Numărul despărțirilor în zilele noastre este în continuă creștere, iar relațiile care rezistă în timp sunt din ce în ce mai puține. Timpul liber limitat, problemele de comunicare sunt niște factori care contribuie la distrugerea relației.
Așteptările nerealiste apar de cele mai multe ori când o persoană își găsește pe cineva compatibil cu ei, crezând mai apoi viața lor o să fie mai bună, și vor trăi fericiți pentru totdeauna.
Ce greșeli se fac în relația de cuplu și cum pot fi evitate
Jeni Chiriac, psiholog, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre cum se menține flacăra iubirii. Aceasta a vorbit despre faptul că apare o rutină în urma distanțării, pauzelor, bătăilor în orgolii, sau pedepsirea partenerilor. Uneori, oamenii își formează așteptări nerealiste, mai mari din partea celorlalți, și mai mici din partea lor.
Citeste si: De ce se ajunge la violență în cuplu. ,,Disputele verbale se transformă în cele fizice”
Citeste si: Cum gestionezi conflictele între frați. „Suntem acolo să mediem”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
“Greșelile sunt micuțe, dar consecințele pot fi mari.
Eforturile în cuplu nu trebuie să difere, deoarece o relație înseamnă o mișcare unul spre celălalt. Nu trebuie ca unul să stea în loc, iar celălalt să facă toți pașii.
“În momentul în care ne asumăm o relație înseamnă un efort în doi, identitatea noastră ca și cuplu, iar în momentul în care nu știm cine suntem, ne putem trezii că acel firesc care a mers câțiva ani să nu mai meargă.”, a continuat ea.
Cât de mult contează gesturile de apreciere
Pentru persoanele care au un alt limbaj de iubire, gesturile de apreciere sunt deosebit de importante, aprecierea și admirația fiind elemente esențiale pentru bunul mers al relației. Așadar, cuvintele de apreciere sunt cuvinte care comunică dragostea, aprecierea și respectul pentru persoana iubită. Totodată, este indicat să se comunice despre ceea ce poate nu a mers cum trebuie, despre lucrurile neplăcute, pentru că, cheia va sta întotdeauna în comunicare.
“Sunt foarte bune pentru că mulți dintre noi avem sentimentul că datorită intimității și apropierii faptului că am sărit niște pași si ne cunoaștem, lucrurile acestea nu mai sunt necesare. Dar dacă ne amintim totuși de nevoile noastre de recunoaștere, de afirmare, de validare, de apropiere, de comuniune, toate lucrurile acestea ne învață că este bine să spunem un ”mulțumesc”, că este bine să apreciem și să ne respectăm persoana de alături, și să comunicăm ceea ce poate nu a mers bine sau poate ne-a plăcut mai puțin, pentru că, practic, cheia este în comunicare. Mulți dintre noi avem sentimentul că această comunicare ne vulnerabilizează.”, a spus specialistul.
În încheiere, psihologul a precizat faptul că schimbarea trebuie să înceapă de la unul dintre parteneri, pentru ca relația să se îndrepte spre calea cea bună. Odată cu începerea schimbărilor, partenerul trebuie să îl aștepte și pe celălalt.
“Pasul schimbării poate să înceapă de la unul. Unul să înceapă să facă această schimbare, să rupă acel cerc, dar să accepte că este nevoie să-l aștepte și pe celălalt. Uneori cuplurile care au trecut prin astfel de cicluri și-au dat seama că atunci când era unul pregătit, celălalt nu era pregătit pentru ca avea o notă de plată. În momentul în care celălalt termina toată nota de plată, o începea celălalt.”, a precizat ea.