Află din rândurile următoare ce trebuie să faci ca să te ferești de relațiile pansament.
Ceea ce pare la început o frumoasă poveste de dragoste poate să ajungă o adevărată povară. De aceea, în momentul în care două persoane simt că nu mai sunt făcute unul pentru celălalt, cel mai bine ar fi să se despartă. O despărțire nu este însă cel mai plăcut moment din viața unui om. De aceea, de fiecare dată când ieșim dintr-o relație, ne încearcă diferite sentimente de tristețe sau de singurătate și adesea simțim că suntem incompleți.
De aceea, foarte multe persoane încearcă să umple golul lăsat de fostul partener cu o altă persoană, la puțin timp după ce tocmai a încheiat relația respectivă. Acest comportament este unul greșit din punctul de vedere al specialiștilor în domeniu.
În cadrul unei emisiuni, doamna Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț a explicat ce sunt relațiile pansament și de ce trebuie să ne ferim de ele.
Ce este o relație pansament?
Citește si: Cum prevenim răcirea relației de cuplu. „Nu știm să gestionăm o relație pe termen lung”
„ Relația pansament înseamnă atunci când am ieșit dintr-o relație, încă nu ne-am vindecat de ceea ce a fost în relația trecută și sărim imediat într-o altă relație. Pentru cel care face acest lucru este o formă de anestezie, de a-și distrage atenția de la durerea provocată de relația eșuată .”, spune specialistul în domeniu.
Potrivit specialistului în domeniu, relația pansament implică un pansat (persoana care caută o relație pentru a se vindeca de durerea cauzată de fostul partener) și un pansament (persoana care se angajează într-o relație cu un partener care nu s-a vindecat încă după fosta lui relație).
În cazul unei relații pansament, atât pansatul, cât și pansamentul au de suferit. De aceea, este foarte important să evităm acest tip de relație și ne acordăm timpul suficient pentru a ne vindeca după despărțire.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De ce aleg oamenii relațiile pansament?
Citește si: 5 pași pentru a revigora o relație. „Conflictele sunt constructive”
În general, o persoană care alege să facă parte dintr-o relație pansament este o persoană care se simte singură și crede că nu are capacitatea necesară de a umple singură golul provocat de fostul partener.
„ O alegem pentru că ne este frică. Ne este frică de durere, de singurătate, nu vrem să trecem singuri prin această suferință. Mai puțin căutăm să ne cuplăm când suntem în perioada de negare. Mai mult în faza de furie. Pentru că este foarte multă emoție pe care vrem să o ducem într-o direcție sau alta, atunci apare dorința de răzbunare. Sunt foarte multe emoții în clipa în care hotărăsc să îmi caut un alt partener atunci când sunt atât de rănit. ”, explică specialistul în domeniu.
Cum să te ferești de o relație pansament
Citește si: Motivele pentru care apare infidelitatea în cuplu. ,,Este împărțită în mai multe categorii”
Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când ieși dintr-o relație este să accepți durerea. Indiferent de cât de tare doare, trebuie să accepți ceea ce ți se întâmplă.
Acesta este primul pas către procesul de vindecare.Vindecarea după o despărțire poate reprezenta un proces lung și anevoios, dar esențial înainte de a începe o altă relație.
„ O relație pansament nu vindecă. Ba mai mult, ne abate de la procesul normal de vindecare.”, spune specialistul în domeniu.
Tot el ne recomandă ca aproximativ 6-12 luni după o despărțire să evităm o relație serioasă. În momentul în care imediat după despărțire intrăm într-o altă relație, avem tendința să comparăm fosta relație cu cea actuală. Aici vor interveni automat problemele pentru că relația pansament este la început și niciodată nu va fi atât de intensă pe cât a fost cea de lungă durată.
De aceea, această relație pansament poate fi o „anestezie” pentru sufletul rănit.
„Chiar dacă pe moment te anesteziezi, tu trebuie să-ți rezolvi problema sufletului rănit. Pe moment ne putem distrage atenția, însă în clipa în care ne trezim, durerea poate fi și mai mare.”, explică specialistul în domeniu.
Totodată, este foarte important ca înainte să începem o relație să ne asigurăm că nu suntem un pansament, pentru că de cele mai multe ori și pansamentul are de suferit în urma acestei situații.
„ Cei care au ieșit dintr-o relație trebuie să-și lase timp să se vindece, iar cei care caută relație, să-l întrebe pe partener când s-a încheiat relația anterioară .”, este sfatul specialistului în domeniu.