina toate foile si umplutura.
Odata asezate in tava, rulourile se ung din abundenta cu ou si lapte, insistand la capete. Deasupra se presara zahar amestecat cu scortisoara. Se coc 20-25 de minute, pana devin aramii. Din cand in cand se mai ung cu amestec de ou si lapte, daca se usuca prea rau.
Se scot pe un platou intins si se acopera, pana se servesc, cu folie de aluminiu. Astfel, isi vor pastra textura moale, dar usor crocanta. Se servesc calde.
Sursa Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro