Cum sa te aperi pe tine si pe copilul tau de degeraturi

Cum sa te aperi pe tine si pe copilul tau de degeraturi

Vremea rea de-afara este propice aparitiei degeraturilor.

Iata cateva sfaturi practice care va vor ajuta sa preveniti degeraturile si, in cazul in care totusi, aveti de-a face cu ele, sa stiti cum sa le tratati.

Degeraturile apar in cazurile de expunere indelungata la temperaturi in jur de 0 grade Celsius, cu umezeala si vant sau apar la temperaturi negative, fara umezeala si vant.

Degeraturile sunt de doua feluri: superficiale, care se limiteaza la piele si profunde, care depasesc pielea si afecteaza tesuturile profunde (muschi, oase, tendoane, nervi, vase de sange).

Cei mai predispusi degeraturilor sunt copiii. Ei iubesc sa se joace in zapada timp indelungat si de multe ori nici nu-si dau seama ca le-au inghetat mainile, picioarele sau nasul decat cand sunt aproape degerati. Bebelusii sunt si ei sensibili la expunerea la frig. In general, copiii pierd caldura la nivelul pielii mai repede decat adultii.

Mamicile trebuie sa urmareasca daca pielea micutilor incepe sa se albeasca.

Acesta este primul semn de inghet.

Sfaturi practice pentru prevenirea degeraturilor atat la  adulti, cat si la copii

Cum cel mai bine este previi decat sa vindeci ar trebui sa aveti grija sa va imbracati corepunzator atunci cand sunteti nevoiti sa iesiti afara pe o vreme cu temperaturi extreme si viscol. Vantul si umezeala vor secatui organismul de energie si se va ajunge la hipotermie. Cel mai mare risc de degeraturi il prezinta extremitatile (degetele de la maini si de la picioare, nasul, urechile, barbia)

Nu iesiti din casa pe o vreme neprielnica daca nu aveti o haina care sa va protejeze de apa si vant atat in partea superioara, cat si in partea inferioara a corpului. Puneti-va manusi, de preferat manusi cu un singur deget, o caciula, si sosete groase de lana sau flausate – energia si caldura din corp ies prin cap si picioare.

Pe dedesubt ar trebui sa purtati mai multe haine subtiri (nu putine si groase), astfel incat intre ele sa se creeze un strat care sa acumuleze caldura.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Nu va imbracati in haine stramte, nu va puneti in picioare sosete sau incaltari care sa va fie fixe. Acest lucru va impiedica circulatia corespunzatoare a sangelui si va fi mai usor sa degerati.

Nu numai vestimentatia este importanta pe o vreme rece, ci si hidratarea. Daca nu aveti grija la acest aspect, gerul si hipotermia vor grabi si deshidratarea. Alimentatia este la fel de importanta. Mancati carbohidrati care se digera repede si care ajuta metabolismul sa incalzeasca corpul. Este de preferat sa mancati putin si des decat mult si rar.

– Nu va aventurati sa faceti munci grele in frig. Efortul fizic duce la epuizare, iar organismului ii va fi mult mai greu sa se apere in fata gerului. Mai mult, facand efort va va fi mai greu sa va dati seama ca ati degerat. Daca totusi trebuie sa faceti activitati in frig, opriti-va din cand in cand pentru a va incalzi picioarele si mainile, mai ales daca le simtiti ca incep sa amorteasca. Intrati din cand in cand la adapost, mai ales daca vantul sufla cu putere.

– Evitati alcoolul care duce la deshidratare, cafeina si nicotina, care duc la stramtarea vaselor de sange, ceea ce va contribui la o irigare slaba a extremitatilor.

Simptomele degeraturilor

Degeraturile superficiale se manifesta prin furnicaturi in zona afectata, durere de intensitate medie, piele cu pete albe, mobila pe tesuturile profunde, articulatii cu mobilitate pastrata. In cazul degeraturilor profunde, veti simti ca articulatiile au mobilitatea pierduta, pielea este alba, tare, rece, nedureroasa, imobila fata de structurile profunde.

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro

Sfaturi practice pentru tratarea degeraturilor

– Intrati intr-o camera incalzita. Acoperiti corpul cu paturi calde.

– Scoateti hainele ude si puneti haine curate si uscate. Scoateti orice bijuterii care sunt stranse pe corp. In cazul in care va veni un medic acasa, infasurati zonele afectate, mentineti caldura si asteptati.

– Daca vorbim de degeraturi superficiale se poate actiona pe loc: pielea degerata se incalzeste prin punerea ei in contact cu pielea care are temperatura normala, mainile se pun la subsuoara, barbia si urechile se asaza in palme, picioarele se asaza langa abdomenul salvatorului. Contactul cu pielea calda se mentine pana cand pielea afectata isi recapata culoarea normala.

ATENTIE!
NU frecati zona, mai ales NU o frecati cu gheata, zapada sau orice alt obiect
NU aplicati lotiuni
NU asezati zona degerata langa o sursa directa de caldura
Sursa: www.sfatulparintilor.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Carmen Tănase, despre perioada în care a avut un ied drept animal de companie. “A fost vedetă la circ. Vorbea cu mama, știa cuvinte!”

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6