Cum să renunți la sucurile carbogazoase? Iată 8 alternative de băuturi naturale

Cum să renunți la sucurile carbogazoase? Iată 8 alternative de băuturi naturale
Cum să renunți la sucurile carbogazoase? Iată 8 alternative de băuturi naturale

Sucurile carbogazoase sunt băuturi procesate industrial, bogate în zahăr și aditivi, care nu furnizează niciun beneficiu nutrițional organismului.

În schimb, cele mai multe conțin un număr mare de calorii. Din acest motiv, sucurile procesate se numără printre așa-numitele surse de calorii „goale”. Consumate în exces, acestea pun sănătatea în pericol. 

Prin urmare, dacă ești consumator de sucuri carbogazoase, este indicat să renunți la acest obicei. Alternativele de băuturi naturale vor ajuta să îți satisfaci nevoia de a bea suc. 

1. Apă aromată natural

Într-un stil de viață sănătos, băutura de bază este apa. Aceasta asigură nivelul de hidratare, menținând echilibrul hidroelectrolitic al organismului. În plus, nu conține calorii. 

Dacă nu poți consuma apă simplă, este recomandat să adaugi felii de fructe, cum ar fi portocale, căpșuni, pepene sau kiwi. Acestea vor da aromă și culoare apei de băut. 

O altă strategie este să prepari cuburi de gheață cu felii de fructe, pe care să le adaugi la nevoie în apa de băut. 

2. Limonadă

Limonada preparată în casă conține vitamina C și poate înlocui cu succes o băutură nesănătoasă din comerț. Aceasta poate fi preparată cu miere sau cu un îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi stevia. Totuși, poate fi consumată și neîndulcită. Poți adăuga frunze de mentă, pentru o aromă fresh.

3. Oranjadă 

Deși este o băutură mai puțin populară, oranjada merită încercată dacă îți place limonada. Aceasta se prepară din apă plată sau minerală, zeamă de portocale, zeamă de lămâie și miere. 

4. Suc proaspăt de fructe sau legume

Sucul stors de fructe și/sau legume reprezintă o băutură nutritivă, bogată în vitamine și minerale. Totuși, nu conține fibre. Pentru că sucul de fructe este bogat în zaharuri naturale și calorii, acesta nu trebuie consumat în exces. Diluează-l cu apă sau cu suc stors de legume (cum ar fi castravete), pentru a evita consumul excesiv. 

Dacă vrei un produs gata preparat, poți opta pentru sucurile bio sau organice! Citește lista de ingrediente, pentru a te asigura că nu conțin zahăr adăugat sau aditivi. Găsești în comerț și sucuri de legume în variantă 100% naturală, spre exemplu sucul de legume breuss rețetă originală bio 500 ml.

5. Ceaiuri și infuzii de plante

Diferite infuzii de plante, cum ar fi mușețel, mentă, ghimbir, pot aduce beneficii organismului. Acestea pot fi consumate calde sau reci, cu gheață. De asemenea, pot fi îndulcite cu puțină miere. 

Totuși, unele plante sunt contraindicate persoanelor aflate sub tratament. Spre exemplu, sunătoarea interacționează cu numeroase medicamente. Întreabă medicul înainte de a începe să consumi în mod regulat o infuzie de plante. 

O altă opțiune este ceaiul verde. Acesta este cunoscut pentru beneficiile potențiale asupra organismului, mai ales pentru proprietățile antioxidante. Totuși, conține cafeină, deci nu trebuie consumat în exces. 

6. Kombucha 

Kombucha este o băutură fermentată, ușor dulce și carbogazoasă, obținută din ceai verde sau negru. Aceasta este bogată în probiotice – bacterii benefice care susțin sănătatea florei intestinale. 

Pentru a o prepara acasă, ai nevoie de ciuperca kombucha (scoby). Băutura gata preparată este, însă, disponibilă în comerț. Alege una 100% naturală, cum ar fi kombucha life cu flori de soc 500 ml.

7. Bragă 

Braga este o băutură fermentată obținută din tărâțe de grâu și mălai, dulce-acrișoară și bogată în probiotice. O poți cumpăra de la producători locali, care o prepară prin metode tradiționale, fără adaos de aditivi. 

8. Smoothie-uri de fructe și legume

Un smoothie este mai degrabă o gustare decât o băutură, deoarece este un preparat pe bază de alimente, concentrat în substanțe nutritive. Datorită gustului dulce, acesta poate înlocui o băutură carbogazoasă, în timp ce furnizează nutrienți organismului. 

Se prepară prin mixarea mai multor fructe și, eventual, legume. Semințele și tărâțele pot fi, de asemenea, adăugate. Pentru început, încearcă variante simple, cum ar fi smoothie din banană și fructe de pădure.

Prin urmare, ai la îndemână numeroase alternative pentru sucurile carbogazoase, care vor facilita tranziția către o alimentație sănătoasă. Nu uita, însă, că orice exces este dăunător, deci hidratează-te în principal cu apă. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Urmăritorii Mariei Constantin, deranjați de forma sprâncenelor artistei. Ce mesaj le-a transmis aceasta pe rețelele de socializare. “Cui nu-i place, să nu se uite.”

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul


Cookies