Aceasta este perioada în care are loc Evaluarea Națională, când toți absolvenții claselor a VIII-a dau probele examenului. Însă știați cum se calculează media de admitere la liceu?
Aflați din rândurile următoare care sunt probele examenului de la Evaluarea Națională, din acest an, dar și cum se poate proceda, în cazul în care elevii își doresc să depună contestații. În plus, descoperiți și cum se calculează media de admitere la liceu, dar și cea de la Evaluarea Națională și cea de absolvire a claselor V-VIII.
Probele examenului de la Evaluarea Națională 2022
Aceasta este perioada în care are loc Evaluarea Națională, iar tot mai mulți absolvenți ai claselor a VIII-a, se întreabă cum se calculează mai exact media de admitere la liceu.
În ziua de marți, pe data de 14 iunie 2022, au început probele examenului de Evaluare Națională a anului 2022. Ca în fiecare an, acest examen a avut și în de această dată, trei probe, începând din data de 14 iunie 2022, iar ultima proba având loc pe data de 17 iunie 2022.
Absolvenții claselor a VIII-a susțin aceste probe la disciplinele următoare: Limba și literatura română, Matematica și Limba și literatura maternă. Iar pe data de 30 iunie 2022 va avea loc afișarea rezultatelor finale după contestații. În funcție de rezultatele primite, elevii se vor putea înscrie la liceu. Pentru a face acest lucru, aceștia sunt nevoiți să își calculeze media de admitere la liceu, conform unei anumite formule de calcul.
Citeste si: Simularea pentru BAC 2021 începe astăzi!
Rezultatele obținute la Evaluarea Națională 2022
Rezultatele pe care le vor obține elevii, în acest an, la Evaluarea Națională 2022, sunt anonimizate. Acesta fiind cel de-al doilea an la rând, când sunt aplicate politicile de protejare a datelor cu caracter personal.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Prin urmare, elevii vor primi coduri unice, prin intermediul cărora își vor verifica notele aflate pe liste. Acestea se vor fi afișa în două locuri, atât în mediul online, pe site-ul edu.ro, cât și la avizierele unităților de învățământ, acolo unde fiecare elev în parte a susținut examenul de Evaluare Națională.
Contestațiile se depun prin intermediul unei cereri prin care elevii majori, părinții sau tutorii legali ai acestora, iau la cunoștință faptul că nota poate să fie mărită sau chiar micșorată.
Citeste si: Sorin Cîmpeanu, anunț despre simulările examenelor naționale: "Elevii au pierdut foarte mult..."
Cum se calculează media de admitere la liceu
Conform broșurii de admitere, în acest an, există o anumită formulă de calcul pe care absolvenții claselor a VIII-a o vor aplica pentru a-și calcula media de admitere la liceu:
- 80%- media generală la Evaluarea Națională
- 20%- media generală de absolvire a claselor V-VIII
Formula de calcula a mediei de admitere la liceu este următoarea: MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN*
- MA= fiind media de admitere
- ABS= fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII
- EN= fiind media generală obținută în urma examenului la Evaluarea Națională
Cum se calculează media de la Evaluarea Națională
Media generală de la Evaluarea Națională se calculează destul de ușor. Trebuie doar să calculați media aritmetică a notelor pe care elevii le-au obținut la probele de la acest examen important. Trebuie să țineți cont de faptul că această medie se calculează fără a se rotunji și cu două zecimale.
Pentru a calcula această medie, trebuie să luați în calcul inclusiv notele sub cinci, chiar dacă există una sau mai multe astfel de note, deoarece chiar dacă media obținută la Evaluarea Națională este sub cinci, se poate calcula în continuare, fără probleme, media de admitere la liceu.
Citeste si: Ministerul Educației vine cu soluții pentru încheierea mediilor școlare din semestrul 1
Cum se calculează media de absolvire a claselor V-VIII
Și de această dată, pentru a putea calcula media generală de absolvire a claselor V-VIII, trebuie să luați în considerare două zecimale și să nu faceți rotunjire. Cu toate acestea, există anumite excepții de la această regulă, iar printre acestea se numără și următoarele:
- liceele și clasele pentru care se susțin probe de aptitudini
- clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susțin probe de verificare a cunostinţelor de limbă modernă
- clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susțin probe de verificare a cunostinţelor la limba maternă
Pentru acestea, admiterea se face potrivit OMEN nr. 4432/29.08.2014, în conformitate cu prevederile metodologiei. Printre excepții se află și următoarele:
- pentru absolvenții din promoțiile de până în anul 2009 (inclusiv), se va lua în calcul media examenului de capacitate
- pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, se va lua în calcul media la teste naţionale
- pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007, se va lua în calcul media la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a
Citeste si: Elevii vor recupera orele pierdute în timpul cursurilor online! Ce a declarat Ministrului Educației?