Află cum poți să scapi de cojile de pe scalp cu ajutorul unor ingrediente naturale.
Din cauza hidratării reduse apare la nivelul scalpului mătreața uscată sub formă de scuamele, mici și albe.
Cauzele apariției acestor coji pe scalp sunt determinate de mai mulți factori:
* Moștenirea genetică poate determina apariția pielii uscate la nivelul scalpului.
* Temperatura poate influența nivelul de hidratare al scalpului. Vara, aerul fierbinte poate usca suprafața capului, așa cum și iarna, gerul poate avea același efect.
De ce apar cojile pe scalp
* Vârsta înaintată poate contribui la creșterea gradului de uscăciune la nivelul scalpului.
* Alimentația nesănătoasă atrage după sine deshidratarea pielii capului și apariția așa-zișilor ,,fulgi de nea".
* Dereglarea hormonală, mai ales în perioada adolescenței, contribuie la apariția mătreții.
* Poluarea este un alt factor de risc pentru suprafața scalpului sau fumul de țigară.
* Deficitul de zinc sau sau de vitaminele B2, B3, B6.
* Stresul este una dintre cele mai importante cauze în ceea ce privește apariția mătreții.
Citeste si:|| DESCOPERĂ|| 6 măști pentru creșterea părului pe care le poți face acasă
Cojile de pe scalp pot fi un simptom al dermatitei seboreice?
„ Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie cronica, ea manifestandu-se prin aparitia unor leziuni inflamate, rosii, de dimensiuni variate, acoperite de scuame/ coji in cap, pe coate, pe diferite zone ale corpului (descuamari) alb-galbene, cu aspect grasos sau uleios, si cu grosimi variabile, de la coji foarte fine, pana la coji groase, in functie de severitatea manifestarilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Leziunile apar in mod caracteristic pe zonele cu seboree crescuta, din aceasta cauza descuamarea se manifesta la nivelul scalpului (pacientul observa coji in cap), iar pe fata predominent pe frunte, zona de insertie a parului, pe zona dintre sprancene, pe zona perinazala (santuri nazogeniene). La unele persoane, dermatita seboreica se manifesta si la nivelul pavilionului urechii, retroauricular, la nivelul pleoapelor, pe zona toracelui, a axilelor, a feselor."-
Referitor la întrebarea de mai sus, cu privire la faptul că apariția cojilor pe scalp este un simptom al dermatitei, răspunsul este da, conform specialiștilor.
Simptomele dermatitei seboreice variază de la o persană la alta manifestându-se într-o formă blândă sau severă.
Manifestarea mai blândă a dermatitei seboreice este reprezentată la nivelul scalpului de aceste coji, numite popular, „mătreață".
„Gravitatea manifestarilor variaza de la persoana la persoana, existand forme foarte blande, cat si forme severe ca intensitate a leziunilor si extensie a suprafetei afectate. Manifestarea blanda, cu descuamari fine, a dermatitei seboreice de la nivelul scalpului este cunoscuta in limbaj laic sub denumirea de mătreață (coji în cap)."- explică doctor Laura Mocanu.
Citeste si: Cum să-ți îngrijești corect părul în timpul anotimpurilor reci
Cum scapi de cojile de pe scalp. Remedii pentru a elimina mătreaţa
Vă prezentăm 10 remedii prin care puteți scăpa de cojile de pe scalp:
1.Folosiți uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de lemongrass, lavandă, mentă, eucalipt sau scorțișoară, pe care trebuie să le aplicați la rădăcina părului.
2.Gălbenușul de ou poate fi un remediu excelent.
Frecați 2 gălbenușuri și lăsați pasta să acționeze timp de 20 de minute.
3.Un remediu de pe vremea bunicii este sarea de bucătărie, abrazivă, care vă ajută să scăpați de pielea seboreică.
4.Piperul conține seleniu și zinc și ajută la regenerarea pielii capului. Se amestecă 2 linguri de piper cu un pahar de iaurt și se masează rădăcina părului.
5.Bicarbonatul de sodiu, supranumit ingredientul minune, vă ajută să scăpați de mătreaţă datorită faptului că echilibrează nivelul PH-ului scalpului.
Aplicați o mască de păr care se obține din 2 linguri de bicarbonat, amestecate cu suc de lămâie.
6.Uleiul de neem obținut din copacul cu același nume, denumit și copacul sacru, se situează printre cele mai bune remedii naturiste pentru scalpul uscat și mătreață.
7.Oțetul este un alt remediu natural pentru a îdepărta cojile de pe scalp.
Amestecați 3 linguri de oțet de mere cu apă fierbinte și apoi lăsați mix-ul să acționeze asupra scalpului, câteva minute, după care clătiți cu apă călduță.
8.Sucul de lămâie este un alt remediu pentru un păr frumos și sănătos.
Într-o cană cu apă fierbinte, adăugați zeama de la o lămâie și aplicați la rădăcini amestecul, lăsându-l să acționeze circa 20 de minute, apoi clătiți cu multă apă.
9.Aloe Vera are proprietăți hidratante care împiedică descuamarea pielii de pe scalp.
10.Folosiți vopsea de păr mai slabă și evitați placa de întins părul sau ondulatorul, care provoacă apariția cojilor de pe scalp.
Evitați pieptănatul cu perii din metal sau alte materiale dure.
„În spatele apariţiei mătreţii se află, de fapt, un proces natural, care se petrece în fiecare zi şi anume regenerarea pielii capului. Este drept că la unii acest proces este mai agresiv, la alţii nu foarte vizibil. Nu este o boală iar procesul de regenerare a pielii capului poate fi ţinut sub control. Sub nici o formă mătreaţa nu apare dacă ne spălăm pe cap foarte des. Mătreaţa se poate trata acasă cu produse adecvate. Atunci când manifestarile devin severe, când leziunile sunt extinse, ne adresăm medicului. Diagnosticul se pune prin simpla examinare”, explică medicul dermatolog Mihaela Sandu.
Citeste si: Fructele perfecte pentru tenul gras. Care sunt cele mai bune soluții pentru o piele strălucitoare