Află din rândurile următoare ce presupune intoleranța la lactoză, cum se manifestă aceasta și care sunt alimentele pe care le poți consuma.
Deși nu ne dăm seama, foarte multe persoane se confruntă cu intoleranța la lactoză. Această afecțiune este la unii dobândită din naștere, iar alții o capătă în timp. Dacă suntem intoleranți la lactoză, acest lucru nu înseamnă că nu mai putem consuma alimente care conțin lapte. Mai mult decât atât, intoleranța nu înseamnă o alergie. Există foarte multe lucruri importante pe care persoanele care nu au toleranță la lactoză trebuie să le știe, iar doamna doctor Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre toate acestea.
Ce înseamnă intoleranța la lactoză
Potrivit specialistului în domeniu, intoleranța la lactoză reprezintă o lipsă de enzime din organismul nostru care să ne ajute să digerăm proteina laptelui. Mai precis, persoanele care suferă de intoleranță la lactoză nu pot să digere zahărul din compoziția laptelui.
„ Noi experimentăm în mod diferit această intoleranță la lactoză. Trebuie să știm că intoleranța nu este o alergie. Alergiile se întâmplă de obicei la proteine, la proteina laptelui, dar intoleranța înseamnă că digerăm mai prost carbohidratul din lapte, partea dulce, adică lactoza pentru că nu mai producem lactază, enzima care se ocupă de această digerare. Peste 60% dintre noi suferim de intoleranță la lactoză genetică, însă nu este o afecțiune gravă, este o condiție care poate fi dusă foarte ușor prin viață .”, a explicat specialistul în domeniu.
Ce simptome apar dacă ai intoleranță la lactoză
Potrivit specialistului în domeniu, persoanele care suferă de intoleranță la lactoză și consumă alimente care conțin lactoză, se vor confrunta cu diferite afecțiuni la nivelul abdomenului, cum ar fi sindrom diareic, crampe, balonare și dureri abdominale.
Ce trebuie să mănânci când ai intoleranță la lactoză
Citește și: Alimentele fără gluten – opțiuni salvatoare pentru cei care suferă de afecțiuni provocate de gluten
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dacă te confrunți cu intoleranță la lactoză, acest lucru nu înseamnă că trebuie să scoți din alimentația ta toate produsele care conțin lapte. Poți să mănânci liniștit produse din lapte gata fermentat, deoarece acestea nu conțin lactoză.
Astfel, cașcavalul, brânză cheddar, parmezanul, brânza dură, maturată și iaurtul fermentat fac parte din alimentele pe care le poți consuma chiar și în cazul în care te confrunți cu intoleranță.
„ Pe zi ce trece, când tu ții iaurtul în frigider, lactoza scade și tu îl vei tolera mult mai ușor. Ce e fermentat e bun de tolerat .”, a spus specialistul în domeniu.
Mai mult decât atât, există lapte delactozat sau anumite enzime pe care dacă le pui în laptele normal, îl fac ușor de digerat chiar și în cazul în care te confrunți cu intoleranță.
Când trebuie evitate lactatele
Citește și: Cum tratezi intoleranța alimentară: „Intoleranțele se manifestă nespecific”
Potrivit specialistului în domeniu, există multe persoane care capătă această intoleranță odată cu trecerea timpului sau în momentul în care au suferit anumite intervenții chirurgicale. În acest caz, ar trebui evitate pentru o perioadă lactatele, până când lucrurile se reglează și devii din nou tolerant.
„ După ce ești în convalescență, este recomandat să eviți lactatele sau dacă ai condiții de tulburări gastro-intestinale. Când treci prin anumite momente, după o operație pe tractul gastro-intestinal, când există o disbioză, o tulburare de flora intestinală, această stare genetică a ta te poate face să digeri mai prost lactoza, adică glucidul din lapte .”, a precizat specialistul în domeniu.
Astfel, intoleranța practic nu este o boală de care trebuie să ne fie teamă, este o afecțiune des întâlnită în rândul oamenilor, care a existat încă din cele mai vechi timpuri și care nu ne împiedică să consumăm produse din lapte, atâta timp cât avem grijă care sunt acestea și ce compoziție au. Așadar, fiecare dintre noi ar trebui să ne ascultăm corpul și să evităm consumul de alimente care ne fac rău.