Pentru ca vine un an nou si cel mai probabil deja v-ati facut rezervele de vin pentru a sarbatori, va impartasim cateva secrete din povestea branzeturilor fine, pentru a va surprinde invitatii A potrivi o branza cu un vin este mai complicat decat am putea crede.
Pentru ca vine un an nou si cel mai probabil deja v-ati facut rezervele de vin pentru a sarbatori, va impartasim cateva secrete din povestea branzeturilor fine, pentru a va surprinde invitatii
A potrivi o branza cu un vin este mai complicat decat am putea crede.
Asta pentru ca nu exista doar un fel de vin si un fel de branza. Branzeturile variaza in continut de umiditate, continut de grasime, textura, aroma.
Universul branzeturilor cuprinde cele mai variate sortimente- de la cele proaspete, pana la cele maturate vreme indelungata. Branzeturile tinere au un continut ridicat de apa, o textura laptoasa si delicata. La branzeturile imbatranite umezeala din corp se evapora incet, lasand in urma grasime si proteine. Din moment ce grasimea si proteinele sunt purtatoare de arome, branzeturile vechi tind sa aibe un gust mai bogat si plin de savoare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
La fel ca branzeturile, vinurile tind sa fie mai complexe si mai sarate decat variantele lor mai tinere. Vinurile tinere sunt proaspete si vioaie, cu arome pline de viata si arome luminoase de fructe, flori, citrice, plante aromatice sau condimente. Vinurile care au petrecut mult timp in butoi sau sticla, au dobandit mai multa nuanta.
Atunci cand pornesti in alcatuirea unui platou de degustare, tine cont de caracteristicile vinului si de notele dominante din branzeturile alese.
Vinurile dulci echilibreaza frumos cele mai sarate branzeturi cum ar fi Grana tare, branza roquefort sau gorgonzola. Sarea in branza intensifica perceptia dulcetei in vin, deci un vin care deja se indreapta in aceasta directie creaza o potrivire racoroasa.
Branzeturile iuti sunt o adevarata aventura pentru simturi, singurele vinuri care pot tine pasul cu acestea fiind vinurile fortificate sau cele foarte dulci.
Branzeturile de capra, in special cele tinere, acide, indeamna catre vinurile tinere, pline de vioiciune, precum Sauvignon Blanc. Cele mai dure, maturate, precum Pecorino, au o afinitate pentru vinurile rosii „pururea tinere”.
Dar aceasta este o mica parte din povestea branzeturilor fine. Te invitam pe http://www.fromageria.ro/ in calatoria initiatica intr-o lume a bunei traditii, care aduce laolalta zarva pietelor italiene si delicatetea elaborata a celor frantuzesti, intr-o aventura urbana, capabila sa bucure toate simturile.