Pateul de casă poate fi preparat atât din pui, cât și din porc. Iată cea mai simplă rețetă, cu care nu aveți cum să dați greș.
Dacă vă place pateul, dar nu vreți să mâncați din cel cumpărat, încercați să-l preparați dumneavoastră acasă. Nu se face deloc greu, vă trebuie câteva ingrediente și în acest fel, veți ști cu siguranță că preparatul este sănătos.
Pateul de casă, varianta sănătoasă a celui din comerț
Trebuie să recunoaștem că pateul este delicios, mai ales pe o felie de pâine caldă. În același timp însă, știm cu toții că ingredientele din care se face acest produs nu sunt deloc naturale, ceea ce înseamnă că pateul din comerț nu este deloc o variantă sănătoasă pentru
De aceea, cel mai bine ar fi să faceți în casă un pateu delicios din pui, din porc sau chiar din curcan, dacă vreți să fie și mai light. Veți obține o pastă fină, cremoasă și extrem de gustoasă.
Unde mai punem că veți ști exact ce ingrediente folosiți, așa că nu aveți de ce să vă temeți că nu știți ce mâncați.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cu acest pateu de casă puteți prepara și diferite aperitive, în special crema pentru ouăle umplute, dar și minitarte cu pateu.
Ingrediente pentru pateul de casă:
- 500 g de ficat (de pui, de porc, de curcan)
- o ceapă
- un cățel de usturoi
- ardei iute
- un morcov
- sare
- piper
- nucșoară
- 100 g unt
- smântână
- 50 ml vin roșu sau rose
- două linguri ulei
Cum se prepară pateul de casă
Într-o tigaie, puneți ulei și puțin unt să se încingă. Apoi adăugați usturoiul tăiat feliuțe și lăsați-l până se călește bine. După aceea, aruncați usturoiul și în același ulei puneți la călit morcovul și ceapa, tăiate cât mai mărunt.
Puteți adăuga și câteva feliuțe de ardei iute, dar acest ingredient este opțional. La final, puneți în tigaie și ficatul de pui, de porc sau de curcan, tăiat în cubulețe.
Acesta trebuie curățat foarte bine înainte de pielițe și de fiere, ca pateul să nu fie amar.După câteva minute, turnați apă în tigaie, puneți capac și lăsați pe foc, până când ficatul se va înmuia. De-abia la final veți adăuga și vinul. Când ficatul și legumele sunt gata, le băgați în blender, ca să obțineți o pastă cât mai fină.
Apoi adăugați smântâna și untul și mixați compoziția foarte bine. La final, puneți sare, piper și nucșoară, după gust. Dacă vreți, în pateul de casă puteți adăuga măsline, ciuperci sau ardei gras.
După ce este gata, pateul se pune în borcane sau în cutiuțe de plastic. Deasupra turnați unt topit, pentru ca aerul să nu intre în recipient.
Pateul astfel obținut poate fi consumat și după o săptămână. Dacă vreți să reziste mai mult, îl puneți în borcane, pe care le veți steriliza foarte bine.