Cum să te pregătești corespunzător înaintea unei intervenții chirurgicale dentare

Cum să te pregătești corespunzător înaintea unei intervenții chirurgicale dentare

Chirurgia orală implică proceduri comune efectuate pentru a gestiona diverse probleme dentare, de exemplu, extracția unei măsele de minte, implanturile sau intervenția corectivă a maxilarului.

O pregătire adecvată este esențială pentru a asigura succesul intervenției chirurgicale și vindecarea pacientului. Descoperă în cele ce urmează cum să te pregătești pentru o intervenție chirurgicală orală, precum și ce aspecte să iei în considerare pentru îngrijirea postoperatorie.  

Înțelegerea etapelor intervenției chirurgicale 

Indiferent de tipul de intervenție pentru care ești programată, este important să te familiarizezi cu etapele acesteia. Cere informații detaliate de la medicul chirurg despre etapele chirurgiei dentare, pentru a înțelege clar la ce să te aștepți în timpul și după operație.

Acest lucru te va ajuta la atenuarea stării de anxietate pe care ți-o poate provoca intervenția chirurgicală și îți va permite să fii pregătită mai bine psihic. 

Transportul 

Organizează-ți transportul către și de la clinica stomatologică. Deoarece o intervenție chirurgicală orală implică utilizarea anesteziei, nu este recomandabil să conduci mașina după o astfel de procedură. Asigură-te că poți apela la o persoană care să te însoțească sau ia în considerare utilizarea unui serviciu de transport în comun ori a unui taxi. 

Îngrijirea preoperatorie 

După ce medicul chirurg a stabilit cand trebuie scoasa maseaua de minte sau când trebuie să aibă loc operația de implant, urmează cu strictețe instrucțiunile sale cu privire la îngrijirea preoperatorie. Aceasta poate să includă restricții privind consumul de alimente și băuturi înainte de intervenția chirurgicală. De obicei, i se poate cere pacientului să nu consume alimente o anumită perioadă înainte de intervenție, pentru a reduce riscul de complicații în timpul anesteziei. 

Ghid alimentar 

Înainte de operație, este recomandat să consumi alimente moi, pentru a reduce stresul asupra locului unde se va interveni chirurgical. Evită alimentele dure, crocante sau lipicioase, care pot irita zona. După intervenția chirurgicală, reintrodu treptat alimentele solide, așa cum ți-a recomandat de medicul chirurg, începând cu opțiuni ușor de mestecat și nutritive. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Hidratarea  

Hidratează-te adecvat înainte și după operație. Însă urmează instrucțiunile medicului chirurg cu privire la aportul de lichide. Consumul excesiv de alcool imediat înainte de operație poate interfera cu anestezia. Ulterior, consumul de alcool poate influența negativ recuperarea. 

Fumatul 

Ca și consumul de alcool, fumatul poate afecta semnificativ procesul de vindecare și poate crește riscul de complicații după intervenția chirurgicală. Nicotina îngustează vasele sangvine, reducând fluxul de sânge către locul unde s-a intervenit chirurgical, ceea ce poate afecta vindecarea. Se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin două săptămâni înainte de operație și evitarea acestui obicei pe toată perioada de recuperare. 

Îngrijirea postoperatorie 

Urmează cu atenție recomandările postoperatorii oferite de chirurgul tău. Acestea pot include administrarea unor medicamente, gestionarea durerii și a inflamației, menținerea igienei orale și evitarea activităților care pot afecta zona operată, de exemplu, clătirea puternică a gurii. 

Circumstanțele care pot duce la amânarea intervenției chirurgicale 

În anumite circumstanțe este recomandabil să amâni sau chiar să anulați o programare pentru o intervenție chirurgicală orală. Printre acestea se numără: 

boli- în cazul unor simptome de răceală, gripă sau orice afecțiune contagioasă, cel mai bine este să reprogramezi intervenția chirurgicală, pentru a preveni complicațiile 

Citește și: Cine este și câți ani are Dolunay Soysert, actrița care joacă rolul Neslihan Soysalan în noul serial „Inimă rebelă”. Iată cum arată aceasta la început de carieră- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

infecții- este importantă gestionarea oricărei infecții orale sau altor probleme dentare înainte de intervenția chirurgicală 

tratamente medicamentoase- informează-ți chirurgul despre orice medicamente iei, deoarece unele pot interfera cu intervenția chirurgicală sau procesul de recuperare 

sarcina- în general, chirurgia orală nu este recomandată în timpul sarcinii. Informează-ți chirurgul dacă ești însărcinată sau bănuiești că ai putea fi.  

Pregătirea pentru o intervenția chirurgicală orală implică mai multe aspecte, de la înțelegerea etapelor chirurgicale la îngrijirea postoperatorie. Este important să respecți recomandările medicului și să comunici cu acesta, pentru a lua decizii informate cu privire la sănătatea ta orală.  



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

SOS Satele Copiilor România organizează pe 5 octombrie ediția a doua a festivalului caritabil FestiSAT; Kanal D şi Kanal D2 susţin evenimentul

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

VIDEO Conflict între Roberta și Virginia. Sebastian sare în apărarea iubitei sale. Ce anume i se reproșează tinerei. „Prin atitudinea asta tu te vezi superioară peste noi. Și e foarte urât.”

FOTO | Celebra Pinar Deniz, protagonista serialului Secrete de familie, s-a căsătorit cu alesul inimii sale, chipeșul actor Kaan Yıldırım! În ce țară și-au unit destinele cei doi îndrăgostiți și ce ținute superbe au purtat la nuntă 

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere