Focaccia este o pâine italiană extrem de aromată, care se poate servi în zeci de combinații.
Rețeta pentru focaccia este extrem de simplă și versatilă, întrucât se pot adăuga roșii, ierburi aromate (rozmarin, busuioc), usturoi, brânză feta sau măsline, în funcție de preferințele fiecăruia. Focaccia este de fapt o pâinică tradițională venită din Italia, care se coace în tavă, având o înălțime de aproximativ 2-3 cm.
Citeste si: Urzici cu usturoi, o rețetă tradițională delicioasă pentru zilele de post!
INGREDIENTE
1 pliculeț de drojdie uscata
240 ml apă caldă
8+ linguri ulei de masline
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
1/2 linguriță de sare
40 g griș
2 lingurițe rozmarin
380 g faină
sare de mare
Citeste si: Mâncărică de spanac cu usturoi, o rețetă delicioasă și rapidă de post
MOD DE PREPARARE
- Dizolvați drojdia într-o cană cu apă caldă, apoi adăugați sarea, grișul, aproximativ 2 linguri de ulei de masline, făină și rozmarin. Din cantitatea totală de făină, trebuie să păstrați aproximativ 3-4 linguri pentru frământare.
- Când observați că aluatul începe să prindă formă, frământați-l timp de 10 minute pe blatul pe care l-ați presărat în prealabil cu făină.
- După 10 minute în care veți frământa continuu, veți obține aluatul clasic. Îl veți tăvăli prin 2 linguri de ulei de masline și îl veți lăsa la crescut, la căldură, acoperit cu o folie, aproximativ o oră.
- După ce coca va avea un volum dublu față de cel inițial, așezați-o pe o tavă, care în prealabil trebuie tapetată cu ulei. Întindeți coca ușor astfel încât grosimea sa să fie de 1-1.5 cm. Acoperiți-o cu o folie și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute.
- Ungeți coca cu o lingură de ulei de măsline și realizați găurele cât mai dese în aluat. Găurile vor fi adânci, nu doar de suprafață. Lăsați pâinea la crescut timp de 40 de minute, descoperită.
- Presărați peste Focaccia rozmarin si sare de mare si stropiți-o cu o lingură de ulei de masline. Puneți pâinea la cuptor timp de 15-20 de minute, până când observați că a devenit aurie. După ce o scoateți din cuptor, adăugați din nou o lingură de ulei de masline, prin ungere.
Lăsați Focaccia să se răcească înainte să o gustați!
Poftă bună!