Părinții care au copii la vârsta adolescenței, se confruntă cu mari dificultăți în ceea ce privește relaționarea cu aceștia. Perioada aceasta este una destul de complicată și dificilă pentru orice copil, de aceea un părinte trebuie să știe să gestioneze situația.
În cadrul unei emisiuni, Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut alderian, a explicat cum trebuie să se comporte părinții cu adolescenții lor, dar și care este abordarea în ceea ce privește regulile.
Cum impunem reguli unui adolescent
Citeste si: Cum poți crește imunitatea copilului. „Vaccinarea este un scut!”
Specialistul a declarat că vârsta adolescenței este dificilă, deoarece este cea a primelor începuturi pentru viața adultă.
„Cred că e important ca noi părinții să resetăm sistemul de limite și reguli. Dacă am avut niște reguli până în adolescență, care au venit din siguranță, din nevoia de a forma unele repere, acum lucrurile se schimbă. Avem nevoie și noi adulții să ne mutăm în spatele lor, să îi lăsăm pe ei întâi.
Mai mult, doctorul a recomandat că părinții să fie foarte atenți la diferența dintre rugăminte și regulă. Este foarte important să existe o comunicare extrem de clară între părinte și copil.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Un părinte autoritar, altul permisiv. Cât de toxic este acest comportament
Citeste si: Cum facem față capriciilor unui adolescent. „A ajuns la un punct în care îți cere independența!”
Yolanda Crețescu a mărturisit că părinții trebuie să le explice adolescenților care sunt fricile lor, separând clar ideea de regulă. Spre exemplu, este recomandat ca adulții să le spună tinerilor de fricile pe care le au părinții legate de proprii copii: frica de anturaj greșit, frica de a nu învăța etc. Psihologul recomandă ca uneori, părinții să înlocuiască întrebarea „De ce?” cu întrebarea „Cum?”. În acest mod, îi vor provoca pe adolescenți să înțelegă cum pot ieși la capăt dintr-o anumită situație.
În multe familii există situația în care un părinte este autoritar, impunând reguli, iar celălalt mai permisiv, oferindu-i copilului o mai mare libertate. Acest comportament este extrem de nociv pentru copil, dar este evident că în spatele unei astfel de situații, există probleme ale cuplului.
„Pe copil îl bulversezi. El va înțelege că există o autoritate dată de puterea celui care câștigă, care impune și se sabotează foarte tare relația cu acel părinte. Relația cu părintele, de un sex sau de altul, e mult mai mult decât cel care impune regula. Acolo se formează niște modele de model masculin, feminin, relația dintre oameni. Copilul dacă vede o astfel de diferență, va înțelege că în viață, așa sunt relațiile.”, a declarat specialistul.
„Copilul învață de la tine” Cum este recomandat să comunici cu un adolescent
Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”
Psihologul a subliniat importanța exemplului din partea părintelui. De asemenea, este extrem de important ca adolescentul să se lovească de mici dificultăți, pentru a realiza care este comportamentul potrivit pentru diverse situații.
„Nu folosim injuriile, nu folosim cuvintele nepotrivite. E foarte simplu de înțeles, copilul învață de la tine cum se rezolvă problemele în viață. O altă recomandare este să îi dăm și copilului oportunitatea să aibă o pierdere mică. Să ne dăm voie să plătim un preț, care pe moment este mare, dar copilul în momentul acela va învăța că este responsabil de acțiunile lui.”, a explicat pshilogul.