Odată cu venirea primăverii, ne dorim să arătăm cât mai strălucitoare, ne schimbăm garderoba, coafura, mergem la fitness sau aerobic.
Simțim nevoia de a renaște și a înflori, precum natura înconjurătoare. Pe măsură ce iarna se apropie de final, este necesar să ne schimbăm rutina de îngrijire a pielii. Totodată, organismul trebuie să-și reevalueze resursele după anotimpul rece, să-și refacă nivelul optim de aminoacizi esențiali, vitamine, săruri, minerale și alți nutrienți.
Nu în ultimul rând, modificările care apar acum privesc mai ales ritmul circadian (ritmul somn-veghe). În această perioadă se mărește ziua, iar durata nopții scade, motiv pentru care pot apărea mai des stări de somnolență.
1. Adaptează-ți rutina de îngrijire a pielii în acord cu noul anotimp
În timpul iernii, microcirculaţia cutanată şi transpiraţia au un ritm fiziologic mai lent. Este felul natural al pielii de a se proteja de temperaturile scăzute. În consecinţă regenerarea celulară este mai lentă, motiv pentru care ieşim din iarnă cu un ten uscat, aspru, şi mai puţin elastic.
Este recomandat să înlocuiești produsele de tip cremă care au la bază substanțe grase, ce asigură protecția și hidratarea pielii iarna, cu unele care au o consistență mai fluidă, ce oferă o hidratare mai lejeră. În felul acesta eviți obstrucția porilor. Pentru un plus de hidratare folosește masca cu collagen film.
2. Consumă mai multe crudități
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru a face față schimbărilor noului anotimp, trebuie să avem grijă să ne hrănim sănătos, să-i dăm organismului ceea ce-i lipsește. Un regim alimentar bogat în crudități este foarte potrivit. Primăvara găsim cu ușurință legume proaspete. Consumul lor înseamnă refacerea rezervei de antioxidanți a organismului și întărirea sistemului imunitar.
Indiferent cât de tare te grăbești dimineața, nu pleca de acasă fără să fi mâncat. În felul acesta vei avea mai multă energie întreaga zi. Totodată, hidratează-te corespunzător (consumând doi litri de lichide pe zi) și înlocuiește cafeaua cu ceaiurile de plante ori ceaiul verde, acesta din urmă având un efect benefic împotriva asteniei de primăvară.
3. Odihnește-te corespunzător
Chiar dacă iarna a dispărut și natura revine la viață, mulți oameni sunt obosiți, fără energie sau motivația de a face ceva. Astenia de primăvară se referă la o stare de oboseală asociată cu debutul primăverii. O astfel de stare poate fi cauzată de o reacție normală la temperaturi mai calde. Astfel, trebuie să încercăm să dormim minimum 7 ore pe noapte. Foarte important este și felul în care dormim: camera trebuie aerisită înainte de culcare, trebuie să fie întuneric și liniște. Pentru a te bucura de un somn calitativ, nu privi la TV și nu sta pe internet înainte să pui capul pe pernă. Ecranele emană o lumină albastră care afectează somnul. Înainte de culcare, citește sau ascultă o muzică liniștitoare. Totodată, evită ca cina să fie una bogată, cu alimente grase sau picante și nu mânca la o oră prea târzie.
4. Realizează exerciții fizice în mod regulat
Odată cu sosirea primăverii, starea noastră de dispoziție se schimbă. În sfârșit ne putem bucura de vremea frumoasă, lumina zilei durează mai mult și este un moment propice pentru a practica activități în aer liber. Recomandarea este să faci sport cel puțin 30 de minute în fiecare zi; chiar și o plimbare de scurtă durată prin parc ajută la combaterea semnelor asteniei de primăvară.
Cel mai important este să faci tipul de mișcare care îți place. De exemplu, dacă joggingul ți se pare prea solicitant, poți încerca mersul pe bicicletă sau cu rolele. Nu în ultimul rând, reflexoterapia și masajul terapeutic ajută la refacerea tonusului fizic și psihic, redau vitalitatea și buna dispoziție.
Adaptează-ți rutina zilnică potrivit noului anotimp. Susține organismul în această perioadă de tranziție și bucură-te din plin de sosirea primăverii!