Află din rândurile de mai jos care sunt trucurile pentru cea mai delicioasă cafea!
Diminețile încep mult mai bine cu o ceașcă de cafea bună, însă nu trebuie să mergi la cafenea pentru a te bucura de o băutură delicioasă și aromată. Află din rândurile următoare câteva reguli simple pentru o cafea de excepție!
Cum să faci cafea
Înainte de a începe prepararea cafelei, un lucru important este să se cântărească cafeaua măcinată, deoarece oferă rezultate superioare față de utilizarea ceștilor de măsurare, lingurițelor sau lingurilor de cafea. Astfel, un cântar digital de bucătărie este extrem de util. De obicei, se recomandă aproximativ 15 grame (1 lingură) de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă de 236 ml. Pentru 4 cești de cafea, aceasta înseamnă aproximativ 60 de grame (4 linguri) de cafea măcinată.
Cum să folosești o presă franceză
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- Primul pas în prepararea unei prese franceze pentru o cafea delicioasă este alegerea boabelor de cafea. Se recomandă boabele proaspete, de calitate superioară, care să corespundă preferințelor proprii de gust. De asemenea, pentru presa franceză, boabele trebuie măcinate grosier, la o consistență similară cu firimiturile de pâine, iar o măcinare prea fină va duce la o cafea amară și tulbure.
- Ulterior, se folosește apă filtrată și se fierbe la aproximativ 90-96°C. Dacă apa este prea fierbinte, poate arde cafeaua, iar dacă este prea rece, nu va extrage corect aromele. De asemenea, se preîncălzește și presa franceză. Astfel, se toarnă apă fierbinte în presă, se lasă câteva secunde și apoi se varsă.
- După ce se adaugă cafeaua, se toarnă apa fierbinte uniform peste cafea. Mai apoi, se amestecă energic pentru a integra complet cafeaua și apa. Presa franceză se acoperă cu capacul, însă nu se apasă încă plonjorul. Se lasă cafeaua la infuzat aproximativ 4 minute.
- După cele 4 minute de infuzare, se apasă plonjorul încet și constant, separând zațul de cafeaua lichidă. Imediat după plonjare, se servește cafeaua în cești preîncălzite pentru a menține temperatura.
Reguli pentru o cafea aromată
Cumpără boabe proaspete
Calitatea cafelei depinde, de cele mai multe ori, de prospețimea boabelor. Astfel, cafeaua delicioasă atunci când este folosită la câteva zile după prăjire. Achiziționarea boabelor de la un prăjitor local este cea mai sigură și potrivită metodă de a obține boabe proaspete, însă dacă există posibilitatea, se poate prăji cafeaua acasă.
De altfel, trebuie să se evite cumpărarea cafelei în vrac din recipiente deschise în supermarketuri, deoarece expunerea la oxigen și lumina puternică degradează rapid aroma boabelor. Cu toate astea, se pot alege boabe ambalate în pungi solide, sigilate în vid, de la prăjitori care se concentrează pe calitate.Folosește apă de calitate
De asemenea, apa folosită la prepararea cafelei joacă foarte important în prepararea unei cafele aromate. Apa de la robinet care conține clor sau are arome neplăcute poate distruge complet o cafea bună. De aceea, este recomandat să se utilizeze apă de izvor îmbuteliată sau să se instaleze filtre cu cărbune activ pe robinete.
Menține echipamentul de cafea curat
Întreținerea echipamentului de cafea este la fel de importantă în obținerea unei băuturi de calitate constantă.