Perioada sărbătorilor a venit mai repede decât ne-am fi așteptat, iar la fel ca în fiecare an, masa românilor este plină de preparate delicioase, printre care, friptură, sarmale, ciorbă, cozonac și multe altele.
Toate aceste preparate sunt o adevărată amenințare pentru siluetă, mai ales pentru persoanele care vin după o perioadă lungă în care au ținut post. Iată care este sfatul Mihaelei Bilic, nutriționist, pentru a te păstra în formă în perioada sărbătorilor.
Citește și: Ce nu este bine să faci în prima zi de Crăciun. Greșeala care îți poate aduce ghinion tot anul viitor
Sfaturi pentru masa de sărbători
Sarmale, friptură, cârnați, ciorbă de afumătură, slăninuță, salata boeuf, toate aceste delicatese sunt doar o mică parte din meniul care este prezent pe mesele de sărbători în aceste zile, dar pe cât sunt de gustoase, au foarte multe calorii.
Atunci când ne aflăm în perioada sărbătorilor, numărul de calorii, combinațiile alimentare și cantitățile nu mai contează pentru nicio persoană.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Chiar dacă au foarte multe calorii, te poți bucura de toate aceste alimente, dacă respecți cantitățile care ar trebui consumate.
Citește și: Cine a inventat cartofii prăjiți. Termenul englez „french fries” (cartofi francezi) provine de la soldați
Câte sarmale e indicat să mănânci
Mihaela Bilic a spus câte sarmale este indicat să mănânci pe zi și este de părere că ele pot fi printre cele mai recomandate alimente de consumat în perioada această, dar cu anumite condiții. Ea consideră că o porție corectă de sarmale, din punct de vedere nutrițional, ar trebui alcătuită din 3-4 rulouri de varză cu carne.
„Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală.
Citește și: Rețetă de Panna Cotta cu biscuiți zdrobiți și crenguțe de ciocolată. Un desert ușor pentru zilele pline!