Cum se dezvoltă gândirea creativă a copiilor

Cum se dezvolta gandirea creativa la copii

Citește în rândurile de mai jos ce este gândirea creativă, cum se dezvoltă aceasta, precum și metode de gândire creativă, încă din primele luni de viață.

Încă din prima zi de viață  a copilului, interacțiunea acestuia cu cei din jurul său este esențială pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere.

 

Creativitatea și gândirea creativă sunt extrem de importante în viața unei persoane, iar părinții și cei din jurul copilului sunt responsabili pentru a-l ajuta pe cel mic să se joace, să  își creeze lumi noi, să învețe să gândească și să experimenteze.

Tehnici de gândire creativă

Specialistul în educație Lidia Grecu a explicat în cadrul unui interviu cum dezvoltăm gândirea creativă a copiilor și cum reușim să îi învățăm lucruri noi prin joacă. Astfel, jucăriile simple precum bucăți din lemn, frunze colorate, cercuri ori cuburi pot ajuta foarte mult la dezvoltarea creației, dar și a limbajului.

Tehnici de gandire creativa, cum il poti stimula pe copil [Sursa foto: Unsplash]

Îl lași pe copil să se joace și chiar și în plictiseala aceea generează o idee. Avem curcubeul pe care, dacă vrei, putem să îl folosim așa, ca pe un curcubeu, care poate fi pus și în alte poziții și se pot crea tot felul de lucruri cu acest curcubeu. Se poate exersa concentrarea.

 

Avem frunze pe care le-am plastifiat, despre care vorbim cu copiii și pe care exersăm emoțiile. Emoții pe frunze. Cu tot felul de materiale libere putem dezvolta gândirea creativă a copiilor. Adică, pornim de la concret către abstract și generăm idei. Copiii sunt lăsați să creeze, noi le punem întrebări destul de des, pentru că aceasta este cheia, să le punem întrebări copiilor. Și atunci când primim alte întrebări de la ei să le răspundem cu altă întrebare pentru ca mintea lor să se ducă cât mai departe și astfel să creeze ei înșiși idei cu ele ”,

a dezvăluit specialistul în educație.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Alte lucruri care pot constitui un start bun pentru a dezvolta gândirea creativă a copiilor sunt cuburile complexe, precum și niște bețe banale care se pot transforma în imaginație. Schimbul de roluri este foarte important în dezvoltarea copilului, astfel că aceste jocuri sunt încurajate la grădiniță, dar și acasă, alături de părinți.

Cum se dezvolta gandirea creativa a copiilor [Sursa foto: Unsplash]

Avem din bețe înfășurate cu sfoară și am creat personaje, iar copiii pot crea povești cu ajutorul lor. Jucăriile mici pot crea jocuri de roluri. Cuburile complexe sunt la fel de importante. Cu ajutorul lor, copiii își pot crea propriul parc sau propriul traseu și la fel se exersează gândirea creativă.

Citește și: Ce poți face pentru a obține o pensie alimentară corectă pentru copilul tău. „În România noi avem și o problemă de mentalitate”

 

Cu ajutorul spatulelor ne jucăm și între noi, putem face litere ș cuvinte între ele, pot fi folosite la construcții ”, a mai dezvăluit specialistul în educație.

De aceea este foarte bine de știut că orice obiect din natură poate fi transformat într-un lucru de interes pentru copil, așa că nu este nevoie de jucării scumpe și extrem de complicate pentru a dezvolta imaginația și creativitatea celui mic. Câteva bețe, niște frunze și mici piese pe care copiii să nu le înghită sunt de ajuns pentru a crea povești, personaje și pentru a petrece timp de calitate alături de cel mic.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Tehnici de gandire creativa, cum il poti stimula pe copil [Sursa foto: Unsplash]

Citește și: 4 beneficii ale jucăriilor de rol

Metode de gândire creativă

Un alt mod de a stimula imaginația și creativitatea celui mic este cititul. Astfel, este important să citiți copilului cărți adaptate vârstei sale, iar atunci când este suficient de mare, să îl rugați să povestească ceea ce a înțeles. De cele mai multe ori nu va reda ceea ce a auzit, însă va putea să își creeze propria poveste până când va reuși să rețină toate datele prezentate în povestea respectivă.

Citește și: Cum sa iti ajuti copilul să-și facă prieteni

Jocul de roluri între părinți și copii este esențial, copilul poate deveni adult și adultul poate deveni copil, se pot folosi și păpuși pentru a intra mai bine în rol.

Așadar, nu este nevoie de investiții prea mari pentru ca cel mic să își dezvolte imaginația și creativitatea, ci este nevoie de puțină imaginație din partea adultului pentru a-i crea un context în care să își exprime sentimentele.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce efecte are social media asupra copiilor. „Timpul de reconectare este esențial”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină