Sezonul estival este o perioada propice pentru apariția micozei unghiei sau onicomicozei
Infecția, denumită popular și „ciuperca unghiei”, este cauzată de înmulțirea fungilor în zona unghiilor. Nu este greu de identificat fiindcă semnele apar chiar de la debutul afecțiunii - pete galbene și îngroșarea treptată a unghiilor.
Citește în continuare cum poți să scapi de micoza unghiei și la ce cauze trebuie să fii atent astfel încât să previi recidiva.
Micoza unghiei - simptome
După cum am precizat în rândurile de mai sus, ciuperca unghiei debutează prin pătarea unghiilor, însă acesta nu este singurul semn care indică prezența infecției. Unghia afectată își pierde luciul și se îngroașă, își schimbă culoarea (galben, maro), devine casantă (se sfărâmă), își schimbă forma și se separă de patul unghial în unele cazuri. La acestea se mai adaugă și mirosul neplăcut și apariția unei pungi de puroi sub unghie.
Micoza unghiei - cauzele la care să fii atent
Dacă cunoști factorii declanșatori ai onicomicozei, vei reuși să scazi riscul de dezvoltare a afecțiunii. Este important de precizat că există persoane care se confruntă frecvent cu recidive.
- Locurile publice
În locurile publice, precum piscine, vestiare și săli de sport, unde mediul este umed, crește riscul de dezvoltare a unei micoze. De aceea nu este recomandat mersul desculț.
- Folosirea la comun a unor obiecte de uz personal (prosoape, instrumente de manichiură, șosete, încălțăminte) poate determina apariția onicomicozei. Pericolul crește dacă acestea nu au fost spălate și igienizate corespunzător.
- Sistemul imunitar slăbit. Persoanele care se îmbolnăvesc des fiindcă au organismul slab în fața infecțiilor pot fi mai predispuse și la această afecțiune a unghiilor.
- Circulația sanguină deficitară este altă cauză a micozei unghiei. Infecția apare în acest caz fiindcă organismul nu poate asigura necesarul de substanțe nutritive.
- Purtarea aceleiași încălțăminte mai multe zile la rând. Este recomandat să se schimbe frecvent încălțămintea pentru a permite uscarea și aerisirea interiorului. Acest obicei scade riscul de apariție a onicomicozei.
La aceste cauze se mai adaugă și transpirația picioarelor în exces, tăierea excesivă a unghiilor, purtarea unei încălțăminte neadecvate (care strânge piciorul și provoacă transpirație) și istoricul medical. Persoanele care au mai suferit de infecție la unghie sunt mai predispuse la afecțiune.
Respectarea regulilor și aplicarea cu regularitate a antimicoticelor locale, până la vindecarea țesuturilor, ajută în procesul de prevenție a infecției.
Dacă simptomele nu se ameliorează în următoarele zile de la începerea tratamentului, ia legătura cu un medic specialist care să te îndrume.