Cum se face rapid și ușor ghiveciul de legume moldovenesc

Cum se face rapid și ușor ghiveciul de legume moldovenesc
Cum se face rapid și ușor ghiveciul de legume moldovenesc

Ghiveciul de legume moldovenesc este mâncarea ideală, mai ales în post. Se face rapid și aveți nevoie de doar câteva ingrediente.

Dacă tot suntem în postul Paștelui, cel mai bine este să avem la dispoziție cât mai multe rețete de mâncăruri, ca să putem să alegem. Ghiveciul de legume este cea mai bună mâncare de post, pentru că se face imediat și este plină de vitamine. 

Ghiveciul de legume moldovenesc, cea mai bună mâncare de post

În cazul în care vă numărați printre persoanele care vor să țină post, azi vă dezvăluim rețeta perfectă.

Ghiveciul de legume moldovenesc este o mâncare delicioasă, sățioasă și plină de vitamine. Marele avantaj al acestei rețete este că se prepară imediat și poate fi gătită de oricine, chiar dacă nu aveți experiență în bucătărie.

Puteți pune orice legume vă plac: dovlecei, roșii, vinete, conopidă, păstăi de fasole, ardei, morcovi, ceapă, praz și bineînțeles, usturoi.

Secretul constă în timpul de fierbere al fiecărei legume pe care o folosiți.

Așa cum știți deja, în nicio mâncare nu se pun toate legumele deodată, pentru că unele necesită mai mult timp ca să fie gata, iar altele mai puțin. 

Ingrediente:

  • 100 ml ulei
  • 3 cepe verzi sau uscate
  • un fir de praz
  • 4 căței de usturoi
  • doi ardei grași
  • o vânătă
  • un dovlecel 
  • un morcov
  • 3 cartofi
  • puțină conopidă
  • păstăi de fasole
  • 6 roșii sau 700 ml suc de roșii
  • o bucată de varză albă sau roșie
  • verdeață tocată (mărar și pătrunjel verde)
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • foi de dafin

Cum se prepară ghiveciul de legume moldovenesc

În primul rând, spălați foarte bine toate legumele și curățați-le, pe cele care necesită acest procedeu. Dovlecelul se taie pe lung și îi scoateți miezul cu o linguriță. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Apoi îl tăiați rondele. Vânăta o tăiați în felii, dar nu îi dați coaja la o parte.

Puneți sare pe bucățile de vânătă și lăsați-le vreo 10 minute așa.

În felul acesta, vânăta nu va mai fi amară la gătit. Morcovul se taie bastonașe, varza fideluță, în timp ce usturoiul și ceapa trebuie tocate mai mărunt.

Cartofii îi tăiați cubulețe, la fel și ardeii, iar prazul rondele. Dacă nu aveți toate aceste legume, nu este nicio problemă.

Puneți ceea ce aveți la îndemână. 

Dacă folosiți roșii și nu suc de roșii, trebuie să decojiți pielița de pe acestea. Într-o oală, puneți apă la fiert și scufundați roșiile în apa fiartă. După aceea, le veți decoji foarte ușor. Apoi le puneți în blender și le transformați în pastă. 

Înainte de a vă apuca să gătiți ghiveciul, căliți puțin prazul, dovleceii și vinetele, pentru ca mâncarea să iasă mai gustoasă.

Dacă nu vreți, puteți să nu faceți asta.

În aceeași tigaie în care ați călit aceste legume, mai puneți puțin ulei, iar apoi căliți ceapa, usturoiul și cozile de praz. Nu uitați să puneți și sare peste legume. 

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Când ceapa, usturoiul și prazul sunt călite, adăugați morcovul. Acoperiți oala cu un capac și lăsați pe foc mic, pentru câteva minute. 

Apoi puneți cartofii și adăugați cimbru, foi de dafin și piper. Acum este momentul să turnați puțină apă în tigaie, pentru că altfel nu au cum să fiarbă cartofii. 

Când cartofii sunt aproape gata, puneți și varza, iar la final adăugați în ghiveci conopida, păstăile de fasole și ardeiul gras. Turnați și sosul de roșii și lăsați totul să fiarbă încă 7-8 minute. 

Ultimele legume pe care le veți adăuga sunt dovleceii, prazul și vinetele călite la început. Acestea nu mai au nevoie să fiarbă în ghiveci. Opriți focul, adăugați verdeața tocată și câțiva căței de usturoi zdrobiți și gata. 

Ghiveciul de legume moldovenesc merge cel mai bine cu mămăliguță fierbinte, dar poate fi mâncat și cu pâine. 



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Andreea Esca, despre importanța sportului în viața copiilor și ce anume înseamnă pentru ea și pentru familie. “Trebuie să știi neapărat un sport de vară și un sport de iarnă.”

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies