Mâncarea de prune uscate este ideală pentru perioada postului. O puteți prepara rapid, din doar câteva ingrediente, și cu siguranță va fi pe placul celor dragi.
Vă mai aduceți aminte de mâncarea de prune uscate, pe care bunicile noastre o preparau, în special în perioada postului? Este delicioasă și se prepară imediat.
Mâncarea de prune uscate, perfectă pentru Postul Paștelui
Au rămas doar câteva zile din Postul Paștelui și dacă nu mai știți ce să gătiți, noi vă oferim o rețetă delicioasă, de care probabil ați uitat.
Mâncarea de prune uscate, care se făcea la țară, în trecut, este rapidă și are un gust senzațional. Bunicile noastre foloseau prune uscate și afumate în curte, pentru o aromă deosebită.
Acum nu mai este nevoie să afumăm singuri prunele, pentru că le putem găsi în supermarketuri.
Pe lângă prune, veți avea nevoie și de orez. Puteți folosi chiar un tip de orez cu bob mare, pe care îl puneți și la risotto. Mâncarea va ieși mult mai cremoasă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ingrediente:
- 150 g orez cu bob mare
- 50 g ulei
- o lingură de ulei de măsline
- o ceapă
- 100 ml vin alb
- 450 ml apă fierbinte
- 125 g prune uscate
- sare
- piper
Cum se prepară mâncarea de prune uscate
Aveți grijă să cumpărați prune fără sâmburi. Sunt mult mai practice. Curățați ceapa și tocați-o cât mai mărunt.
Apoi căliți-o în ulei de măsline, cu un praf de sare. Se poate folosi și puțin unt, dar dacă o faceți de post, puneți doar ulei.
Când ceapa devine sticloasă, adăugați orezul. Aveți grijă ca acesta să fie uscat, nu umed! Căliți ceapa și orezul pentru câteva minute și apoi turnați vinul alb sec.
După aceea, adăugați treptat apă fierbinte, sare și piper și amestecați. Puteți să înlocuiți apa cu o supă de legume. Mâncarea va ieși mult mai gustoasă.
După ce ați încorporat tot lichidul în orez, puteți adăuga prunele, tăiate pe jumătate sau întregi, dacă sunt mai mititele.
Când bobul de orez este fiert, opriți focul și puteți să adăugați unt rece. În acest fel, mâncarea va fi cremoasă și legată. Bineînțeles că dacă vreți să faceți rețeta de post, săriți peste acest pas.
În momentul în care mâncarea este gata, veți observa că are destul de multă zeamă. Nu vă panicați! Așteptați câteva minute și veți vedea că orezul o va absorbi aproape în totalitate.
Mâncarea de prune uscate este delicioasă, dacă se servește fierbinte.