Vezi mai jos cum se curăță burta de vită, pas cu pas, pentru a elimina complet mirosul neplăcut. De ce ai nevoie.
Ciorba de burtă este una dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare din România. Dreasă cu smântână, cu oțet și cu usturoi, ciorba de burtă este felul de mâncare al multor români, de toate vârstele. Iată cum se curăță burta de vită pentru a avea un gust deosebit.
Așa cum poate ai observat, în ultimii ani, burta de vită a început să se găsească în toate supermarketurile.
În trecut, burta de vită se găsea la măcelari sau atunci când gospodarii decideau să sacrifice viței în gospodărie. Încă se practică acest lucru în multe zone din România, iar pentru pregătirea și curățarea burții de vită este nevoie de câteva lucruri.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe burta prefiartă
Pentru persoanele care locuiesc în străinătate, burta de vită se găsește cel mai ușor la magazinele turcești sau arăbești.
Cum se curăță burta de vită
Pentru persoanele care au stomacul mai sensibil și sunt sensibile la mirosuri puternice, atunci ar trebui să se ferească de burta proaspătă și să cumpere direct burtă prefiartă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Primul pas în curățarea burții de vită este să se pună în apă rece și să se lase cam o oră.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp trebuie să fierbi organele pentru ciorba de burtă
Burta de vită se curăță cu var
Multe persoane apelează la var stins. Burta se așază într-un vas și se toarnă var stins diluat cu apă.
După ce s-a lăsat timp de 30 de minute cu var, burta se curăță cu grijă cu ajutorul unui cuțit. Se clătește din nou în mai multe ape și se pune pe un tocător de lemn, unde se taie în bucăți potrivite. Cu ajutorul unei perii, se freacă bine burta de vită, până este perfect curată și netedă.
Se continuă clătirea în apă rece, apoi burta se pune într-un castron, se toarnă deasupra 2- 3 linguri de oțet și o lingură de bircarbonat de sodiu și se lasă 1 oră. Pentru a absorbi mirosul puternic, se folosesc 1- 2 cepe tăiate în felii.
Se continuă cu clătirea, iar dacă mirosul nu a dispărut, se repetă operațiunea. Burta curățată se pune la fiert, cu o lingură de sare. După ce dă în clocot, se mai lasă timp de 10 minute să fiarbă, apoi se pune în chiuvetă și apa se aruncă. Următorul pas este curățarea pieliței. În acest fel, burta va fi albă și fără miros. Se taie în bucățele mici și se gătește imediat sau se pune în congelator.
Cât se fierbe burta de vită
Pentru un gust deosebit, ciorba de burtă de pregătește întotdeauna și cu oase de vită. Poți folosi o oală sub presiune, în care să adaugi pe fundul ei oasele, apoi deasupra burta de vită. Se lasă la fiert timp de o oră, apoi se adaugă și celelalte ingrediente.
Dacă te gândești să prepari ciorbă de burtă din burtă proaspătă, cumpără mereu de la vânzători de încredere și de la un animal care a fost sacrificat cu câteva ore înainte.