Cum să vă reglați hormonii fericirii

Cum să vă reglați hormonii fericirii

Află din rândurile următoare ce trebuie să faci ca să reglezi hormonii fericirii și cum ne influențează aceștia viața.

Întreg organismul nostru este un joc al hormonilor, care acționează în corpul nostru și ne ajută să ne îndeplinim anumite funcții. Există totuși momente în care acești hormoni ne fac mai mult rău dacă nu sunt în parametrii normali. De aceea, trebuie să știm care sunt activitățile care influențează nivelul de hormoni din organism și ce trebuie să facem pentru a-i regla astfel încât să desfășoare o activitate benefică pentru organismul nostru.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cezar, a oferit informații prețioase cu privire la hormonii fericirii, cum ne ajută în viața noastră de zi cu zi și ce trebuie să facem pentru a-i păstra la un nivel optim.

Cum ne influențează hormonii fericirii calitatea vieții

Cum să vă reglați hormonii fericirii [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, există trei mari forțe ale vieții: frica, foamea și dorința sexuală. Toate acestea asigură un echilibru la nivelul organismului nostru, iar în momentul în care una dintre ele este dezechilibrată, atunci le dezechilibrează pe toate.

Același lucru se întâmplă și cu hormonii fericirii, care ne influențează viața, iar atunci când unul dintre ei nu este în parametrii normali, automat și ceilalți sunt dereglați, ducând la dezechilibre hormonale ce se fac resimțite în viața noastră de zi cu zi și ne afectează considerabil calitatea vieții.

Află în continuarea articolului care este rolul fiecărui hormon și ce trebuie să faci pentru a-l menține la un nivel optim.

Serotonina

Potrivit specialistului în domeniu, serotonina este cunoscut ca fiind hormonul competiției și al evoluției. Acest hormon îți oferă siguranță, respect și un viitor financiar mai bun.

Dacă faci ceva rutinat, intri pe un platou, nivelul de serotonină scade pentru că nu mai ești motivat. Mereu trebuie să faci lucruri noi și să urci pe scara socială. Atunci când persoanele intră într-un declin, nivelul se serotonină este scăzut .”, a spus specialistul în domeniu.  

Există modalități prin care putem să ne creștem nivelul de serotonină din organism. În acest caz, specialistul în domeniu ne recomandă să avem grijă la alimentație, să mâncăm sănătos și să petrecem timpul în natură. De asemenea, activitățile de voluntariat pot influența nivelul de serotonină din organism.

Serotonina se produce când ne expunem la lumină naturală, când mâncăm sănătos. Când faci ceva bine pentru comunitate, comunitatea îți răspunde cu recunoștință .”, a spus specialistul în domeniu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Oxitocina

Citește și: 3 obiceiuri care îți vor schimba viața amoroasă pentru totdeauna

Cum să vă reglați hormonii fericirii [Sursa foto: freepik]

Oxitocina este cunoscut ca fiind hormonul iubirii. Acesta se manifestă cel mai mult în relațiile dintre mamă și copil, relațiile de cuplu, dar și cele de prietenie.  

Prima dată, o mamă simte nivelul mare de oxitocină atunci când își ține bebelușul în brațe. La fel și bebelușul, când simte atingerea mamei, este invadat de oxitocină. Este acea substanță a iubirii, a atașamentului .”, a explicat specialistul în domeniu.

Astfel, pentru a asigura un nivel optim de oxitocină în corp, este esențial să petrecem timp în compania persoanelor iubite, să creăm relații de iubire, de atașament și de prietenie.

Distanțarea socială ne omoară oxitocina .”, a precizat specialistul în domeniu.

Endorfine

 „ Sunt analgezice naturale, sunt substanțe care combat durerea .” spune specialistul în domeniu.  

Aceste substanțe au capacitatea de a anihila durerea pentru moment, iar acest lucru ne face să putem duce o anumită sarcină la bun sfârșit, chiar dacă simțim că nu mai putem. Mai exact, reprezintă o motivație care ne ajută să ne îndeplinim obiectivul.

Potrivit specialistului în domeniu, cea mai bună modalitate prin care poți să îți reglezi nivelul de endorfină din organism este efortul fizic.

Citește și: Alin Oprea a rupt tacerea la "Follow us" si a spus cati bani trimitea lunar la Londra fostei sale sotii, Larisa Uta: "Facand un calcul in aceasta perioada, media a fost de peste 4200 euro pe luna"- kanald.ro

Citește și: De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...- stirilekanald.ro

Dacă nu faci activitate fizică, endorfina scade. Ca să ai o secreție mare de endorfine, ai nevoie de un sport intens, ca să treci de pragul dureros .”, a spus specialistul în domeniu.  

Dopamina

Citește și: Metode pentru îmbunătățirea vieții sexuale

Cum să vă reglați hormonii fericirii [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, dopamina este o substanță a anticipării și a căutării. Aceasta se activează în cel mai mult atunci când luăm contact cu anumite vicii, cu zahărul, când avem parte de o noutate sau de relații sexuale intense.  

Cu cât nivelul unui hormon este mai înalt, cu atât crește rezistența organismului la acel semnal și avem nevoie din ce în ce mai mult .”, ne atrage atenția specialistul în domeniu.  

Astfel, pentru a asigura un nivel optim de dopamină, este foarte important să ne recompensăm din când în când.

Avem nevoie de recompense. Dacă nu avem noutate în viața noastră, ne plictisim și asta scade dopamina .”, a spus specialistul în domeniu.  

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ai gândire masculină sau feminină?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Mesajul postat de Doinița Oancea în ziua în care Lora și Ionuț Ghenu au devenit oficial soț și soție: „Să nu vă puneți măști și filtre”

Giulia Nahmany a realizat înghețata preferată a starului Dua Lipa. Ce combinație inedită preferă vedeta internațională?

Halit Özgür Sari, protagonistul noului serial turcesc „Inimă rebelă”, pasiune nebănuită! Iată cu ce se ocupă celebrul actor când nu este pe platourile de filmare

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon