Citește în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre petele pigmentare de pe ten.
Sezonul cald se apropie cu pași repezi și odată cu acesta, pielea noastră va fi din ce în ce mai expusă razelor ultraviolet. De aceea, riscul de apariție al petelor pigmentare crește considerabil, iar noi trebuie să le depistăm și să le tratăm încă de la primele semne. Mai mult decât atât, prevenția este foarte importantă.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Dana Bratu, medic specialist dermatolog, a vorbit despre petele pigmentare, ce sunt acestea, de câte tipuri există și ce trebuie să facem pentru a le preveni și a le trata.
Ce sunt petele pigmentare
Potrivit specialistului în domeniu, petele pigmentare sunt de fapt, anumite schimbări de culoare în unele zone ale feței, de obicei maronii.
„ Din păcate, tenul nostru nu este uniform. Începem să dezvoltăm odată cu trecerea timpului pete pigmentare. Petele pigmentare se referă la niște macule, de obicei la suprafața pielii, care sunt ușor maronii.
Acestea pot să apară în special vara, în urma expunerii la soare, și apar cu precădere pe zonele care au fost expuse, pe față, gât, decolteu și chiar pe mâini.
Câte tipuri de pete pigmentare există
Potrivit specialistului în domeniu, există foarte multe tipuri de pete, iar de aceea, un diagnostic oferit de medicul dermatologic atunci când observăm apariția acestora pe piele, este esențial.
Principalele pete pigmentare sunt melasma, lentigo solar și pistrui.
„ Lentigo solar apar odată cu înaintarea fiziologică în vârstă și ne confruntăm cu ele pe zonele expuse la soare .”, a spus specialistul în domeniu.
În cazul pistruilor, aceștia sunt de obicei o moștenire genetică și apar cu precădere la persoanele care au pielea mai deschisă.
În cazul melasmei, lucrurile sunt puțin mai complicate.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„ Melasma este cea mai frecventă afecțiune cu care se confruntă în mod special femeile.
Potrivit spuselor sale, melasma apare cu precădere la femeile care au fost însărcinate, care iau un tratament cu contraceptive sau cu antibiotice fotosensibile.
„ Este o afecțiune destul de problematică. Apare în special vara, după o expunere la soare neprotejată .”, a spus specialistul în domeniu.
Aceasta se manifestă ca o pată mare de culoare maronie.
Unele pete pigmentare pot duce la cancer de piele
Pe lângă aspectul inestetic, din păcate, unele pete pigmentare pot duce la apariția cancerului de piele.
„ Există și pete pigmentare care pot să traducă un cancer de piele. Vorbim de lentigo malign. Cancerul de piele are o incidență din ce în ce mai mare în fiecare an. Tocmai de asta, noi nu recomandăm solarul și nici expunerea la soare .”, a spus specialistul în domeniu.
În acest caz, vorbim despre pete care oferă senzație de usturime, mâncărime sau care sângerează, iar la apariția unor astfel de pete este foarte important să contactăm de urgență medicul dermatolog.
petele pigmentare?
Potrivit specialistului în domeniu, soarele este principalul responsabil atunci când vine vorba de apariția acestor pete pigmentare. În afară de ele, soarele poate cauza și afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele. Mai mult decât atât, în urma unei expuneri îndelungate la soare, fără cremă cu factor de protecție, pielea devine mai laxă, iar procesul de îmbătrânire prematură este accelerat.
De aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să folosim o cremă cu SPF 50 în fiecare zi, indiferent de sezon, iar vara să o reaplicăm pe parcursul zilei.
„ Și iarna dacă ne ducem la ski, radiațiile ultraviolete vor reflecta pe suprafața zăpezii și atunci ne putem arde .”, a spus specialistul în domeniu.
Este bun solarul?
Pe lângă expunerea la soare, multe femei, din dorința de a avea o piele bronzată, apelează la solar. Acesta este poate mai nociv decât soarele, iar de aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să nu apelăm la astfel de proceduri.
Petele pigmentare pot fi ținute sub control
Citește și: Cum să îți îngrijești pielea pe timpul verii dacă te expui constant la soare
Din fericire, apariția petelor pigmentare poate fi atât prevenită, cât și ținută sub control.
„ Odată ce a apărut melasma, nu va mai trece de la sine. Avem nevoie de tratamente eficiente, care să ne ajute să întreținem și rezultatul. Riscul melasmei este să recidiveze .”, a spus specialistul în domeniu.
În acest caz, se recomandă folosirea de produse care să conțină agenți depigmentanți.
Mai mult decât atât, pentru a preveni apariția lor, este foarte important să introducem în rutina noastră de îngrijire produse care să conțină retinol, acid azelaic și hidrochinona.
„ Retinolul este cel mai bun agent antiaging pentru că forțează reînnoirea celulară. Acidul azelaic are proprietăți antiinflamatoare și depigmentare. Hidrochinona inhibă producerea de melanină .”, a spus specialistul în domeniu.
De asemenea, putem să apelăm la tratamente efectuate în cabinetul medicului dermatolog, cum ar fi diferite tipuri de lasere și peelinguri chimice.