De pe data de 1 ianuarie 2023, vârstă de pensionare a femeilor din România este mai mare. Vârsta principală de pensionare a femeilor este încă în creștere, iar până în anul 2035 va ajunge la 65 de ani.
Casei Județeană de Pensii Prahova a explicat modalitatea de calcul a datei în care femeile vor ieși la pensie, potrivit prevederilor legale.
Cum se face calculul pentru femei atunci când vor să iasă la pensie
Conform Casei Județene de Pensii Prahova, în baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările de rigoare, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.
Casa Județeană de Pensii Prahova a menționat că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
„Menționăm că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. La femei, atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în lege”, a precizat Casa Județeană de Pensii Prahova.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Mod de calcul a datei de ieșire la pensie
O femeie care s-a născut în februarie 1961, poate ieși la pensie de limită de vârstă chiar în luna actuală, în momentul în care împlinește vârsta de 62 de ani.
O femeie care s-a născut în luna noiembrie 1961 iese la pensie în ianuarie 2024, adică la împlinirea vârstei de 62 de ani și 2 luni.
O femeie care s-a născut în februarie 1963 iese la pensie in iulie 2025, la împlinirea vârstei de 62 de ani și 5 luni.
Cele născute în luna ianuarie 1967 și după această dată, vârsta de pensionare este de 63 de ani.
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
Casa Județeană de Pensii Prahova precizează că pentru femeile care au împlinit stagiul maxim de cotizare, dar au sub 63 de ani, sunt eligibile pentru pensionare anticipată parțială/anticipată de 5 ani.
Femeile care au stagiul de cotizare realizat, dacă pot dovedi că în ultimii 30 de ani au avut domiciliul în zone cu poluare permanentă, pot ieși cu maxim 2 ani mai devreme la pensie, atât ele, cât și bărbații.
Citește și: ”Parcă nu aș fi muncit deloc.” Marinela Chelaru, dezvăluiri despre pensia pe care o încasează