Cum „să te cerți” într-un mod sănătos. 7 lucruri care te vor ajuta să diminuezi conflictele

Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.
Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.

Disputa sau, mai exact, abordarea rațională a unui conflict deja existent poate aduce beneficii semnificative, într-un mod ce implică eliberarea de tensiuni și egalizarea presiunilor ce se nasc în urma interacțiunilor cu ceilalți indivizi.

 În cotidian, această experiență oscilează între momente de "mâna-n șold" și episoadele în care preferăm să ne facem că nu observăm provocările.

Citește și: 10 citate celebre despre familie

Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.
Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.[Sursa foto: freepik]

Citește și: Subtonurile și secretele unui machiaj reușit. Ghid detaliat pentru identificarea subtonului pielii tale

Da, certurile sunt perfect normale

Adesea, conflictul este privit c u suspiciune din cauza potențialului de a pierde controlul sau din cauza senzației de vulnerabilitate pe care oamenii o resimt în timpul confruntărilor. "Îmi este greu să mai suport comportamentul tău", spune el, iar ea replică, "Tu nu ești cu mult mai bun...".

Acest tip de confruntare se declanșează odată cu emoțiile necontrolate care se aglomerează și se transformă în instrumente pentru a "neutraliza" celălalt individ.

Suntem tentați să justificăm astfel de acțiuni, spunându-ne "Cât de iritant este acest comportament!", însă, privind din afară, ne putem da seama că nu suntem departe de o luptă copilăroasă pentru o jucărie de nisip.

Începe prin a-ți exprima gândurile și sentimentele în mod deschis, sincer și respectuos. Evită să jignești sau să acuzi.

Ascultă și încearcă să înțelegi punctul de vedere al celuilalt.

Nu te gândi doar la cum să răspunzi, ci fii atent la ceea ce spune partenerul tău.

Evită limbajul dur și cuvintele ofensatoare. Folosește un limbaj respectuos și evită să faci atacuri personale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Încercați să găsiți soluții pentru problema sau neînțelegerea care a dus la certă.

Lucrați împreună pentru a ajunge la un compromis sau la o rezolvare.

După ce ați rezolvat problema, încercați să iertați și să uitați. Păstrați certa în trecut și nu o aduceți în discuție în mod repetat.

Recunoaște că oamenii au perspective și valori diferite. Nu trebuie să fiți de acord în mod constant, dar puteți învăța să acceptați diferențele și să le gestionați în mod constructiv.

Nu lăsa certurile să devină o parte dominantă a relației. Asigură-te că există momente de armonie, bucurie și conexiune între certuri.

Dacă realizezi că ai greșit în timpul certei, cere scuze sincer. În același timp, fii deschis să accepți scuzele partenerului tău.

În cele din urmă, certurile pot fi parte a vieții, dar modul în care le gestionăm poate face diferența între o relație sănătoasă și una dăunătoare.

Comunicarea deschisă, respectul reciproc și abilitatea de a găsi soluții sunt cheia pentru a certa într-un mod sănătos.

Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.
Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.[Sursa foto: freepik]

Cum „să te cerți” într-un mod sănătos

Este important să știi cum să aplanezi un conflict, iar în rândurile de mai jos vei găsi câțiva pași de care să ții cont atunci când te afli într-o ceartă, atât cu partenerul tău de viață, cât și cu alte persoane cu care interacționezi.

Amintește-ți că nimeni nu este perfect, inclusiv tu, așa că nu poți cere ca partenerul tău să fie impecabil în gândire și comportament.

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Ascultă-ți partenerul cu atenție și oferă-i șansa de a-și exprima opiniile. Empatizează cu el, ascultând nu doar cu urechile, ci și cu inima.

Fiți sinceri și evitați orice tentativă de manipulare a partenerului.

Nu începe o dispută atunci când te afli sub presiune, fie din cauza stresului, foamei sau oboselii. Alegeți să amânați discuția pentru un moment mai potrivit.

Nu recurge la atacuri personale sau critici ofensatoare la adresa partenerului. În schimb, concentrează-te pe critica comportamentelor sau acțiunilor sale.

Nu presupune că știi deja ce gândește partenerul, și abordează discuția fără idei preconcepute.

Dacă simțiți că situația scapă de sub control, nu ezitați să căutați ajutor de specialitate și să vă programați pentru terapie de cuplu.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.

Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.
Cum „să te cerți” într-un mod sănătos.[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

6 lucruri pe care copilul trebuie să le facă până la 7 ani. Acasă sau în societate, cel mic devine viitorul adult

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Sebastian este mărul discordiei! Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies