Inul se cultivă încă din cele mai vechi timpuri atât pentru proprietățile medicinale, cât și pentru industria textilă. Multe persoane introduc semințele de in în dieta lor, iar rezultatele sunt spectaculoase! Iată cum să slăbești cu semințele de in:
Semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6, vitamina C, vitamina E și vitaminele din grupa B, fibre solubile, proteine cu valoare biologică mare, substanțe minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, potasiu), lignina (un fitoestrogen care acționează că un antioxidant), mucilagii (substanțe cu
În semințele de in se regăsește cea mai importantă sursă vegetală de acid alfa-linoleic, substanță din familia acizilor grași Omega-3, cu rol important în scăderea nivelului colesterolului. Conținutul acestui acid este mai mare decât în cazul uleiului de răpiță, de nucă și de soia, dar mai mic decât cel al peștelui gras.
Într-o cantitate de doar 20 g de semințe de in se regăsesc numeroase valori nutriționale:
Calorii- 90
Total grăsimi- 8 g
Grăsimi săturate- 0,5 g
Carbohidrați- 7 g
Fibre alimentare- 6 g
Proteine- 4 g
Sodiu- 5 mg
Calciu- 80 mg
Fier- 0,5 mg
Citeste si: CITEȘTE: Dieta disociată (111, 222, 333, 3+3). Topește 15 kg în 2 săptămâni
Beneficiile semințelor de in
- Semințele de in reprezintă o sursă bogată de fibre dietetice ce pot fi incluse cu ușurință în dieta ta zilnică. Mai mult, acestea au un conținut bogat de vitamina B, magneziu, mangan, fosfor și tiamină, dar și foarte puține calorii.
- Fibrele din acestea reglează tensiunea arterială și glicemică, reduc inflamațiile și protejează flora bacteriană.
- Semințele de in sunt adesea folosite pentru tratarea constipației. În acest caz, medicii recomandă consumul semințelor de in măcinate împreună cu multe lichide, de preferat sucuri naturale de fructe.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- Semințele de in sunt și un detoxifiant incredibil, ce îți poate curăța imediat intestinele. De asemenea, reduc nivelul de colesterol și protejează celulele de coagulare, hemoragii și aritmii.
- Datorită conținutului lor de flavonoide, semințele de in sunt utile pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta cu OUĂ. Cum slăbești 10 kg în 7 zile
Cum să slăbești cu semințele de in
Dacă își dorești să scapi de kilogramele în plus, medicii nutriționiști recomandă să incluzi semințele de in în dietă într-un mod controlat și să le mănânci în fiecare zi la una din mese, de preferat dimineața la micul dejun.
Astfel, este recomandat să consumi trei linguri de semințe de in pe zi, pe tot parcursul zilei. Pentru fiecare lingură de semințe de in va trebui să bei câte un pahar de apă, înainte de masă. Poți adăuga semințele de in și în diferite alimente precum cereale, iaurt, salate, piureuri.
„Seminţele de in pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare şi sunt beneficie şi pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2. Ajută la controlul greutăţii, dar şi la prevenirea apariţiei cancerului. Sunt extrem de bune pentru sănătate, aşa că este indicat să le introduceţi în dieta zilnică. Pot fi consumate în diverse mâncăruri sau sub forme de capsule”, a spus medicul nutriţionist Irina Ciucă.
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu OREZ. Slăbeşte 10 kg în 14 zile
Cum să slăbești cu semințele de in- Rețetă budincă de chia și in
Îți propunem o rețeta pentru un desert delicios care se potrivește perfect atât seara, cât și dimineața. Încearcă o opțiune fără gluten, precum aceasta, care este îmbogățită cu proteine, grăsimi naturale și fibre.
Ai nevoie de doar trei ingrediente pentru a prepara acesastă gustare delicioasă și plină de nutrienți:
O lingură de ulei de cocos
3 linguri de semințe de chia
3 linguri de semințe de in măcinate.
Modul de preparare este simplu! Într-o tigaie cu strat neaderent, pe care o încălzești la foc mediu, adaugi o lingură de ulei de cocoș, semințele și făina de semințe de in, precum și laptele. Amesteci constant folosind o lingură de lemn ori o spatulă până când consistența se transformă într-o budincă groasă, adică în jur de 3 minute. Torni rezultatul într-un bol și apoi adaugi toppingul dorit, de la sirop de arțar sau agave și până la fructe tăiate sau nuci măcinate.