In perioada sarbatorilor pascale suntem tentati sa consumam multe alimente bogate in grasimi, lucru care poate duce la cresterea nivelului de colesterol din sange.
Studiile arata, insa, ca 80% dintre dintre bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca am reusi sa pastram colesterolul in limite normale. Tocmai de aceea, specialistii ne recomanda sa avem o alimentatie echilibrata si un stil de viata activ.
„Pentru a tine colesterolul sub control, trebuie in primul rand sa fim atenti la grasimile pe care le consumam. Si consumul de carbohidrati (adica fainoase, dulciuri, lactate, panificatie) este la fel de important in corelatia cu valorile crescute atat ale colesterolului cat si ale trigliceridelor.
Pentru a preveni problemele de sanatate ce pot aparea in urma unui colesterol marit, trebuie sa existe un echilibru in alimentatie.
„Lactatele grase in general, frisca, dulciurile rafinate, carnea grasa de vita, cea de porc si cea de oaie sunt surse de grasimi saturate si trans. Pentru a mentine colesterolul in limite normale e de dorit sa inlocuim grasimile „rele” cu cele bune, mai exact cu uleiuri vegetale (de rapita, de in, de floarea soarelui), cu margarine de calitate, (cu Omega 3 si 6, fara grasimi hidrogenate), cu peste gras (somon, macrou), cu nuci sau alte fructe oleaginoase”, a adaugat nutritionistul.
In plus, legumele si fructele completeaza un meniu echilibrat, iar miscarea practicata cu regularitate contribuie la un stil de viata sanatos. Asadar, consuma 3-4 portii de legume si fructe zilnic, pe cat posibil neprocesate, nestoarse (prin stoarcere se distruge o mare parte din fibre) si cereale integrale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro