Cum să te ferești de cancerul de piele! Recomandări practice!

Cum să te ferești de cancerul de piele! Recomandări practice!
Cum să te ferești de cancerul de piele! Recomandări practice!

Cancerul este o afecţiune caracterizată prin înmulţirea necontrolată a unor celule ale organismului şi răspândirea acestora în tot corpul, prin intermediul limfei şi al sângelui.

Această boală se declanşează atunci când apare o mutaţie a unei gene reglatoare a unei celule.

Citeste si: A cumpărat un sutien roz și care-i venea de minune, însă ceva groaznic s-a întâmplat cu sânii ei după câteva purtări. Ce a descoperit femeia

Citeste si: 7 motive să nu mai consumi lapte niciodată, nici dacă mori de foame!

Citeste si: Principala cauză a cancerului de piele! Nu faceţi această greşeală! Vă poate ucide!

Înaintarea în vârstă creşte şi riscul de a dezvolta o formă de cancer, iar dacă în familie a existat un caz cu un astfel de diagnostic, atunci riscul creşte. Este ştiut faptul că moştenirea genetică de la părinţi la copii poate să crească riscul de cancer mamar sau genital.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Dincolo de genele moştenite, cercetările au indicat faptul că stilul nostru de viaţă, alimentaţia, produsele cosmetice pe care le folosim, mediul în care trăim pot favoriza apariţia unor tumori maligne.

Există o serie de factori de risc atunci când vine vorba despre apariția cancerului de piele, însă numai câțiva sunt factori de risc care nu pot fi controlați.

Aceștia sunt moștenirea genetică, culoarea pielii și numărul crescut de alunițe de pe corpul individului. În ceea ce privește moștenirea genetică, dacă o rudă de gradul I sau II a primit diagnosticul de cancer de piele, șansele individului de a primi același diagnostic cresc considerabil. Cât despre prezența alunițelor pe corp, acestea cresc riscul de apariție a melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. Culoarea pielii care prezintă risc crescut de cancer de piele este cea foarte deschisă, eventual cu pistrui.
Cu cât pielea este mai închisă, cu atât riscul de cancer de piele este mai mic, însă nu inexistent.

Restul factorilor de risc în ceea ce privește cancerul de piele pot fi, din fericire, ținuți sau control sau estompați cu ușurință.

 

Factorii de risc care pot fi controlați sunt următorii:

Expunerea la soare – radiațiile UV reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale apariției cancerului de piele.

Din fericire însă, te poți proteja de aceste radiații limitând expunerea la soare în intervalul orar 10-16, atunci când radiațiile sunt mai puternice. De asemenea, trebuie să te asiguri că îți protejezi pielea de aceste radiații pe întreagă perioada a zilei, folosind o loțiune de plajă cu factor de protecție împotriva radiațiilor UV.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Bronzul artificial- și radiațiile UV produse de lampele din solarul de la salonul de înfrumusețare sunt la fel de periculoase. Așadar, este recomanat să se evite bronzul artificial, obținut la solar.

Joburile care presupun muncă în aer liber – persoanele care trebuie să lucreze toată ziua în soare, expunându-se radiațiilor UV ore în șir, sunt predispuse cancerului de piele. Poți reduce acest risc asigurându-te că îți protejezi pielea, luând pauze în care să stai la umbră și folosind articole vestimentare și accesorii care îți feresc cât mai mult pielea de radiațiile ultraviolete.

Bluzele cu mânecă lungă din materiale naturale, pălăriile și ochelarii de soare nu trebuie să lipsească.

Sistemul imunitar slăbit – persoanele care au sistemul imunitar slăbit fie din cauza unei alte afecțiuni fie din cauza unui tratament agresiv, ar trebui să fie mai precaute în ceea ce privește expunerea la radiațiile UV întrucât au șanse mai mari să se pricopsească cu cancer de piele.

Altitudinea – cu cât te afli la o altitudine mai mare, cu atât pielea este mai afectată de radiațiile UV, care sunt mai puternice. Așadar, asigura-te că atunci când te afli la altitudine mare eșți de două ori mai precaut decât de obicei în ceea ce privește protecția solară. Astfel, reduci riscul de cancer de piele. Dacă îți petreci vacanță la munte, nu te lasă păcălit de răcoarea de acolo, ci aplică în continuare loțiune de plajă cu factor de protecție de minimum 30 și folosește pălării și bluze cu mânecă lungă pentru a-ți proteja pielea.



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Sfatul zilei din 10 iulie 2024. O zodie se va întâlni cu o veche iubire

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Perle amuzante de la Bacalaureat 2024. Ce au scris elevii la Română, la subiectul III, la BAC 2024

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies