Deși multe persoane consideră maioneza nesănătoasă, aceasta oferă multe beneficii organismului. Însă știați cum puteți face o maioneză cu adevărat gustoasă?
Aflați din rândurile următoare ce este mai exact maioneza și cu ce alimente o puteți consuma, dar și care sunt beneficiile acesteia. În plus, aflați și cum se face maioneza pentru a ieși cât mai delicioasă, dar și o rețetă care v-ar putea plăcea mai mult decât credeți.
Ce este maioneza
Maioneză reprezintă un preparat culinar, asemănătoare cu un sos rece, care are o textură groasă. Pe scurt, este o emulsie de ulei vegetal preparată dintr-un gălbenuș de ou, frecat foarte bine cu ulei, puțin muștar și zeamă de lămâie.
De obicei, este un preparat culinar care se regăsește în salate, la pește sau diferite preparate cu aspic, legume, fast food, la carne de pui, carne de porc și multe astfel de feluri
Citeste si: BANANA BREAD: Un chec pufos cu banane. Pregatește un desert gustos pentru întreaga familie
Beneficiile consumului de maioneză
Chiar dacă multe persoane afirmă faptul că maioneza nu este deloc sănătoasă, aceasta ascunde nenumărate beneficii, în comparație cu alte sosuri.
Unul dintre aceste beneficii este legat de uleiul pe care îl adăugăm în prepararea maionezei Fie că este vorba de ulei de măsline, fie că este vorba de ulei de floarea-soarelui, acesta contribuie la sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. Totodată, uleiul poate avea un efect benefic și asupra sistemului digestiv și poate combate constipația. Acizii grași nesaturați care se află în compoziția uleiului, afectează pozitiv activitatea inimii și a vaselor de sânge,
Totodată, ouăle, fie că sunt de pui sau de prepeliță, conțin proteine care reprezintă o sursă indispensabilă de colină, vitamina F, tocoferol, vitamine B și multe astfel de ingrediente importante. Astfel, datorită acestora, se vor îmbunătăți și procesele metabolice, iar țesutul se va păstra tânăr și se va îmbunătăți totodată și producția de celule din sânge.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Aditivii enumerați se aplică și în cazul oțetului folosit ca ingredient în prepararea acestui sos de maioneză. Aceștia au un rol esențial atunci când vine vorba despre cavitatea bucală și prevenirea diverselor boli, precum cele ale gingiei și a cariilor. Totodată, se pot albi și dinții, iar smalțul se va conserva, astfel încât vor muri agenții patogeni.
Iar nu în ultimul rând, și muștarul are partea sa de contribuție, datorită faptului că deține proprietăți dezinfectate. Prin intermediul prafului de muștar, apărarea organismului va crește, iar de asemenea, acesta poate contribui la rezistența infecțiilor virale care apar de-a lungul timpului.
Citeste si: Ce este dulce de leche. Pregătește chiar la tine acasă "dulceață de lapte"
Cum se face maioneza
Maioneza nu este deloc greu de preparat, însă pot apărea anumite probleme care vă pot da toată rețeta peste cap. De aceea, am ales să vă recomandăm o rețetă simplă de maioneză, pentru a nu întâmpina anumite probleme în preparare, pe care nu le dorim.
Ingrediente: veți avea nevoie de următoarele ingrediente: un gălbenuș de ou crud, un gălbenuș de ou fiert, o lingură de muștar clasic, sucul de la o jumătate de lămâie, sare (după gust) și ulei vegetal.
Mod de preparare: tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a pune gălbenușul crud și gălbenușul fiert într-un bol destul de mare, în care veți face toată maioneza. Apoi veți adăuga muștarul, praful de sare și sucul de la jumătatea de lămâie. Dacă veți folosi un mixer, aveți grijă să îl setați la o viteză mai mică, pentru ca ingredientele să se încorporeze bine și încet. Începeți să mixați conținutul și treptat adăugați câte puțin ulei. În momentul în care aceasta se va deschide la culoare, este semn că ingredientele au început să se încorporeze. Continuați să adăugați ulei, pentru a rezulta cantitatea de care aveți nevoie. Maioneza este gata și o puteți adăuga în alte preparate iubite de voi!
Citeste si: Cu ce se mănâncă urzicile. Pregătește cea mai gustoasă mâncare de urzici cu ou
Rețet ă simplă de Ciuperci cu maioneză
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: trei conserve de ciuperci tăiate (scurse foarte bine), două cepe (tocate mărunt), ulei (două linguri), maioneză (4-5 linguri), o mână de pătrunjel proaspăt (tocat), 5-6 căței de usturoi (pisați) și sare.
Mod de preparare
Această rețetă este cu adevărat ușor de preparat, prin urmare, tot ce trebuie să faceți este să tăiați ceapa mărunt și să o puneți timp de aproximativ 5 minute la călit, în ulei. Dacă doriți, puteți adăuga (opțional) și puțină apă. Apoi după ce ați scurs foarte bine ciupercile din conservă, le adăugați și pe ele peste ceapă și le mai lăsați să se călească aproximativ 10 minute. NU uitați ca în acest timp să mai amestecați. În acest timp, puteți toca pătrunjelul, să pisați cățeii de usturoi și să preparați maioneza (puteți utiliza chiar rețeta menționată anterior). Apoi după ce ați lăsat ciupercile și cepele la răcit, le scurgeți și le puteți amesteca cu maioneza, usturoiul, pătrunjelul și sarea. Poftă bună!