Lichiorurile sunt băuturi dulci cu arome mai mult sau mai puțin pronunțate, datorate fructelor, condimentelor și ierburilor aromatice folosite ca ingrediente.
Se obțin prin macerarea acestor ingrediente în alcool și sunt preferate în special de persoanele care nu agreează băuturile foarte tari.
Totuși, nici amatorii de tărie nu ar rezista tentației de a gusta un lichior aromat, așa că acest articol este destinat tuturor celor care vor să afle mai multe lucruri despre cum se consumă această băutură.
Folosește pahare speciale
Indiferent dacă ai musafiri sau vrei să savurezi un lichior în intimitatea locuinței, este recomandat să folosești pahare potrivite, special concepute pentru această băutură.
Capacitatea paharelor variază între 25 și 60 de mililitri, iar acestea se aleg în funcție de gradul de tărie a băuturii.
Astfel, pentru o gamă de lichior tare se folosesc pahare mai mici, în timp ce lichiorurile mai slabe pot fi servite în pahare de 60 de mililitri.
Ține cont de temperatura adecvată
Pentru a le simți din plin savoarea, cele mai multe lichioruri se consumă la o temperatură ușor mai scăzută față de cea a camerei, adică undeva între 12 și 20 de grade Celsius. Este de ajuns să ții sticla de lichior la frigider circa o jumătate de oră, pentru ca băutura să ajungă la temperatura ideală.
Excepție de la regulă fac lichiorurile care trebuie servite foarte reci, cum ar fi Limoncello sau Jägermeister. În cazul lor, sticla trebuie să fie ținută permanent la congelator la o temperatură de cel puțin -13 grade Celsius.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Servește băutura la momentul oportun
Lichiorurile pot fi servite și la masă, cu condiția să știi cum să alegi sortimentul potrivit, la momentul potrivit. Astfel, lichiorurile mai tari și cu dulceața mai puțin pronunțată se servesc de obicei înainte de masă, ca aperitiv. Acestea au rolul de a stimula digestia, spre deosebire de cele foarte dulci care diminuează pofta de mâncare.
Acestea din urmă pot fi servite la desert, alături de înghețată, tort, cozonac, prăjituri cu sau fără cremă sau ciocolată neagră. Sunt de evitat deserturile foarte dulci cum ar fi ciocolata de casă, pentru că gustul lor puternic estompează dulceața lichiorului, care astfel va părea fad.
Toarnă corect în pahar
Atunci când oferi cuiva un pahar cu lichior sau vrei să te bucuri tu de acesta, trebuie să ții cont de următoarea regulă: mai întâi, se desface dopul sticlei, după care se ia paharul și se înclină la un unghi de 45 de grade.
Se lipește gâtul sticlei de buza paharului și se toarnă ușor, astfel încât lichiorul să se prelingă în interior pe marginea acestuia. În acest mod, poate fi simțită mai ușor aroma specifică.
Oferă paharului un aspect mai atrăgător
Dacă vrei să le oferi musafirilor o experiență și mai plăcută, poți să apelezi la câteva mici trucuri pentru a da paharului un aspect mai atrăgător. Astfel, înainte de a servi lichiorul, poți trece paharele printr-un jet de apă rece, după care să le pui la congelator câteva minute, fără să le ștergi. Se va forma astfel o crustă subțire de gheață, care va da băuturii un gust mai plăcut.
De asemenea, poți orna paharul trecând peste buza lui o felie de lămâie sau lime, după care să-l pui cu gura în jos într-o farfurioară cu zahăr tos. Zahărul se va lipi de pahar și va forma o crustă dulce, cum nu se poate mai potrivită pentru o astfel de băutură.
Chiar dacă lichiorul are un gust dulceag, care îți mângâie papilele gustative, nu uita că în spatele aromei îmbietoare se află totuși o băutură alcoolică pe care trebuie să o consumi cu moderație.
Sursa foto: Unsplash.com