Să faci caramel de casă poate părea intimidant. La urma urmei, ideea de zahăr încins nu este tocmai atrăgătoare, ci chiar înfricoșătoare când ne gândim la posibilele pericole. Cu toate acestea, vă promitem că, dacă urmați această rețetă întocmai, nu aveți de ce să vă faceți griji.
Totuși, nouă nu ne vine să credem că este deja mijlocul lunii octombrie! Voua? Anul 2020 pare să fi fugit de noi, dar dacă am fi știut mai multe despre el dinainte, probabil că și noi am fi fugit de el.
Ingredientele de care veți avea nevoie pentru caramel
1/4 cană cu apă
1 cană cu zahăr granulat
1 cană de smântână de gătit
100g de unt
1 linguriță de sare
Urmează acești 5 pași simpli
1. Pregătește ingredientele
Pe lângă acestea, veți avea nevoie și de un tel, o lingură și o cratiță cu fund gros. Pregătește ustensilele și ingredientele pentru a face prepararea caramelului cât de poate de ușoară. Va fi nevoie să vă mișcați rapid!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
2. Puneți apa pe foc
Umpleți cratița aleasă cu o pătrime de cană cu apă, apoi lăsați-o la foc mediu.
3. Adăugați zahărul
După câteva minute, adăugați zahărul în oala cu apă pentru a-l topi. Amestecați până când zahărul este topit în totalitate iar apa începe să fiarbă.
După ce zahărul este topit complet, lăsați-l să fiarbă încă puțin fără a mai amesteca.
Urmează procesul de caramelizare, cu ajutorul căruia siropul va căpăta nuanța specifică de auriu. Acesta constă în evaporarea apei, caramelul schimbându-și în același timp și consistența.
Folosește o lingură umezită pentru a curăța pereții cratiței. Caramelul va avea tendința de a rămâne lipit de aceștia.
4. Luați vasul de pe foc
După maximum 10 minute, sosul va căpăta o culoare mai intensă, ca de chihlimbar. Acesta este semnul că sosul trebuie luat imediat de pe foc. Aveți mare atenție la consistența și la culoarea caramelului. Nimeni nu poftește la caramel ars!
5. Adăugați smântâna
După ce ați luat cratița de pe foc, încorporați smântâna cu ajutorul telului. Amestecați până când consistența devine cremoasă și moale. Aveți grijă la bulele pe care le va forma zahărul încins!
Dacă nu doriți să folosiți sosul imediat, acesta poate fi lăsat la răcit într-un recipient de sticlă, la temperatura camerei, și utilizat ulterior, ca topping pentru diverse deserturi sau chiar în interiorul acestora.
Poftă bună!