Cum pot scăpa femeile de vicii?

Cum scăpăm de vicii?
Cum scăpăm de vicii?

Află din rândurile următoare cum trebuie să gestionezi comportamentele vicioase la adolescenți.

Comportamentele vicioase sunt des întâlnite atât în rândul adulților, cât și în al adolescenților. În ultimul timp, din ce în ce mai mulți adolescenți recurg la astfel de comportamente, fie pentru a-și alina o durere, a fi acceptat într-o anumită colectivitate sau pentru a se distra. Mulți dintre ei nu conștientizează pericolul la care se supun și o parte dintre ei ajung dependenți și chiar își pierd viața în urma acestui comportament.

Din păcate, atât societatea, cât și familia, nu știu să se comporte în astfel de situații, apelând la diferite soluții care nu dau randament în rândul adolescenților.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cristian Andrei, psiholog, a vorbit despre dependența la adolescenți și cum trebuie gestionată.

Cum apare dependența la adolescenți

Citește și: Cum prevenim hărțuirea stradală?

Cum apare dependența la adolescenți
Cum apare dependența la adolescenți[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, principalul motiv pentru care adolescenții devin dependenți este dorința de a se integra și de a se afirma într-un anumit grup social.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Viciul este acel comportament care produce adicție. Este cel de care încerci să te lași și nu reușești.

Nu este vorba despre droguri, este vorba de alte lucruri care sunt în spatele lor, este vorba despre grup și despre distracție. Niciunui adolescent nu îi face plăcere nici să fumeze, nici să bea alcool și nici să-și administreze în venă sau altcumva ceva care la prima vedere îi face rău. Dar sunt niște prieteni undeva în jur. Ca să faci parte din acești oameni ai de făcut două lucruri: să te sacrifici și să treci printr-o suferință ca să te primească între ei și după ce te-au primit între ei, trebuie să te afirmi între ei, iar aici apare cantitatea
.”, spune specialistul în domeniu.  

Astfel, mulți adolescenți, constrânși de cei din jur, ajung să devină dependenți de alcool, tutun sau poate de alte substanțe mult mai periculoase. Acest comportament trebuie depistat și oprit înainte de a avea urmări mai grave. Din păcate, în astfel de situații, părinții și societatea nu sunt niciodată bine pregătiți și nu știu cum să reacționeze, de multe ori făcând mai mult rău decât bine.

Cum îi ajutăm pe adolescenți să scape de comportamentele vicioase

Citește și: Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Cum scăpăm de vicii?
Cum scăpăm de vicii?[Sursa foto: freepik]

Mulți părinți apelează la starea de frică a adolescenților ca metodă de prevenție, fiind convinși că dacă le insuflă această stare legată de comportamentele vicioase, aceștia nu le vor adopta. Ei bine, acesta este o metodă greșită pentru că, potrivit specialistului în domeniu, în momentul în care adolescentul o să scape de frică, cu siguranță că va recurge la acel comportament.

Nu cu frica faci educație, ci cu înțelegere. Să înțeleagă ce alternativă are la asta. Un om liber are alternative. Adolescenților le place foarte mult libertatea .”, spune specialistul în domeniu. 

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

De asemenea, adolescenții au tendința de a asocia aceste comportamente vicioase cu distracția, iar mulți părinți le interzic distracția adolescenților din motive de precauție. Și acest comportament este unul greșit pentru că adolescenții nu au nevoie să le fie interzise lucruri, ci să găsească alternative de a se distra fără să recurgă la comportamente care le-ar putea pune în pericol sănătatea.

„Toate aceste lucruri trebuie educate, nu interzise. Când ai spus nu ai terminat discuția cu adolescenții. Adolescenții au alergie la nu. Mai bine să spunem da distracției, dar fără droguri. Demonstrează-i adolescentului că se poate distra fără droguri .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, cea mai bună modalitate prin intermediul căreia putem să rezolvăm problema adolescenților care ajung dependenți de vicii este ca părinții cu școala și cu societatea să formeze un parteneriat în cadrul căruia cel care are de câștigat să fie adolescentul. Este foarte important ca acesta să se simtă înțeles, ascultat și ajutat să găsească o alternativă sigură și sănătoasă la distracție.

Nu prin poliție rezolvăm problema adolescenților noștri, ci prin creșterea discernământului lor. Singura șansă să fim sănătoși este să educăm discernământul nostru. Părinții au nevoie de soluții. Școala din România nu îi educă pe părinți. După părerea mea, 30% din timpul în școlar trebuie dedicat părinților .”, a precizat specialistul în domeniu.

Cum îi ajutăm pe adolescenți să scape de comportamentele vicioase
Cum îi ajutăm pe adolescenți să scape de comportamentele vicioase[Sursa foto: pexels]



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies